Каховку заснували в 1791 році на місці кримськотатарської фортеці Іслам-Кермен.

Встановити на набережній Каховки на місці колишнього монументу російському воєначальнику Міхаілу Фрунзе пам’ятник засновнику міста Дмитру Куликовському запропонував місцевий благодійний фонд «Лепта». 11 червня його клопотання підтримала комісія з питань найменувань і пам’ятних знаків Каховської міськради.

– Пам’ятник не буде дешевим, з огляду на особистість Куликовського, який був полковником Таврічеського єгерського корпусу, відомим благодійником і талановитим адміністратором. За нашим задумом, він має бути подібним до пам’ятнику дюку Арману де Рішельє в Одесі і виконаний на високому художньому рівні. Я переконаний, що пам’ятник стане помітною скульптурною спорудою, яку каховчани і гості міста сприйматимуть з кращою історичною конотацією ніж демонтований монумент Фрунзе, – пояснив голова наглядової ради фонду «Лепта» Ігор Бжезицький.

Орієнтовна вартість бронзового пам’ятнику Куликовському і гранітного постаменту складає 3 млн грн. А з урахуванням реконструкції прилеглої площі загальний кошторис може сягнути 4,5 млн грн. За словами Бжезицького, всі роботи фінансуватимуться за рахунок благодійників і меценатів. Він уточнив, що збір коштів може тривати кілька років.

Ідею встановлення пам’ятника Куликовському підтримало керівництво міста. Як сказала головна архітекторка Каховки Сєрвіназ Джепарова, проєкт цього монументу доведеться обирати на конкурсній основі. Вочевидь, доведеться вносити й зміни в уже розроблений історико-архітектурний план міста, що нині перебуває на узгодженні в Міністерстві культури.

Ігор Бжезицький сприйняв це критично.

Оскільки ми все будемо фінансувати, дозвольте нам же все і затверджувати, – попросив він.

Чиновники на це відповіли, що готові йти йому назустріч, однак наголосили на необхідності встановлювати пам’ятник такого рівня в міському публічному просторі відповідно до законодавства.

Нагадаємо, що пам’ятник Фрунзе в місті демонтували 2 серпня 2019 року.

Каховка була заснована в 1492 році кримським ханом Менглі І Гіреєм як фортеця Іслам-Кермен, відома також під назвою Аслан-Город. У 1771 році на її місці побудували Шагингирейське укріплення. Сучасна ж Каховка виникла в 1791 році під орудою Дмитра Куликовського, який назвав місто на честь відомих в Російській імперії військових братів Міхаіла і Васілія Каховскіх.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я