Ви тут: Новини Окупанти відпустили Олега Кожем’якіна

Окупанти відпустили Олега Кожем’якіна

Олег Батурін

373

У полоні його постійно катували.

Російські окупанти відпустили на волю екс-першого заступника міського голови Каховки, депутата Каховської міської ради попереднього скликання, ветерана АТО, менеджера ПрАТ “Хмельницьке ШБУ №56” Олега Кожем’якіна. Про це Європростору повідомили лікарі Каховки. Також інформацію підтвердили друзі Олега Кожем’якіна.

Загалом він перебував у полоні 10 днів.

– 13 квітня Олег звертався по допомогу лікарів. У нього діагностували струс мозку, перелам ребер. Також у нього вибиті зуби. Стан його такий, що Олега одразу й не впізнати – так його били, – на умовах анонімності розповів нам співробітник місцевої лікарні.

Інші полонені, після виходу на волю, розповіли, що чули голос Олега Кожем’якіна і чули, як над ним знущались російські окупанти і їхні прислужники з числа місцевих колаборантів.

– Олега Кожем’якіна, як і мене, тримали в катівні, влаштованій в будівлі поліції Нової Каховки. Олега постійно били і, з того що мені вдалося почути, йому погрожували “відправити до Донецька”, щоб відбудовувати “зруйноване фашистами місто”. Їсти полоненим давали дуже мало. Медичну допомогу не надавали. Інші полонені мені зізнавались, що їх “били так, що краще б вбили”, – на умовах анонімності розповів житель Каховського району, якому вдалося вийти живим з російського полону.

Зв’язатися з самим Олегом Кожем’якіним нам не вдалось.

Нагадаємо, що Олега Кожем’якіна викрали 2 квітня зранку з його будинку у Каховці. До нього вдерлися озброєні люди у військовій формі російського зразка. Обшук у будинку Кожем’якіна тривав близько 3 годин. Весь цей час квартал навколо будинку був заставлений російською військовою технікою.

– Ми тільки прокинулися і побачили біля будинку оточення – кілька бусів та «тигрів» (російських позашляховиків). В них загалом було близько тридцяти людей. Всі у військовій формі (російського зразка). Почали стукати у калитку. Олег вийшов до них. Йому одразу вдягли на руки кайданки. Навіть одягнутися не дали. Відвели від будинку. У нас вдома були ще наші друзі, так одного з них спочатку також вивели, а потім відпустили, – в інтерв’ю Медійній ініціативі за права людини розповіла дружина Олега Кожем’якіна Ольга.

За її словами, незнайомці зайшли у будинок, почали проводити якийсь обшук: перевіряли телефони, перевертали шухляди, шафи, були у гаражі, на горищі.

– Запитували, що чоловік мені розповідав про АТО (у 2014-му Кожем‘якін служив у ЗСУ). Відповідаю, що про це ми не спілкуємося. Та хто мені повірив! Запитували: які у нього думки – пропагандою займався? Кажу, як почалось все, ми навіть з будинку нікуди не виходимо. Знайшли футбольні шарфи – Олег футбольний фанат, якесь партійне посвідчення – він був у партії Олега Ляшка. Мені ніхто нічого не пояснював. Сказали зібрати рюкзак – речі на кілька днів, але ніхто його не взяв. Поки вони робили так званий обшук, Олег був в білому бусі.

Ольга Кожем’якіна повідомила, що вони з чоловіком чули, що у Херсоні, Бериславі, по селах Каховського району шукали активістів, колишніх АТОвців.

– Олег не збирався переховуватися, тікати, – додала вона.

1 квітня 2022 року росіяни призначили у місті свою окупаційну адміністрацію. Так званим головою став колишній депутат Херсонської обласної ради від «Опозиційного Блоку» Павло Філіпчук. Одразу після цього в Каховці почалися масові викрадення людей, а 3 квітня російські окупанти розстріляли мирний мітинг у центрі міста. Внаслідок злочинних дій терористів з рф кілька людей були поранені.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я