Заради отримання щедрих зарплат посадовці примушують підлеглих йти у відпустки за власний рахунок.

Піти за власний рахунок разом зі своїм колективом на початку карантину була змушена директорка Каховської станції юних натуралістів Ольга Радіонова.

Ольга Радіонова

– Як сказала нам начальниця управління освіти міськради Олександра Аркуша, такою була вимога керівництва міста. Вона зібрала керівників закладів освіти і заявила: якщо ми не підемо за власний рахунок, то вона включить режим репресій і ініціюватиме скорочення штатів. У відповідь ми з колегами запропонували написати колективне звернення до міськради. Ми готові були відмовитись від видатків на капітальні ремонти закладів. Через карантин також мала виникнути економія бюджетних коштів, передбачених на опалення і харчування дітей. Але нам сказали, що наші звернення не доцільні і що коштів на зарплати все одно не вистачить, – розповіла Ольга Радіонова.

За півмісяця роботи – 60 тисяч гривень премії

Про пропозиції освітянам Каховки піти за свій рахунок журналісти повідомляли ще в березні. Тоді Олександра Аркуша все заперечувала. Однак із наданою нею відповіді на наш письмовий інформаційний запит виявилось, що оформлення таких відпусток у другій половині березня були непоодинокими.

Я знаю, що на нараді з освітянами в березні говорили про такі відпустки. Я на ній не була і в нашому закладі таких випадків не було, – сказала директорка Каховської школи №4 Галина Гондарева.

Називати кількість освітян, які пішли в такі відпустки Олександра Аркуша в порушення Закону «Про доступ до публічної інформації» відмовилась. Проте погодилась перерахувати працівників свого управління, які надавали заяви про надання відпусток без збереження зарплати у березні. Всього – 10 осіб, у тому числі й сама Аркуша.

Відповідь на інформаційний запит

Та, як виявилось, її зарплата від цього не постраждала. Навіть навпаки. Як вказано в бухгалтерській довідці, за 14 відпрацьованих в лютому днів призначена 11 лютого п. р. начальниця управління освіти міськради отримала 7,7 тис. грн. зарплати, а за 16 робочих днів у березні – майже 68,5 тис. грн. З яких лише одна премія становить 60 тис. грн. – майже в 11 разів більше посадового окладу!

Олександра Аркуша
Зарплата начальниці управління освіти Олександри Аркуші в лютому і березні. Джерело: відповідь на інформаційний запит

«Скільки людей піде за власний рахунок – вирішує мер»

Про жорсткий режим економії заявив і міський голова Каховки Андрій Дяченко.

– Ми очікуємо зниження надходження податків. Тому все в міському бюджеті буде порізано. Все буде тільки на коронавірус, –  пообіцяв він на сесії міськради 26 березня.

Одними з перших «під ніж» пішли зарплати чиновників. Хоча, на думку депутатки міськради Ірини Гончарової, в цьому не було жодної потреби.

Адже міськрада в 2020 році в повній мірі передбачила кошти на зарплату співробітникам виконкому, – пояснила вона.

Нібито заради економії чиновників почали наполегливо просити писати заяви «за власний рахунок». За інформацією Андрія Дяченка, такі заяви з 12 по 31 березня написали 45 посадовців. Майже всі вони оформили відпустки без збереження зарплати на 5 днів. Причому, Дяченко спочатку відмовився надавати цю інформацію. І «передумав» лише після нашої скарги до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Скільки людей писатиме заяви за власний рахунок вирішує керівництво. Хто саме піде без збереження зарплати міського голову Андрія Дяченка не хвилює. Можуть сказати так: «З цього відділу на тиждень напишуть заяви дві людини, а з іншого – одна». Просять писати «за сімейними обставинами». Цей план до підлеглих доводить начальниця відділу організаційно-кадрової роботи Оксана Мігас. Їй же передають списки тих, хто подав такі заяви. Подібних випадків було безліч. Знаю, що зараз на два тижні пішли за власний рахунок начальник управління праці та соцзахисту населення Андрій Скрипніченко та його заступник Віталій Чернявський. Мігас пропонувала і мені написати таку заяву. Я відмовився, – розповів перший заступник міського голови Каховки Олег Кожем’якін.

Олег Кожем’якін

Шалені премії для обраних

Чимало каховських посадовців, справді, почали отримувати зарплати значно менші, ніж раніше. Приміром, зарплата начальниці служби у справах дітей Ольги Назарової в березні склала 9,5 тис. грн. А зарплата начальника УПСЗН Андрія Скрипніченка – 13,4 тис. грн., хоча в січні і лютому він отримував майже вдвічі більше.

Зарплата Ольги Назарової. Джерело: відповідь на інформаційний запит
Зарплата Андрія Скрипніченка

Проте зарплата деяких чиновників у березні навіть зросла в порівнянні з «до карантинними» місяцями. Попри те, що деякі з них теж брали «за власний рахунок» на рівні з іншими, їхні доходи аж ніяк не постраждали завдяки щомісячній «разовій допомозі», яку їм справно нараховували.

Приміром, зарплата заступника міського голови Антона Перемежка в березні склала 53 тис. грн., з яких майже 34 тис. грн. становила «допомога». У січні ці суми були значно меншими: зарплата – 34 тис. грн., в т. ч. «допомога» – 15 тис. грн.

Зарплата Антона Перемежка

Начальниця юридичного відділу Людмила Чиркіна в березні отримала 29,6 тис. грн. З них «допомога» – 17,5 тис. грн. (у січні – відповідно, 22,1 тис. грн. і 10 тис. грн.).

Зарплата Людмили Чиркіної

Головна архітекторка міста Сєрвіназ Джепарова отримала в березні 21 тис. грн., у т. ч. «допомогу» – 10,5 тис. грн. Начальниця відділу оргкадрової роботи Оксана Мігас мала такий же дохід. Щоправда, в лютому він у неї був значно більшим: зарплата 41 тис. грн., у т. ч. «допомога» – 26,5 тис. грн.

Зарплата Сєрвіназ Джепарової
Зарплата Оксани Мігас

Начальниці відділів економіки Алла Камєнєва і з питань депутатської діяльності Ірина Зозуля в березні отримали біля 20 тис. грн. кожна (у т. ч. «допомогу» по 8,5 тис. грн.), що більше ніж на 3 тис. грн. більше, ніж вони мали в січні.

Зарплата Алли Камєнєвої
Зарплата Ірини Зозулі

Зарплата начальника відділу державної реєстрації міськради Володимира Колушкіна в березні була 26,6 тис. грн., у т. ч. «допомога» – 10 тис. грн. (у січні – 8 тис. грн.).

Зарплата Володимира Колушкіна

Яким чином каховським чиновникам нараховується ця «допомога» – по факту, додаткова премія – можна дізнатися з розпорядження міського голови «Про внесення змін до «Положення про преміювання працівників апарату виконкому та інших виконавчих органів Каховської міськради» від 24 червня 2019 року, якого ви не знайдете на офіційному сайті громади. У документі вказано, що таку додаткову премію може одноосібно призначати сам міський голова.

Джерело: відповідь на інформаційний запит
Фрагмент розпорядження міського голови Каховки Андрія Дяченка про порядок преміювання

Якщо ти чимось не подобаєшся Дяченку, додаткову премію ти не отримуватимеш взагалі. Причому, ніяких пояснень тобі не дадуть. У кращому випадку тобі скажуть: «А я так захотів. Щось не подобається? Вас ніхто тут не тримає. Ви тут нікому не потрібні». Натомість невеликому колу наближених до нього осіб щомісяця нараховують величезні премії. І для цього їм навіть нічого не треба робити. Вони можуть запізнюватись на роботу, потім до обіду пити каву і про щось теревенити один з одним. КПД від їхньої діяльності нікого не цікавить, – на умовах анонімності розповіла одна з колишніх співробітниць Каховської міськради.

– Все так і є. Тим, хто керівництву «не подобається» платять по мінімуму. Завдяки цьому виходить економія зарплати. І це виливається в додаткові премії для обраних. Така система діє у нас давно, – підтвердив перший заступник міського голови Олег Кожем’якін.

Лише в 2019 році на такі додаткові премії від міського голови міськрада виділила майже 2 млн. грн. Хто ж відмовиться від таких грошей, – зауважила депутатка міськради Ірина Гончарова.

До речі, ані міський голова, ані його заступники в березні за «власний рахунок» не пішли.

Зарплата Олега Кожем’якіна. “Премію” від міського голови в лютому і березні йому не нараховували
Зарплата міського голови Каховки Андрія Дяченка

За словами Андрія Дяченка, в міськраді за останні роки не було й випадків порушення внутрішнього трудового розпорядку.

За запізнення або відсутність на роботі та інші подібні порушення протягом 2019 і 2020 року не було. Не приймали ми й нормативних документів щодо впровадження в міськраді дистанційної форми роботи, – сказав він.

Андрій Дяченко ліворуч

Як це було в інших громадах

В інших громадах області до відправлення співробітників «за власний рахунок» справа не доходила.

Після початку карантину ми перейшли на дистанційну форму роботи і вирішили скоротити всім преміальні виплати. Це питання ми узгоджували з усіма працівниками, бо розуміли, що з наповненням бюджету у нас буде кепсько, – розповів міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко.

Крім дистанційної форми роботи біля 60% наших співробітників відправились у планові відпустки. Йти за власний рахунок ні в кого не було потреби. Ми вирішили, що все одно влітку навряд чи вдасться поїхати на море як раніше, та й роботи після карантину буде чимало. Разом із плановими відпустками всі наші люди отримали доплати на оздоровлення, тож ніхто від цього не постраждав, – доповнив міський голова Таврійська Микола Різак.

У багатьох наших людей були невикористані відпустки за 2017-2019 роки. Тому ми запропонували їх узяти, бо все одно роботи під час карантину стало менше. Йти за свій рахунок ми нікому не пропонували. Решта ж співробітників працюють дистанційно. Через день вони приходять на роботу, а в інший час спілкуємось по телефону або вайберу, – прокоментував Новоолексїівський селищний голова з Генічеського району Олександр Бурковський.

Що каже Закон: коментар юриста

Примушувати людей писати заяви про відпустку без збереження зарплати під час карантину є незаконним. Про це говорить юристка Інституту розвитку регіональної преси Людмила Панкратова.

Писати такі заяви під тиском з боку роботодавця не можна. Працівники можуть спробувати порушити проти нього кримінальну справу, – каже вона.

«Примусове відправлення працівників у такі відпустки є грубим порушенням законодавства про працю»,наголошують і в Міністерстві соціальної політики. За це передбачена відповідальність – штраф до 51 тис. грн., позбавлення права обіймати певні посади до 3 років або виправні роботи.

1 коментар

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я