Протягом півроку міськрада має компенсувати за незаконну комунальну реформу майже 2,5 млн. грн. І ця сума не є остаточною.

У вівторок 14 квітня Казначейство заблокувало рахунки виконавчого комітету Каховської міськради. Для їх розблокування довелось скликати позачергову сесію і терміново виділяти 425 тис. грн. на сплату боргів перед кредиторами комунального підприємства «Наш дім».

«Це наш штраф за провальну комунальну реформу 2012 року», – написав на своїй сторінці у Фейсбуці міський голова Андрій Дяченко.

За його словами, влітку громаді доведеться сплатити борги КП «Наш дім» ще на 1,9 млн. грн. Враховуючи сплачені з бюджету міста навесні 2018 року кошти, загальна сума збитків досягне 5 мільйонів гривень. І це далеко не кінець.

До таких наслідків призвели незаконні рішення і дії міськради та її посадовців при ліквідації КП «Наш дім» і створенні в 2012 році КП «Каховська керуюча компанія». Як ми повідомляли, у цій сумнівній комунальній реформі брали участь усі депутати міськради двох останніх скликань, міські голови (включаючи Андрія Дяченка) та їхні заступники. Головним ініціатором реформи, що спричинила величезні збитки для міста був екс-депутат міськради від «Партії регіонів», а нині депутат облради від «Опоблоку» Павло Філіпчук.

Павло Філіпчук ліворуч

Найцікавіше те, що місто мало можливість взагалі не доводити цю справу до багатомільйонних витрат бюджетних коштів. Для цього міському голові Андрію Дяченку було б достатньо разом зі своїм заступником Іваном Орєховим підготувати наказ для реформованих комунальних підприємств привести свої майнові відносини одне з одним у відповідність до чинного законодавства. Якби це було зроблено до подання позову ліквідатора КП «Наш дім» Олександра Сашина, у суді було б значно складніше прорахувати розмір понесених збитків.

Іван Орєхов ліворуч

Більше того – у 2017 році суд розглядав можливість вирішення спору шляхом укладання мирової угоди. Спеціально для цього в розгляді справи оголошували перерву. Проте Каховська міськрада укладати мирову угоду відмовилась.

Крім боргів КП «Наш дім» перед кредиторами місто тепер змушене оплачувати послуги ліквідатора підприємства. За період роботи з 2016 року по 31 березня 2019 року Олександру Сашину мають виплатити майже 667 тис. грн. Тобто, в середньому послуги ліквідатора обходяться громаді в 19 тис. грн. щомісяця. І процедура ліквідації підприємства ще далека до завершення.

Найближчим часом суд має розглянути клопотання податківців про відсторонення від виконання повноважень Сашина і призначення новим ліквідатором Сергія Косенка. Таке рішення прийняли на засіданні комітету кредиторів КП «Наш дім» 11 лютого п. р. Роботу нового ліквідатора, звісно, теж доведеться оплатити громаді.

За словами Андрія Дяченка, багатомільйонні втрати бюджету – «це ціна, яку ми платимо за неефективне керівництво містом».

«Саме сьогодні, коли Каховка знову втрачає гроші, а винні в цьому досі займають керівні посади у виконкомі, я говорю відкрито: вони повинні піти у відставку. Це найменше, що може зробити [заступник міського голови] Іван Орєхов, який досі курує економікою міста», – написав у Фейсбуці міський голова Каховки.

Натомість за шалені збитки громаді ніхто так і не поніс ніякої відповідальності. Навіть сам Дяченко досі не надав до міськради жодного подання про накладання дисциплінарного стягнення на свого підлеглого і не ініціював звільнення Орєхова за бездіяльність з КП «Наш дім». Принаймні під час кількох невдалих спроб винести на розгляд депутатів питання дострокового припинення повноважень Орєхова сумнівну комунальну реформу ніхто навіть не згадував.

Нагадаємо, що наші журналістські розслідування про навмисне доведення до банкрутства КП «Наш дім» призвели до позову депутата облради Павла Філіпчука про захист честі, гідності, ділової репутації і спростування недостовірної інформації. Проте він так і не зміг довести в суді свою непричетність до сумнівної комунальної реформи у Каховці.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я