Прикриваючись карантином влада Каховки заявила про відмову від усіх ремонтів, реконструкцій, скорочення соціальних програм і готовність виділяти шалені суми на підтримку комунальних підприємств. «Це – тільки початок», – пообіцяв міський голова.

Про невиконання місцевого бюджету в 2020 році заявив очільник Каховки Андрій Дяченко.

Ми очікуємо зниження надходження податків, уже фіксуємо падіння надходжень до комунальних підприємств. Тому все в міському бюджеті буде порізано: всі соціальні програми, ремонти всіх доріг і всіх площ. Все буде тільки на коронавірус. Таке неприємно чути, але це лише перший крок. Далі буде тільки гірше. І скорочення торкнеться всіх, в тому числі чиновників, – сказав він на сесії міськради 26 березня.

Бюджет під грифом «секретно»

Свою неготовність до нових викликів міськрада продемонструвала з перших же хвилин пленарного засідання сесії. Після затвердження з грубим порушенням регламенту міськради порядку денного,

депутати перейшли до розгляду міської «Програми захисту населення в умовах спалаху COVID-19».

Пояснювати, що це за програма, на сесії ніхто не став. Готувалась вона поспіхом і була оприлюднена лише напередодні. Всупереч регламенту міськради, доповідати з цього питання теж ніхто не захотів. Андрій Дяченко лише пояснив, що завдяки ній планується придбати два апарати штучної вентиляції легень вартістю приблизно 650 тис. грн. кожен.

Чому ж ми виділяємо на це 1 млн. грн., хоча потрібно значно більше? – здивувався депутат від «Опоблоку» Олександр Особа.

– Ми збираємось ще потім виділити, – відповів міський голова. – Якщо буде треба, ми будемо змінювати бюджет і збиратися щодня. Ідеального формату не буде.

За словами Дяченка, самих апаратів в Україні зараз нема.

– Коли вони з’являться, і коли стане відома їхня ціна, тоді ми й будемо закладати в бюджеті потрібну суму, – сказав він.

Так само без жодних пояснень депутатам запропонували проголосувати за зміни до бюджету. На що підуть кошти платників податків Дяченко пояснювати навідріз відмовився. Відмовив він депутатам і в проханні запросити для пояснень на сесію начальника фінансового управління міськради Олександра Гончарова.

Ми ж не знаємо, за що голосуємо! – обурювались депутати.

Лише з оприлюдненого потім рішення міськради стало зрозуміло, що загалом на боротьбу з коронавірусом народні обранці виділили майже 2,8 млн. грн. Крім обладнання і тестів для медиків, вони передбачили 100 тис. грн. на розміщення іногородніх лікарів у готелі «Таврія» і 199 тис. грн. на придбання одноразових масок та інших засобів захисту для чиновників, рятувальників, поліцейських і робітників комунальних закладів.

Асфальт до будинку міського голови

– В місті не вистачає грошей, а міський голова в цей же час кладе асфальт до свого будинку, – обурився на сесії депутат від «Самопомочі» Сергій Яременко.

Розміщені в соцмережах фотографії новенької дороги, відремонтованої під час карантину, обурили багатьох каховчан.

З проханням пояснити це до Андрія Дяченка звернулись і народні обранці. Та коментувати ремонт дороги він не захотів.

Натомість на порталі публічних закупівель «Прозорро» 26 березня оприлюднили договір між каховським КП «Комунальне транспортне підприємство» і ПрАТ «ДСУ-12» на капітальний ремонт дороги вулиці Богдана Ружинського (колишня назва – Жені Жигаліної), на якій і проживає міський голова з родиною, вартістю 145 тис. грн. Виходить, карантин не є перешкодою для появи асфальтового покриття на окремо взятих вулицях.

Сесія без доповідачів, рішення – без пояснень

Не захотів міський голова пояснювати й зміни до програми економічного, соціального та культурного розвитку міста на 2020 рік.

Про ці зміни нам ніхто не доповідав. Про що мова – невідомо, – визнав секретар міськради Володимир Мироненко.

Лише з оприлюдненого потім на сайті міськради рішення стало ясно, що депутати доповнили фінансування різних заходів майже на 1,2 млн. грн. Зокрема, передбачили 480 тис. грн. водоканалу на придбання частотного перетворювача і вантажного автомобіля, 300 тис. грн. на капремонт ганку з облаштуванням пандусу палацу культури «Меліоратор». Та й на капремонт доріг і тротуарів КП «КТП» має отримати біля 4 млн. грн.

Однак, зі слів Андрія Дяченка, це далеко не остаточні суми і в подальшому вказані цифри будуть переглядатися.

Також депутати вирішили передбачити 350 тис. грн. на придбання камер відеоспостереження і програмне забезпечення для поліції. І теж – без жодних пояснень.

Без жодного обговорення депутати затвердили й звіт міського голови про діяльність виконавчих органів міськради за 2019 рік. Сам звіт ніхто нікому озвучувати не став, через карантин відмінили навіть його публічну презентацію виборцям.

Премії в водоканалі оплатять каховчани

Коронавірусом пояснили й термінові зміни до програми підтримки комунальних підприємств міста на 2020 рік. Карантин, мабуть, так вплинув на чиновників, що дійшло до махінацій з цим проєктом рішення.

Що містить сама програма, депутатам на сесії озвучувати не стали.

Поки це лише програма. Грошей у бюджеті [на неї] нема. Але оскільки комунальні платежі падають і будуть падати далі, ви будете виділяти кошти підприємствам. Якщо бажаєте, щоб вода була у вашому домі, – налякав депутатів Андрій Дяченко.

Декількох депутатів це обурило. Вони нагадали, що зростання видатків, приміром, на водоканал відбувається на тлі збільшення в ньому числа керівних посад і зростання видатків на їхню зарплату. Як ми повідомляли раніше, лише премії начальника водоканалу доходять часом до 55 тис. грн./міс., а його зарплата сягає 81 тис. грн./міс.!

Не встиг з’явитися коронавірус, як з бюджету почали виділяти гроші водоканалу, – обурилась депутатка міськради від «Європейської солідарності» Ірина Гончарова.

Я знав, що там вводять керівні посади, але не знав, що буде коронавірус, – розвів руками міський голова.

Серед іншого депутати вирішили передбачити майже 1,5 млн. грн. на погашення боргів з податку на прибуток, чистого прибутку та єдиного соціального внеску КП «Котельщик» і 85 тис. грн. на погашення боргів давно не працюючому КП «Каховська міська друкарня».

Вже в оприлюдненому рішенні міськради з’ясувалось, що додатково 500 тис. грн. на сплату податків і зборів передбачили ще й водоканалу.

Цікаво, що цього пункту в оприлюдненому на офіційному сайті міськради 4 березня проєкті рішення не було взагалі.

Не озвучив цього доповнення на пленарному засіданні й міський голова Андрій Дяченко. За словами Ірини Гончарової, ніякого оновленого проєкту рішення не отримували й самі депутати.

Як свідчать офіційні результати голосування в системі «Голос», жодних змін до проєкту теж не вносилось, як мало б бути відповідно до регламенту міськради.

Тож депутатам на сесії або підмінили проєкт рішення, або ж згодом «підправили» саме рішення. А це може свідчити про те, що прикриваючись коронавірусом, місцеві посадовці разом із депутатською більшістю вирішили закрити очі на грубі порушення в процедурі ведення сесії, проштовхуючи без обговорення і будь-яких пояснень вигідні їм рішення.

«Зараз треба думати про коронавірус, а не власні амбіції»

Після заяв Андрія Дяченко про масове скорочення чиновників і зупинку фінансування ремонтів і соціальних програм ми звернулись за коментарями до голови облдержадміністрації Юрія Гусєва. Ми запитали: чи відомо обласному керівництву, скільки чиновників можуть втратити роботу через пандемію? Чи прораховували в ОДА економічні наслідки від запровадження жорсткого карантину? Чи справді існує ризик повного згортання всіх програм розвитку в області протягом 2020 року?

До подібних заяв місцевих посадовців я ставлюсь негативно. Президент України сказав, що ми не можемо зупиняти об’єкти великого будівництва. І ми над цим продовжуємо працювати, хоча розуміємо, що окремі об’єкти можуть бути згорнуті через неможливість їх реалізації і потреби в додатковому фінансуванні медичних заходів, – відповів Юрій Гусєв.

Голова ОДА нагадав, що на час карантину в Україні заборонені звільнення працівників.

На мій погляд, зараз треба думати, як боротися з коронавірусом, а не як вирішувати власні політичні амбіції. Ми робимо сьогодні все, щоб люди могли працювати вдома і виконувати свої функції дистанційно. Та попри карантинні обмеження всі органи місцевого самоврядування мусять приймати свої рішення відповідно до законодавства і суворо його дотримуватись, – сказав він.

1 коментар

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я