Він завдав шкоди підприємству на суму майже 1,5 млн грн.

На Херсонщині викрили злочинну схему рейдерського захоплення сільськогосподарського приватного підприємства «ПОП Чонгар». Про це повідомили в відділі комунікацій обласного главку Національної поліції.

«30 травня слідчі поліції за процесуальним керівництвом органів прокуратури та оперативним супроводом Управління стратегічних розслідувань в Херсонській області повідомили про підозру депутату Новотроїцької райради за фактом протиправного заволодіння майном ПП «ПОП Чонгар». Вирішується питання щодо обрання відповідного запобіжного заходу», – йдеться в повідомленні.

Поліцейські встановили, що в лютому 2019 року відбулось рейдерське захоплення цього аграрного підприємства, одного з найбільших у Генічеському районі. У власності ПП «ПОП Чонгар» перебувало 38 одиниць сільгосптехніки, а в оренді – близько 2500 га земель.

«Зловмисник, будучи посадовою особою і використовуючи підроблені документи, заволодів корпоративними правами ПП «ПОП Чонгар». Чоловік власноруч надав їх до відділу державної реєстрації юридичних та фізичних осіб Херсонської міськради, перереєструвавши підприємство на своє ім’я та змінивши при цьому місце його реєстрації. Своїми вчинками посадовець завдав шкоди підприємству на суму майже 1,5 мільйона гривень», – повідомили в відділі комунікацій.

Як пояснив заступник начальника обласного главку поліції Микола Вербицький, за вказаними фактами розпочаті кримінальні провадження за ознаками злочинів, передбачених ч.3 ст.206-2 «Протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації» та ч.4 ст.358 «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів» Кримінального кодексу України.

Депутату Новотроїцької райради загрожує 10 років позбавлення волі. Водночас правоохоронці вже домоглись скасування перереєстрації корпоративних прав та поновили права потерпілих осіб щодо власності.

Підприємство «Чонгар» належить родині колаборанта Сейтумера Німетуллаєва, який у 2014 році виїхав з Херсонщини до Криму, де очолив проросійську організацію «Къырым бирлиги».

Шевхі Кайбуллаєв

За даними аналітичної системи YouControl, в лютому 2019 року керівником ПП «ПОП Чонгар» тимчасово був депутат Новотроїцької райради нинішнього скликання від Радикальної партії Олега Ляшка, директор ТОВ «Степне» Шевхі Кайбуллаєв. Проте вже за місяць на посаду керівника підприємства повернулась дружина Сейтумера Німетуллаєва Надіє.

Нагадаємо, що торік Чонгарська сільрада Генічеського району прийняла рішення про створення комісії з інвентаризації ПП «ПОП Чонгар». Його ініціатором виступив Михайло Величко, який представляється адвокатом Німетуллаєва. Необхідність такої комісії він пояснив розкраданням майна підприємства і небажанням правоохоронців займатися цією справою.

Сам Німетуллаєв перебуває у розшуку не лише через посягання на територіальну цілісність України. Його також підозрюють у зловживанні владою, коли він ще очолював Генічеську райдержадміністрацію. Зокрема, його звинувачують у незаконній передачі у 2011 році без аукціону понад 1000 га сільгоспугідь в користування підприємству, що очолювала його дружина Надіє і завданні збитків на мільйони гривень.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я