Продукти псувались швидше, ніж чиновники визначились, що з ними робити.

Списати сир і сметану майже на 4,5 тисячі гривень у перший же день оголошеного з 12 березня карантину були змушені у Каховській школі №4.

10 квітня нам довелося знову викидати продукти. У мене просто нема слів. Тим більше, що в перші ж дні карантину ми, разом із іншими директорами шкіл, почали порушувати це питання. Я одразу запропонувала передати продукти, які можуть зіпсуватися дітям пільгових категорій. Краще віддати пачку масла чи кілограм картоплі їм, ніж викидати у смітник. Однак нікому це виявилось не потрібно, – розповіла директорка школи №4 Галина Гондарева.

Тільки 16 квітня виконавчий комітет Каховської міськради «народив» рішення про передачу продуктів, які зберігаються у закладах освіти «у якості допомоги учням-сиротам, позбавленим батьківства, малозабезпеченим, дітям учасників АТО, інвалідам». За даними міськради, в Каховці 345 таких дітей. Однак продуктів для них залишилось обмаль.

Частину харчів нам вдалось повернути постачальникам ще на початку карантину. Решти залишилось не так і багато. Крупи роздавати не будемо, вони можуть полежати. А ось овочі, масло – цілком, – пояснила начальниця управління освіти міськради Олександра Аркуша на сесії міськради 15 квітня.

За словами директорів навчальних закладів міста, в перший тиждень карантину вони були кинуті напризволяще і не мали чітких інструкцій, що робити з продуктами. Проте як свідчать акти списання і вилучення, які нам на наші запити надали майже всі школи і дитсадки Каховки, з 12 по 16 березня вони списали продуктів на десятки тисяч гривень.

Управління освіти обмежувалось усними розпорядженнями і вказівками в нашій закритій вайбер-групі. Спочатку продукти намагалися розподілити поміж працівниками шкіл і дитсадків. Потім з’явилась ідея роздати їх під виглядом благодійної допомоги від міського голови Андрія Дяченка. Хоча ці продукти закупляли коштом не лише бюджету, а й батьків: харчування дітей в дитсадках на 50% фінансується саме ними. Тож міськрада мала б компенсувати їм ці кошти, – на умовах анонімності розповіли директори кількох освітніх закладів Каховки.

Водій управління освіти привіз нам наліпки з рекомендацією наклеїти їх на пакети з продуктами, які ми мали б роздати як благодійну допомогу. Мене обурило, як такі наліпки могли з’явитись швидше офіційного рішення про передачу цих продуктів дітям пільгових категорій. І навіщо взагалі в такий складний час витрачати гроші на цю дурню? – доповнила директорка школи №4 Галина Гондарева.

Фрагмент дискусії щодо продуктів з дитсадків і шкіл у Фейсбуці між директоркою Каховської станції юних натуралістів Ольгою Радіоновою і чиновницею Каховської міськради Оксаною Мігас

Як кажуть її колеги, наказ управління освіти про створення комісії з вилучення продуктів з вичерпним терміном придатності від 12 березня оформили заднім числом за тиждень після початку карантину. Побічно це підтверджують вхідні дати на цьому документі, отриманому місцевою гімназією 18 березня, а школою №3 19 березня.

Копія наказу, надана Каховською гімназією
Копія листа управління освіти з вказівкою щодо продуктів, надана Каховською гімназією
фрагмент копії наказу управління освіти “від 12 березня” з вхідною датою 19 березня, наданий школою №3

Судячи з усього, не отримали цього наказу і в ясла-садку №4 «Горобинка». Принаймні, надати свою копію наказу управління освіти вони не змогли. Відсутні посилання на нього і у внутрішньому наказі про огляд і утилізацію продуктів директорки закладу Тетяни Пестрецової.

Надано ясла-садком №4 “Горобинка” Каховської міськради

Крім того, для отримання цих документів нам довелось направляти запити двічі. Як вказала більшість керівників закладів, перші запити вони взагалі не отримували.

Управління освіти давало вказівку ігнорувати всі звернення, які надсилались без офіційного поштарського повідомлення про вручення. А розбіжності в датах і документах якраз і свідчать про те, що директори шкіл не знали, що їм робити. Нормальних інструкцій їм ніхто не давав. Всі були перелякані, бо відповідати за продукти довелось би їм самим, а не чиновникам. Не все гаразд і з рішенням виконкому про передачу продуктів від 16 квітня. По-перше, його так і не оприлюднили на офіційному сайті громади (станом на 12:00 24 квітня його ще не було, – прим. автора). А по-друге, приймати його мусила міськрада, а не виконком. Бо тут йде мова про перерозподіл коштів у вигляді допомоги продуктами, – на умовах анонімності сказав директор однієї зі шкіл.

Те саме рішення виконавчого комітету, з якого нічого не зрозуміло – в ньому нема згадки про карантин і не вказується, які продукти, в якій кількості і кому треба розподілити.

Зовсім інакше підійшли до проблеми з продуктами у сусідній Новій Каховці. Роздавати їх дітям під виглядом благодійної допомоги від міського голови місцевим чиновникам навіть не прийшло в голову.

Швидкопсувні продукти ми вивезли з навчальних закладів у перші ж дні карантину. Забирали їх самі постачальники, до обов’язків яких входить не лише поставка, а й утилізація продуктів. Ми цим не займаємось, – пояснила начальниця відділу освіти Новокаховської міськради Лілія Микитенко. – До самої утилізації у нас навряд чи дійшло, бо постачальники ще мали змогу реалізувати продукти з нормальним терміном придатності. А в закладах залишились лише крупи та інші продукти, які можуть довго зберігатися. Тому бюджетні кошти в цій ситуації не постраждали.

джерело фото

Оновлено 24 квітня 2020 року о 15:30. Доповнене рішення виконавчого комітету Каховської міськради від 16 квітня.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я