Директорка закладу Олена Мазур нараховувала її лише собі.

В махінаціях з виділеними на премії лікарям коштами, невикористанні коштів на закупівлю медичного обладнання і незадовільній організації роботи закладу директорку Каховської центральної районної лікарні Олену Мазур звинуватила голова райради Тетяна Тертична. Всі ці претензії вона висловила на позачерговій сесії райради 28 квітня, яка закінчилась скандалом і нечуваною досі сваркою.

За словами Тетяни Тертичної, директорка ЦРЛ скасувала виплату премій всьому колективу попри те, що кошти на них виділили. Ще у неї виникли питання по нарахуванню надбавок у 300% до окладу медикам, які контактували з інфікованими коронавірусом.

Замість доплати лікарі отримуватимуть лише половину своєї зарплати, бо їх відправили на лікарняний після контакту з інфікованими. І це попри те, що ЦРЛ зараз фінансується краще ніж раніше. Через пандемію Національна служба здоров’я України перераховує їй всі кошти авансом і в більшому обсязі, ніж це було раніше по медичній субвенції. Більше того, у нас були передбачені кошти на виплату премій лікарям. Вони її теж не отримали. Натомість собі ви її залишили, – заявила Тетяна Тертична Олені Мазур.

За словами останньої, вона мала право на премію:

За 3 місяці у мене особисто були досягнення, тому я, згідно свого контракту, маю право претендувати на премію. Мені поставили завдання оптимізувати лікарню, укласти вчасно договір з НСЗУ, переформатувати нашу структуру. Все це зроблено. Ми скоротили працівників, відділення. І тепер наша зарплата буде більше, ніж ми отримували до 1 квітня.  

Пояснення директорки ЦРЛ обурили Тертичну. Вона звернула увагу, що Мазур приписує собі заслуги всього колективу і безпідставно позбавляє їх премій. Голова райради запевнила, що звернеться до відповідних органів з проханням перевірити правильність нарахування зарплати Олені Мазур.

Якщо виявиться, що винувата райрада – ми виплатимо вам кошти. Якщо навпаки – то вибачайте, – сказала вона.

Олена Мазур

Також у Тертичної виникли питання щодо придбання обладнання, на яке на минулій сесії райради виділили понад 5,5 млн. грн.:

– Ми очікували, що ви підготуєте чіткий перелік того, що вам потрібно. А ви замість цього надсилаєте документ, де вказано: «Лапароскопічна стійка вартістю від 5 тис. до 1, 5 млн. грн.». Що це таке? Чому нема конкретної марки, чіткої вартості? Депутати мають право знати, на що вони дали кошти. А з таким ставленням ми можемо їх на лікарню більше не виділяти.

Відповісти на ці питання Олена Мазур не змогла. І в свою чергу звинуватила голову райради, що та поставила їй ці запитання без попередження:

– Пишіть ці запити офіційно. Будемо вам відповідати. Теж офіційно.

На сесії з’ясувалось, що Каховська лікарня забезпечена в достатній кількості медичними препаратами і апаратами штучної вентиляції легень.

У нас таких апаратів 10. Цього достатньо. І по забезпеченню засобами індивідуального захисту ми взагалі на другому місці в області, – запевнила Олена Мазур.

Пояснення директорки ЦРЛ викликали ще більше запитань. Якщо держава зараз фінансує лікарню суттєво краще, ніж раніше, тоді чому медики не отримують належних доплат? Якщо заклад усім забезпечений, навіщо міська і районна ради виділяли величезні суми на придбання апаратів штучної вентиляції легень та інше обладнання?

Проте всі ці питання потонули в нечуваному для сесій райради обміні люб’язностями. Тим більше, що досі Тетяна Тертична завжди виступала на боці Мазур і навіть, як вона натякнула на сесії, доклала руку до призначення Олени Борисівни на посаду директорки лікарні.  

До сварки долучився і депутат райради, екс-голова райдержадміністрації Валерій Салтиков.

Ви загнали бідну Мазуршу, – дорікнув він Тертичній, намагаючись захистити директорку ЦРЛ.

Я люблю Мазур. Але премію вона не отримає до тих пір, поки її не отримає колектив. Давайте вже закінчимо цей цирк, – парирувала голова райради.

І анонсувала подальше обговорення теми лікарні на наступній сесії, на якій Олена Мазур має доповісти про виконання фінансового плану ЦРЛ.

Якщо робота закладу залишиться на такому ж рівні і при такому керівництві, то Каховка може лишитися лікарні, яка піде в Нову Каховку. Мені боляче, що саме до такого все це може призвести, – підсумувала Тетяна Тертична.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я