Кримчанам полегшують доступ до фінансових і банківських послуг.

Національний банк України вніс зміни у свою ж сумнозвісну постанову № 699, яка з листопада 2014 визнала усіх мешканців АР Крим та Севастополя нерезидентами. Ця норма спричиняла чимало проблем – фактично обмежувала доступ до фінансових і банківських послуг. А ще вона штучно збільшувала кількість ВПО з Криму. Адже, щоб відновити статус резидента, правові відносини з материковою Україною та свої права, кримчани вимушені були реєструватися як ВПО, хоча насправді вони продовжували постійно проживати на території півострову.

Нині ж дискримінаційні норми прибрали Постановою НБУ №31 від 17 березня 2020 року. Це має полегшити доступ кримчан, серед іншого, й до базових послуг – відкриття банківського рахунку чи депозиту в українських фінансових установах. Найближчим часом банки отримають додаткові роз’яснення щодо особливостей ідентифікації та верифікації таких клієнтів під час відкриття рахунків.

Зміни почнуть діяти з 27 квітня.

Як повідомляє Національний банк, він “прибирає юридичні формальності для полегшення доступу до фінансових послуг для громадян України, які зареєстровані (мають постійне місце проживання) на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополь”.

“З цією метою в нормативній базі Національного банку скасовуються спеціальні норми щодо застосування валютного законодавства до громадян України, які мають кримську реєстрацію, і відновлюється статус їх резидентності.

Зазначені послаблення мають на меті полегшити доступ таких громадян, зокрема, й до таких базових послуг як відкриття банківського рахунку чи депозиту в українських фінансових установах.

Найближчим часом банки отримають також додаткові роз’яснення щодо особливостей ідентифікації та верифікації таких клієнтів під час відкриття рахунків.

Поновлення статусу резидентності таким громадянам України ініційоване  Міністерством у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України. Відповідні консультації проводилися за участю Мінветеранів, Міністерства фінансів, фахівців Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим, Державної податкової служби, Державної служби фінансового моніторингу та Національного банку”, – йдеться в повідомленні Нацбанку.

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я