Якщо Україна через війну не проведе посівну, голод загрожує всьому світу.

– Погода, в якійсь мірі, на нашій стороні, – каже голова Асоціації фермерів Каховського району, голова фермерського господарства “Зоря Каховщини” Леонід Кириченко. – Ще три дні тому я та мої колеги-аграрії місця собі не знаходили: треба було виходити в поля, сіяти, працювати. Ми вже навіть готові були закрити очі на війну, на окупацію і з 10 березня приступати до роботи. Але тут – хоп – почалися морози. Втрутилася погода і пригальмувала польові роботи.

За словами Леоніда Кириченка, його господарство має необхідні запаси дизпалива, міндобрива, насіння.

– Проте, якщо внаслідок військових дій нам доведеться перервати роботи на полях, все піде шкереберть. Аби була продовольча пшениця, овочі потрібно ретельно дотримуватися всієї технології. Тільки якусь операцію пропустиш – все, кінець. Тож доводиться сподіватися, що до цього ні дійде, – сказав він.

Леонід Кириченко додав, що 11 березня йому зателефонували з Херсонської облдержадміністрації.

– Запитали: що у нас є, що потрібно для посівної. Нарешті згадали про аграріїв. Знаєте, хоч трошки, але морально стало після цього легше, – зізнався він.

Нагадаємо, що 10 березня російську окупанти розгромили в Херсоні Інститут зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України, який з їхньої вини опинився просто в зоні бойових дій. 

– На нашій виробничій базі російські танкісти влаштували собі стоянку. Злили для себе всі наші запаси дизельного палива, понівечили техніку. На току впала стіна, мішки з елітним насінням розкидані полем. Частину дослідних ділянок озимих нових сортів на полях поруч із дорогою витолочила бронетехніка. Посівна ярих культур фактично зірвана – адже немає ні пального, ні добрив. Яким буде врожай цього року, боюся навіть думати, – ледве стримувала сльози у телефонній бесіді з власним кореспондентом «Голосу України» директорка інституту, членкиня президії НААН України Раїса Вожегова.

За фактом розгрому інституту та порушенням законів та звичаїв війни Херсонська обласна прокуратура відкрила кримінальне провадження.

За оцінкою президента Українського клубу аграрного бізнесу Петра Мельника, продовження війни РФ проти України після 1 квітня зірве посівну кампанію в обох країнах і призведе до суттєвого дефіциту продовольства на світовому ринку.

– Просимо всі транснаціональні компанії, які виробляють та постачають сільгосптехніку, насіння, добрива, пестициди, а також зернотрейдерів негайно призупинити бізнес із Росією та Білоруссю… Потрібно зупинити війну до 1 квітня — терміну початку посіву, інакше посівної кампанії не буде ані в Україні, ані у Росії. І весь світ страждатиме від дефіциту зернових, який завершиться голодом, — наголосив у своєму зверненні до міжнародної бізнес-спільноти Петро Мельник.

Як повідомлялося з посиланням на гендиректора агрохолдингу ІМК Алекса Ліссітсу, у разі продовження агресії РФ Україна в 2022/2023 маркетинговому році (липень-червень) не зможе експортувати 50 млн т зернових культур і засіє лише 30−50% від раніше запланованих площ.

– Україна разом із Росією поставляють на глобальні ринки майже 30% пшениці. Україна займає лідируючі позиції з експорту кукурудзи, соняшникової олії та інших продуктів харчування до ЄС. Загалом Україна забезпечує майже 14% на глобальному ринку продовольства. А це означає, що якщо наразі не зупинити війну, і Україна не відсіється і не зможе поставити на глобальні ринки 50 млн т зерна, найбідніші країни світу залишаться без продовольства. Тобто сотні тисяч людей просто будуть приречені на голодну смерть, – сказав Алекс Ліссітса.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я