Посадовці примушували своїх підлеглих масово йти у відпустки за власний рахунок, а собі нараховували до 60 тисяч гривень преміальних.

Непоганий бізнес на підлеглих завдяки карантину запровадили чиновники Каховки. Заявивши про падіння надходжень до місцевого бюджету, вони почали примушувати своїх підлеглих писати заяви про відпустки за власний рахунок. Тим, хто наважився відмовитись погрожували звільненням.

Про жорсткий режим економії у перші ж дні карантину заявив і міський голова Андрій Дяченко. Однак такий режим «включили» далеко не для всіх. Судячи з нарахованих зарплат і розкішних премій окремі посадовці змогли на карантині гарно заробити.

19 днів без збереження зарплати

Одразу 63 працівника відправили за власний рахунок в закладах культури Каховки в квітні. Заяви на відпустку без збереження зарплати по 5 або 6 днів як під копірку написали викладачі і бібліотекари, керівники колективів і художники оформлювачі, методисти і прибиральники міського палацу культури «Меліоратор», школи мистецтв та міської універсальної бібліотеки.

джерело: відповідь на інформаційний запит

У попередньому місяці таких заяв було рівно в 63 рази менше. За весь березень лише одна прибиральниця бібліотеки написала заяву на подібну відпустку на 15 календарних днів. Про це повідомила начальниця відділу культури Каховської міськради Анна Садова.

– Всі ці відпустки надавались згідно вимог законодавства на підставі письмових заяв працівників наших структурних підрозділів, – пояснила вона у відповіді на інформаційний запит.

Чимало випадків примусового відправлення працівників «за власний рахунок» було й у закладах освіти.

В Центрі дитячої творчості, за інформацією її директорки Ольги Литвиненко, на карантині «вирішили відпочити» керівники гуртків, завгосп і прибиральниця.

джерело: відповідь на інформаційний запит

В ясла-садку №3 «Веселка» відправили за власний рахунок 15 працівників. Як пояснила завідувачка закладу Наталія Демидяк, хтось із них брав лише один день, а хтось 10 і навіть 19. Через таку відпустку значно менші зарплати отримали завгосп, помічники вихователя, музичний керівник, сторожі та інші особи.

джерело: відповідь Наталії Демидяк на інформаційний запит

В ясла-садку №5 «Берізка» відправили за власний рахунок на 19 днів помічника вихователя і робітника з обслуговування та ремонту, а на 3 дні – вчителя англійської і вихователя. Про це розповіла завідувачка садку Тетяна Яковлева.

джерело: відповідь на інформаційний запит

Вісім працівників написали заяви на відпустку без збереження зарплати від 1 до 5 днів у Каховській спеціалізованій школі №2. За інформацією її директорки Галини Соломахіної, це були вчитель англійської, швейцар, лаборант, два кухари, медсестра і два робітники.

джерело: відповідь Галини Соломахіної на інформаційний запит

Три технічні працівники написали заяви у школі №3. Як повідомила її директорка Ірина Коринецька, всі вони взяли відпустки терміном від 3 до 7 днів.

джерело: відповідь на інформаційний запит

На станції юних натуралістів, за словами її директорки Ольги Радіонової, в такі відпустки примусово-добровільно відправились 6 осіб: керівники гуртків, прибиральник, методист і вона сама.

джерело: відповідь на інформаційний запит

Водночас у деяких закладах освіти Каховки подібних відпусток узагалі не було. Зокрема, за словами директорів Дитячо-юнацької спортивної школи Віктора Чухрая, Станції юних техніків Олени Сушко, школи №1 Віктора Пендальчука, школи №4 Галини Гондаревої, школи №5 Віктора Фінюка, їхні працівники не надавали заяв «за власний рахунок».

«Для ветеранів АТО грошей нема, для премій – є»

Продовжили розпочату в перший місяць карантину «традицію» примусово-добровільного відправлення своїх підлеглих у подібні відпустки і в Каховській міськраді. І в березні, і в квітні такі заяви написали 45 посадовців на 4-5 днів. Кожному з них під час карантину довелось «погуляти» без зарплати в середньому по 10 днів.

джерело: відповідь на інформаційний запит

Водночас ані міський голова Андрій Дяченко, ані його заступники добровільно йти за свій рахунок не захотіли.

Про те, що людей примушували писати заяви про відпустки відкрито заявили директорка СЮН Ольга Радіонова і звільнений 14 травня перший заступник міського голови Олег Кожем’якін.

Керівництво просто довело до своїх підлеглих «план» – кого і на який час треба відправити за власний рахунок. Це робилось задля економії зарплати. Переважна більшість тих, хто погодився і підписав такі заяви в результаті отримували мінімальні зарплати. Адже разом із окладом їм скорочували усі інші нарахування. А їхні керівники в цей же час нараховували собі гарні премії, – прокоментував він.

Нестачею коштів у бюджеті посадовці пояснювали не лише вимушені відпустки, а й істотне скорочення видатків на соціальні програми. Приміром, нібито через карантин і коронавірус Каховська міськрада 28 травня вирішила відмовитись від виділення коштів на матеріальну допомогу трьом вдовам загиблих в АТО військовослужбовців. А ще передумала виділяти 600 тис. грн на оздоровлення дітей пільгових категорій на морі, вдвічі скоротила фінансування громадських організацій ветеранів АТО, ветеранів Другої світової і інвалідів.

Водночас, за словами начальника фінансового управління міськради Олександра Гончарова, скорочення надходжень до бюджету Каховки не відбулось. Навіть навпаки.

– У першому кварталі 2020 року ми отримали на 4 млн грн більше ніж за такий же період минулого року. Завдяки цьому план за власними надходженнями до бюджету ми перевиконали на 2,9%. Суттєво зросли й надходження від окремих податків. Зокрема, значно збільшила відрахування до місцевого бюджету компанія «Чумак», – розповів Олександр Гончаров на сесії міськради 28 травня.

Жодної потреби в відправленні каховських чиновників і освітян за власний рахунок не бачить і депутатка міськради Ірина Гончарова. За її словами, кошти на зарплату всім бюджетникам і посадовцям у 2020 році були передбачені в повному обсязі.

– На ті ж додаткові премії наближеним до міського голови чиновникам лише в березні витратили біля 200 тисяч грн. Тобто, для вдов і ветеранів АТО грошей нема, а для себе – є, – сказала вона.

Премія «за відповідальність»

Завдяки економії на підлеглих деякі чиновники під час карантину продовжили гарно набивати свої кишені. Поки рядові співробітники «відпочивали» за власний рахунок, начальниця відділу культури міськради Анна Садова лише в квітні отримала додаткову премію в майже 11 тис. грн, а в травні – 7000 грн.

джерело: відповідь на інформаційний запит

Начальниця відділу організаційно-кадрової роботи Оксана Мігас в квітні отримала додатково 10 тис. грн, у травні – 8 тис. грн.

зарплата Оксани Мігас у квітні, джерело: відповідь на інформаційний запит

Заступник міського голови Антон Перемежко заслужив премію в 15 тис. грн. Таку суму йому виплатили і в квітні, і в травні.

зарплата Антона Перемежка у квітні, джерело: відповідь на інформаційний запит
зарплата міського голови Каховки у квітні, джерело: відповідь на інформаційний запит
зарплата начальника відділу державної реєстрації міськради за квітень, джерело: відповідь на інформаційний запит

Не забули й про його дружину, головну спеціалістку відділу по роботі з депутатами Оксану Перемежко. Вона отримувала в квітні і травні додатково по 6 тис грн.

Начальниці юридичного відділу міськради Людмилі Чиркіній в квітні дали «від зайчика» 15 тис. грн, у травні – 12 тис. грн.

зарплата Людмили Чиркіної в квітні, джерело: відповідь на інформаційний запит

Щедро оплачують й роботу секретарки міського голови, Христини Хмель. І в квітні, і в травні їй виділили «з барського плеча» по 10 тис. грн «разової допомоги». Що перевищує місячну зарплату деяких інших начальників відділів міськради. Приміром, начальниці відділу у справах дітей Ользі Назаровій в березні і квітні нараховували по 9,5 тис. грн, а на руки видавали по 7,5 тис. грн.

зарплата Христини Хмель у січні – квітні 2020 року, джерело: відповідь на інформаційний запит

Та найбільш високооплачуваною чиновницею в Каховці в цьому році залишається призначена 11 лютого п. р. начальниця управління освіти Олександра Аркуша. Тільки в березні за 16 відпрацьованих днів вона отримала зарплату в 8,5 тис. грн і премію в 60 тис. грн. В квітні і травні премію їй скоротили, однак вона залишилась найбільшою в міськраді – 25 тис. грн/міс.

джерело: відповідь на інформаційний запит

Як саме і за які заслуги виділяють такі шалені премії посадовцям, можна побачити в протоколі засідання комісії з преміювання. В цьому документі видно, що найбільш «смачні» суми члени комісії виділяють один одному, а щоб у когось не виникло зайвих запитань, при голосуванні за себе прекрасних дружньо заявляють про конфлікт інтересів.

джерело: відповідь на інформаційний запит

– Насправді ці премії давно не виплачуються за якусь конкретну роботу. Частина з тих, хто її отримує, може взагалі не являтися на роботу і спокійно відпочивати десь вдома чи кафе. Навіть самі засідання комісії з преміювання є простою формальністю. Керівництво самостійно визначає, кому скільки дати, а члени комісії просто підписують заздалегідь підготовлений протокол. Навіть збиратися їм нема жодної потреби, – на умовах анонімності розповіла одна з колишніх співробітниць міськради.

Виплата під час карантину 60 тис. грн премії начальниці управління освіти обурила ледь не все місто. Тож депутати на одній з сесій міськради зажадали пояснень.

– Я підписую премії. Відповідальність у Аркуші велика. І я теж несу за це відповідальність, – вкрай неохоче і заледве підбираючи слова, відповів міський голова Андрій Дяченко.

– Виходить, велика відповідальність є лише у однієї чиновниці. У інших чиновників її нема, – підняли на сміх відповідь Дяченка деякі депутати.

Премії за рахунок тарифів

Непогані премії отримують і керівники комунальних підприємств міста. Приміром, начальник водоканалу Володимир Ячменьов у березні отримав премію «до свята» в 26,5 тис. грн, а загалом його зарплата становила трохи більше за 53 тис. грн. У квітні він отримав разом із прописаною в контракті квартальною премією 42,5 тис. грн.

31 тис. грн у березні разом із преміальними отримав головний інженер водоканалу Петро Ярошенко. Мабуть, не випадково з 1 травня виконком Каховської міськради вирішив підвищити тарифи на водопостачання для жителів міста. Щоб було з чого виплачувати гарні надбавки для керманичів цього виробничого управління.

джерело: відповідь на інформаційний запит

Не ображали себе й керівники КП «Каховтеплокомуненерго». Щоправда, тут найбільшу премію в цьому році поки що отримала вже звільнена заступниця директора Олена Молчанова. В березні їй нарахували разом із щедрими преміальними і компенсацією за відпустку 52,6 тис. грн.

джерело: відповідь на інформаційний запит

Водночас Молчанова розповіла про те, що її посада вводилась на підприємстві лише на час опалювального сезону.

– 23 березня мене ознайомили з наказом про скорочення моєї посади. Адже опалювальний сезон закінчився, навантаження знизилось плюс була потреба в економії коштів підприємства. Проте т. в. о. директора КП «КТКЕ» Віталій Спіжов відмінив це розпорядження і замість мене призначив  свого друга Дмитра Пославського, – пояснила Молчанова.

«За свій рахунок не відправляли нікого»

Судячи з усього, масова відправка підлеглих у відпустки за свій рахунок стало ноу-хау Каховської міськради. Принаймні, більше ніде в області нам не вдалось знайти нічого подібного. Всі опитані нами керівники міських, селищних і сільських рад запевняли, що про це у них не було навіть жодної мови.

Натомість у деяких громадах під час карантину пішли на скорочення преміальних виплат усім посадовцям. Що ж стосується відпусток, то людям пропонували оформити їх як частину планових, аби ті не витрачали свій заробіток. Причому, це стосувалось не лише чиновників, а й тих же працівників культури.

джерело: відповідь на інформаційний запит

– Навесні ми жодної людини не відправили за власний рахунок, – розповіла начальниця відділу культури і туризму Новокаховської міськради Наталія Зарудна. – Більше того, коли завідувачка клубом у Корсунці попросила мене надати їй таку відпустку, бо вона не могла добиратися до роботи з іншого села і їй не було на кого залишити маленьку дитину, я вмовила її оформити оплачувану відпустку. Решта людей працювали дистанційно і продовжували отримувати зарплату.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я