Їх обурила відмова міськради зменшити ставку податку на нерухоме майно.

«Міський голова знімає з каховських підприємців останні труси». Такою була реакція представників малого і середнього бізнесу міста на рішення міськради про затвердження ставок місцевих податків і зборів на 2021 рік.


На знак протесту депутатка міськради від Ірина Гончарова вручила міському голові Андрію Дяченку від імені підприємців труси. Той приймати «подарунок» не став і жбурнув його на неї.

Обурення у підприємців викликав намір влади міста залишити на 2021 рік нинішні ставки податку на нерухомість. Вони запропонували знизити його з 0,75 до 0,3 (від розміру мінімальної зарплати), мотивуючи збитками, понесеними через карантин. Однак прохання підприємців і сам Дяченко, і більшість депутатів проігнорували.

– Минулий рік був останнім, коли влада Каховки погоджувалась розмовляти з бізнесом. Тоді ми погодились на затвердження такої чималої ставки податку на нерухомість, бо чиновники сказали, що місто може втратити 10 млн грн від акцизного збору. Натомість цей збір парламент залишив у громадах, а ми через карантин навесні почали нести величезні збитки. Ми сподівались, що нам нададуть податкові пільги, але марно. З нами ніхто навіть розмовляти не захотів, – пояснила на сесії міськради 25 червня директорка місцевого універмагу, координаторка громадської організації «Громадянська відповідальність» Галина Захарченко.

Галина Захарченко

Чиновники підтвердили, що міськрада не запроваджувала жодних пільг для представників малого і середнього бізнесу під час карантину. І заявили, що пільги від держави підприємців цілком мали задовольнити. Ті ж у свою чергу навели приклад ставок податків у сусідній Новій Каховці, де вони в рази менші за каховські. Приміром, податок на нерухомість на 2021 рік затвердили там на рівні 0,25.

За словами Андрія Дяченка, малому бізнесу цей податок обходиться приблизно в одну середню зарплату одного працівника і не є захмарним.

– На ці гроші ми купуємо лавочки в сквери. Моя дружина, власниця магазину «Юран» теж платить цей податок. За 120 кв м вона сплачує 4500 грн на рік, – сказав він.

– Якби всі підприємці надавали платні послуги міськраді як це робить ваша дружина, то може вони теж погодились з такою ставкою податку, – заперечила Галина Захарченко.

Вона запевнила, що після ігнорування міськрадою інтересів бізнесу, підприємці змушені оголосити війну місцевій владі. І анонсувала нові акції протесту проти дій чиновників.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я