Ви тут: Новини “Це просто варвари”. У Веселому окупанти понівечили всю бюджетну сферу

“Це просто варвари”. У Веселому окупанти понівечили всю бюджетну сферу

Іван Кічич

415

В заблокованому селі пошкоджено щонайменше 90 житлових будинків.

Повертатися до рідного села почали мешканці Веселого, що в Новокаховській територіальній громаді на Херсонщині. З першого дня війни вони опинились на лінії вогню, а через розташовані навколо захопленої окупантами Каховської ГЕС російські війська та їхні обстріли село зазнало величезних руйнувань і майже два тижні залишалось без води та електропостачання. “Допомогли” селу й численні вандали, які розкрадали повалені лінії електромереж та грабували будинки місцевих.

Дуже багато людей вже повернулися додому. Сьогодні, коли зустрічали автобус з Нової Каховки, багато хто не міг стримати сльози. Всі скучили за своїми домівками, за рідними. Разом із людьми нам доставили гуманітарну допомогу, яку зібрали силами волонтерів та керівництва Новокаховської міської ради. Привезли продукти, хліб, потрібні речі, – розповіла староста Веселого Людмила Аннас.

За її словами, зараз закінчується відновлення електропостачання в селі. Також більшість Веселого вже має воду.

15 будинків ще сидять без води, але вони можуть набрати її у сусідів. Що ж стосується села, то руйнування у нас дуже великі. Вже нарахували 90 пошкоджених будинків і цю роботу ми будемо продовжувати, бо цифри не остаточні. В одних пошкоджена покрівля, в інших вибиті вікна. Вся наша бюджетна сфера знищена — пошкоджені амбулаторія, будинок культури, школа, дитсадок, багатоповерхові житлові будинки. Понівечена будівля колишньої сільради, нині – старостату. В ній пошкоджена бібліотека, відділення пошти. Руйнування жахливі. В самій сільраді росіяни вели себе гірше за вандалів. Вони познімали всі батареї опалення, порозбивали всю техніку, постягували всі стільці і столи, сиділи там, мабуть, пили і їли. Там усе засмічено так, що будь-яке сміттєзвалище “відпочиває”. Ми встигли винести з сільради документи, але все, що там залишилось, вони просто понівечили. Розірвали та перемішали документи на кладовище, на наші свердловини. Тепер ми намагаємось усе це зібрати по аркушу і врятувати хоча б уціліле. Це просто варвари, – сказала Людмила Аннас.

За словами місцевих, вони бояться користуватися телефонами і сфотографувати пошкодження у селі, оскільки всюди стоять російські військові. Окупанти також захопили розташований у селі винзавод Князя Трубецького. Поля навколо села заміновані.

Кількома днями раніше Людмила Аннас розповіла про те, що померлих у Веселому рідні були змушені ховати у городах. Загалом так поховали двох стареньких, одного вбитого чоловіка 30+ років та ще одного чоловіка, якому перерізали горло.

Місцеве кладовище розташоване зовсім поруч, у селищі Козацькому. З Веселого до нього – рукою подати. Але люди дістатися туди не можуть: бояться. За словами старости, місцеві виходили до росіян, намагалися домовитися, щоб пройти до кладовища, поховати близьких. Не дозволили.

Дуже боляче дивитися, в що перетворилося наше красиве, затишне, рідне Веселе. Але ми дуже вдячні всім небайдужим людям. Вдячні керівництву Нової Каховки, які роблять усе можливе й неможливе, щоб нам допомогти, підтримати нас, – сказала Людмила Аннас. – Ніколи не забуду, як перший заступник міського голови Олег Тарабака особисто, під дулами автоматів росіян, вивозив з села породіллю до лікарні в Нову Каховку. Ви не уявляєте, що нам довелось пережити. Страшні обстріли нині припинились, проте постріли не припиняються кожного дня. Але ми вже нічого не боїмося. Вистоїмо! І обов’язково відродимо наше Веселе!

Разом із селом Веселе російські окупанти знищили й розташовану поруч із ним екосадибу “Рибацький хутір”.

Вони “денацифікували” екосадибу на Шиловій балці. Вагітних самок осетрів, яких ростили десять років витріляли, готель розграбували, як і сільгосптехніку. “Визволителі” вивезли навіть матраси та електронасоси. Прощавай, моїх рук творіння. Дякую, “старший брате”, – написав на своїй сторінці у Фейсбуці власник екосадиби “Рибацький хутір”, староста Райського Новокаховської територіальної громади Ігор Дикуха.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я