Контролюючі органи провину чиновників визнають, але притягати їх до відповідальності не хочуть.

Посадовці Каховської міської ради грубо порушують Закон України «Про доступ до публічної інформації». Це визнали в секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, де ледь не щомісяця отримують скарги на небажання тамтешніх чиновників виконувати свої прямі обов’язки.

Приміром, посадовці 20 днів не оприлюднювали прийняті в квітні рішення виконкому міськради, в тому числі, про підвищення тарифів на водопостачання. Хоча, як нагадали в секретаріаті омбудсмена, вони зобов’язані це зробити протягом 5 робочих днів. Не оприлюдненими на офіційному сайті міськради залишалися й десятки інших рішень, прийнятих ще в 2016-2018 роках.

Почастішали й випадки безпідставної відмови чиновників у наданні інформації жителям міста. Приміром, у Каховці вирішили «засекретити» розпорядження міського голови Андрія Дяченка про відрядження, відпустки і оголошення доган підлеглим. Плювати на законодавство вирішили й керівники місцевих комунальних підприємств та управління освіти. Вони теж безпідставно відмовляли в доступі до публічної інформації і «передумували» лише після втручання секретаріату омбудсмена.

– Каховська міськрада постійно допускає порушення Закону «Про доступ до публічної інформації», зокрема, невчасно або взагалі не оприлюднює публічну інформацію на своєму сайті. З огляду на це, в діях посадових осіб міськради вбачається порушення інформаційних прав громадян. А за це порушення передбачено адміністративну відповідальність, – наприкінці травня визнав начальник відділу регіонального представництва омбудсмена в південних областях Валентин Михайлов.  

Фрагмент відповіді Валентина Михайлова

Каховські чиновники не виконують і своїх прямих обов’язків з інформування жителів міста на офіційному сайті громади. Таємницею за сімома замками стали протоколи засідань міської комісії з питань надзвичайних ситуацій під час карантину: їх почали оприлюднювати лише після неодноразових скарг каховчан.

Малоінформативним є й сам сайт громади. Рубрики новин на ньому оновлюються вкрай слабо. Приміром, з початку 2020 року вартими уваги чиновників виявились лише 8 офіційних новин. А в рубриці «Міські новини» традиційно переважають повідомлення відділу у справах молоді та спорту. В «до карантинному» лютому тільки 2 оприлюднені новини не стосувались молодіжних чи спортивних заходів.

Згідно наданої міськрадою на наш запит інформації, відповідальним за наповнення та оновлення сайту, проведення інформування жителів міста є відділ організаційно-кадрової роботи, інформаційної політики та взаємодії з громадськістю. Проте начальниця цього відділу Оксана Мігас вважає, що вона нічого не порушує.

Оксана Мігас

Не бачить цих порушень і міський голова Андрій Дяченко. У своїй відповіді омбудсмену він пояснив відсутність деяких рішень на сайті міськради і невчасне оприлюднення квітневих рішень виконкому технічними збоями, які сталися з… вересня 2018 року по січень 2019 року. Це цілком задовольнило секретаріат Уповноваженого ВРУ з прав людини, в якому вирішили закрити очі на допущені чиновниками порушення.

Необхідність подальшого реагування з нашого боку в цьому питанні відсутнє, – заявила днями т. в. о. начальника відділу регіонального представництва омбудсмена в південних областях Яна Кузьміна.

До речі, через безпідставну відмову посадових осіб Каховської міськради в наданні інформації постановою міськрайонного суду 11 травня 2019 року міського голову Андрія Дяченка визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 212-3 КУпАП України.

Судячи з відповідей Каховської міськради на інформаційні запити і вчинків посадовців, проблема полягає не лише в їхньому небажанні надавати потрібну інформацію жителям міста. Незнання ними українського законодавства свідчить ще й про низький фаховий рівень каховських чиновників і про їхню неповагу до виборців та платників податків.

З таким специфічним ставленням у Каховці взимку довелося зіткнутися представникам Українського інституту національної пам’яті. Вони публічно звинуватили посадовців міськради у «правовому невігластві, популізмі і колективній безвідповідальності». Чи не найбільше їх обурило те, що каховські чиновники збрехали про запрошення УІНП на позачергову сесію міськради з обговорення долі монументу «Легендарна тачанка». Згодом відповідальність за це взяла вже згадувана Оксана Мігас.

Та, судячи з усього, таке невігластво посадовців у Каховці добряче заохочується. Про це свідчать, приміром, щедрі премії, які нараховує Оксані Мігас і її колегам керівництво міста. Тож навіщо чиновникам вчитуватись в закони і свої посадові інструкції, якщо за якісь порушення чи бездіяльність їм світить хіба що гарна прибавка до зарплати?

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я