Цього року Новокаховська картинна галерея ім. А. С. Гавдзинського вперше вирішила спробувати провести разом зі своїми шанувальниками ніч в музеї. До речі і привід знайшовся гарний – зібрати кошти на ремонт туалетної кімнати, що, ой як потребує ремонту, – і помічник знайшовся чудовий.

Творча акція “Картинці 50”, з якої розпочалася вечірня програма, зібрала весь цвіт місцевих художників. Майже повним складом прийняли участь в ній викладачі художнього відділення Новокаховської дитячої школи мистецтв. На чолі з директором Галиною Ходос творчо працювали Юлія Розенцвейг, Катерина Гончаренко, Валентина Гетьман, приєднався до цієї кагорти Олексій Іванов, який вже заслуженно відпочиває від викладання в школі. Четверо з викладацької команди писали один натюрморт з виставки ірисів. Та він зовсім неоднаковий на полотнах художників. Вечірній, на смарагдовому тлі у Олексія Іванова. Реалістичний у Катерини Гончаренко. Дощовий, трохи холодний, але ніжно лазурний у Валентини Гетьман. І по-вангоговськи очерчений темними лініями у Юлії Розенцвейг.


До акції долучилася Людмила Іларіонова, яка зобразила “Міст Диявола”, через який люди мистецтва переходять в Долину Майстерності і залишаються там назавжди, бо зворотної дороги для них немає… І ще один художник свої мрії і думи втілив на полотні – Юрій Грицієнко написав “Вільне поле” з козаком на коні серед макового поля – дуже актуальна тема зараз.


Звичайно багато дітлахів взялися за пензлі і малювали свої мрії і бажання.
Всі чемно готувалися до аукціона!

Дефіле вишиванок зібрало чимало глядачів.  Наймолодші учасниці показу отримали заохочувальні призи. Поки що вони одягли вишиваночки вишиті мамами або куплені, та після такої презентації, сподіваюся, незабаром візьмуться за голочку самі.
Побачили ми вишиванки як старовинні, так і осучаснені, багато зашиті візерунками та ніжні або з елементами традиційних.
Була гостем на подіумі дівчина з Білорусі разом з чоловіком-українцем. За два з невеликим роки вона вишила понад десять вишиванок для всієї родини . 2014-й в Україні дав поштовх для такого захоплення молодої жінки…
Найбільше вишиванок представила Людмила Іларіонова – аж п’ять. Вишивала власноруч та демонструвала сорочки, майстерно вишиті донькою Даніелою Іванюш.
Були серед моделей і чоловіки.

Після закінчення акції “Картинці 50”, написані роботи художниками і всіма бажаючими було виставлено на аукціон. Долучилися твори інших художників, які захотіли допомогти картинній галереї. Хоч і юний аукціоніст Світлана Ботченко, та взялася за справу, як побувала не раз на Sotheby’s аукціоні. Бракувало трохи народу в залі аукціону… Дитячі роботи розкупили вмить. За роботи справжніх майстрів вже торгувалися. Неочікуванна розгорнулася боротьба за полотно Валентини Гетьман “Ніжний натюрморт”. Власником картини став Андрій Іванніков. Придбав її для коханої дружини. До речі, хочу подякувати роднині Іваннікових – вони виявилися найщідришими благодійниками. Вдячні всім, хто прийняв участь в аукціоні. Картини, які не продані, будуть виставлені Світланою Ботченко для продажу в інтернеті.
Інтерактивний квест “З історії меблів” виявив, що відвідувачі галереї захоплюються не тільки в живописом, але й знаються на виготовленні меблів та її походженні. Весело шукали первісні меблі і давні предмети побуту, – і знайшли! Отримали в нагороду абонементи на відвідування картинної галереї.
Ніч в музеї закінчилася переглядом фільму “Найкраща пропозиція”

Ми вдячні всім, хто причетний до святкування нашого дня!
На останок хочу щиро подякувати спонсору, співорганізатору заходів, що мали місце в картинній галереї у Всесвітній День Музеїв-2017, Світлані Ботченко, натхненнику ідей “Європростору”. Свій день народження вона провела разом з нами в картинній галереї. В свій день народження Світлана дарує подарунки тим, кому вони вкрай необхідні. Робити добрі справи самій – це найкращий подарунок для неї. Меценацтво завжди в моді, – часто говорю я. А робити добрі вчинки це так приємно.


Хочу побажати Світлані від імені колективу картинної галереї ім. А.С.Гавдзинського гарної долі в Україні без війни.

Директор картинної галереї ім. А. Гавдзинського Олена Михайленко

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я