Представляючи головного провідника релігійної дружби з Росією в Україні голова облдержадміністрації Юрій Гусєв закликав «винести за дужки політичні погляди».

– Вы же не будете мне отключать микрофон как в Верховной Раде за то, что я говорю по-русски? – такими словами привітався з присутніми на засіданні обласного Єдиного антикризового штабу щодо боротьби з розповсюдженням коронавірусу 24 березня олігарх, народний депутат від «Опозиційного блоку» Вадим Новинський.

На Херсонщину він приїхав не з власної волі. З проханням закріпити за собою регіони і допомогти їм грошима для боротьби зі смертельно небезпечним вірусом до Новинського та інших олігархів 16 березня на Банковій звернувся сам Президент України Володимир Зеленський.

Як повідомила «Українська правда» з посиланням на одного з учасників цієї зустрічі, розмова з Президентом справила досить гнітюче враження, оскільки Зеленський не озвучив жодного зрозумілого плану, як саме влада збирається втримувати ситуацію під контролем. Подібне гнітюче враження залишило й засідання антикризового штабу у Херсоні за участі Новинського.

– У нас можуть бути різні політичні погляди. Але ми маємо віднести все це за дужки. Зараз нам треба об’єднуватись, – представляючи відомого своєю проросійською позицією олігарха, закликав голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв.

За дужки у Херсоні віднесли не лише недавні візити Новинського до столиці країни-окупанта і його перемовини з головою Російської православної церкви Кіріллом (Ґундяєвим). А й те, що компанія «Смарт-Марітайм Груп», якою володіє олігарх, не сплачувала гроші за користування земельною ділянкою під херсонським суднобудівним заводом. Станом на вересень 2019 року збитки громаді Херсона, завдані компанією Новинського за користування 118 га на Карантинному острові склали 57,5 мільйонів гривень. Однієї цієї суми було б достатньо, щоб допомогти херсонським лікарням у боротьбі з коронавірусом.

– Ми маємо відповідальність перед містами нашої присутності, наших підприємств. Я ось знаходжусь тут, оскільки в Херсоні розташований суднобудівний завод і ми зобов’язані допомогти Херсонській області в боротьбі з коронавірусом, – заявив Вадим Новинський на пресбрифінгу після засідання штабу. На пряме запитання одного з журналістів щодо збитків за користування землею він відповідати не став.

Вадим Новинський

Замість компенсації громаді Херсона він привіз для місцевих лікарень 2 апарати штучної вентиляції легень і по 200 спецкостюмів і спецокулярів для лікарів. І виступив з розлогою промовою, в якій закликав місцевий бізнес відкласти всі свої плани та скинутись грошима на боротьбу з коронавірусом. Також він закликав створити базу даних осіб старших 70 років, закуповувати для них продуктові набори і виділяти їм із місцевих бюджетів грошову допомогу в 1000 гривень.

– Ми бачимо як Євросоюз розвалився повністю під впливом епідемії. Там вони один одному руку допомоги не подають. А нам ніхто не допоможе, крім нас самих. Ситуація з коронавірусом неминуче матиме важкі наслідки для України, для економіки. Якщо держава буде вводити жорсткі заходи, треба ставитись до цього з розумінням. А щоб люди знали основне про цю хворобу, потрібно зробити пам’ятку і покласти її кожному до поштової скриньки. Бо паніка гірше будь-якого коронавірусу, – заявив Вадим Новинський.

Допомогти з поставками спирту для виробництва антисептиків попросив Новинського голова ради підприємців при Херсонській ОДА, комерційний директор ПП «Оригінал Авто», депутат облради від Європейської солідарності Юрій Рожков.

Ми можемо робити це на нашому підприємстві. Але спирту ніде нема, – поскаржився він.

Закріпити «якусь людину» не лише за областю, а й за кожним районом запропонував заступник голови облради Віталій Булюк.

– Преса пише, що шанованого Новинського «нагородили» Херсонщиною. Я пропоную за аналогією закріпити за кожним районом людину. Голів РДА призначили, вони гарні люди, але у них нема ресурсів. Ми знаємо, у кого вони є, – сказав Булюк. І додав, що готовий «взяти» на себе Скадовський район.

Однак голова ОДА від його пропозиції відхрестився:

– Наша країна, як і весь світ, були не готовими до епідемії. Тому ми почали працювати з національними елітами та бізнесменами, щоб закупити апарати штучної вентиляції легень та інші необхідні речі. В Дніпропетровській області бізнес надав для боротьби з коронавірусом біля 100 млн. грн. З місцевими елітами спрацювала вже Полтавська, Львівська області. Тепер я закликаю до цього ж і вас, – звернувся до присутніх Юрій Гусєв.

Намагання Президента України і його регіональних представників залучити олігархів з вельми сумнівною репутацією до боротьби з коронавірусом свідчить про відсутність в Україні чіткого плану дій під час пандемії і про розгубленість посадовців. М’якотілістю назвала нинішнє загравання з олігархами і екс-міністерка охорони здоров’я України Уляна Супрун.

– Коли ти кличеш олігархів радитись щодо кожного важливого питання і боїшся робити що-небудь без їхньої згоди – це м’якотілість, – вважає вона. – На жаль, у заходах, які останніми днями вживають уряд та парламент, стає все менше раціонального і все більше проявляється бажання максимально використати ситуацію в політичних цілях. Усе це відбувається з голосними обіцянками, які не підкріплені реальними діями. Натомість у мережі все частіше з’являються історії людей, які не можуть добитись нормального діагностування. Медики розгублені і не достатньо інформовані, управлінці на місцях дізнаються про заходи національного масштабу з новин та фейсбуку.

Фото пресслужби Херсонської ОДА та зі сторінки Вадима Новинського у Фейсбуці.

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я