Після урочистого перепоховання в місті відкрили «Музей історичної правди».

Тридцять невідомих солдат Другої світової війни поховали в братській могилі в новокаховському Парку Слави. Всіх їх торік знайшли пошуковики під час першої на Херсонщині всеукраїнської вахти пам’яті.

Всі вони загинули у 1943 році під час бойових дій за визволення Херсонської області від нацистів. У кожній з цих чотирьох трун – рештки 7-8 солдат. Більшість із них пошматовані артилерійськими снарядами. Як їх звати – на жаль, невідомо, – розповів почесний президент військово-патріотичного клубу «Каховка» Анатолій Обелець.

Всього за роки існування клубу «Каховка» його активісти підняли з невідомих поховань 472 солдата. Всі згодом знайшли свій вічний спокій у братських могилах нашої області. А ось ідентифікувати вдалось лише кількох із них.

За словами пошуковиків, радянська влада зробила все, щоб стерти з пам’яті імена загиблих у роки Другої світової. На відміну від армії націонал-соціалістичної Німеччини в СРСР життя солдата не коштувало й копійки. Під час війни радянське керівництво навіть скасувало ідентифікаційні солдатські медальйони, за якими можна було визначити ім’я їх володаря.

Радянських солдат використовували бездумно і безглуздо. До армії перед боями 1943 року забирали без жодних медкомісій, без підготовки усіх підряд чоловіків від 17 до 65 років. Що й призвело до величезних втрат, – нагадав Анатолій Обелець.

Анатолій Обелець

Після перепоховання урочистості продовжились у Новокаховському ПТУ №14. У його приміщенні зусиллями керівництва закладу і активістів клубу «Каховка» відкрили «Музей історичної правди», в якому зібрали чимало артефактів Другої світової і навіть нинішньої, російсько-української війни. Попри гучну і багатообіцяючу назву, це стало першим публічним місцем у Новій Каховці, де згадали реальні історичні факти. Приміром, що Друга світова війна почалась 1 вересня 1939 року, а не 22 червня 1941-го, про внесок УПА в боротьбі з нацистами. Водночас акцент тут зроблений, на жаль, лише на німецько-радянському епізоді Другої світової, без згадування ролі СРСР в розпалюванні цієї війни.

В музеї можна побачити особисті речі німецьких і радянських військових, залишки снарядів та багато інших предметів.

Серед унікальних експонатів – авіаційний кулемет, знайдений в 3 км від Каховки у сосновому лісі, поблизу німецької переправи на Берислав. А також залишки двигуна військового літака, знайденого під Чаплинкою, – розповів заступник голови клубу «Каховка», заступник голови Каховської райдержадміністрації Володимир Федченко.

За його словами, члени організації давно мріяли про створення такого музею.

Переважно у нас хлопці з Каховки. Однак каховській владі, на жаль, усе це не цікаво. На відміну від Новокаховської міськради, яка нас постійно підтримує, допомагає і йде назустріч. Саме завдяки такій співпраці й стало можливим відкриття музею в приміщенні ПТУ №14, – зізнався Володимир Федченко.

Як доповнив директор училища Ігор Сердюк, створенню такого музею є лише початком.

– Невдовзі ми плануємо організувати пошукові загони за участі наших учнів, – пообіцяв він.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я