Місцевим жителям почали обмежувати доступ до органів влади.

Відправляти чиновників і бюджетних працівників у відпустки за власний рахунок почали у Каховці. Через це вже в найближчі дні в управлінні праці та соцзахисту населення та інших відділах міськради планують суттєво обмежити надання послуг місцевим жителям.

Як розповів перший заступник міського голови Каховки Олег Кожем’якін, з пропозицією піти «погуляти за власний рахунок» до своїх підлеглих звернувся міський голова Андрій Дяченко.

– Від мене почали вимагати піти в неоплачувану відпустку. Я відмовився. Тим більше, що вимагати це від підлеглих – незаконно. Кому і чому це прийшло в голову – теж нікому не пояснюють, – розповів він.

Каховка: доступ до «білої хати» заборонено

З 16 березня в Каховці також заборонили доступ жителів міста до адміністративної будівлі міської ради. Роздрукований папірець з повідомленням про обмеження розмістили на вхідних дверях до «білої хати». На яких підставах заборонили вхід до будівлі, не повідомляється.

Вхід до будівлі Каховської міськради. Світлина: Олег Батурін

Не пропустити до приміщень міськради 17 березня намагались і мене. За словами чиновників, вони діють відповідно до розпорядження міського голови від 13 березня «Про організаційні заходи із запобігання поширенню коронавірусу та введення деяких обмежувальних заходів у Каховській міськраді». З текстом цього розпорядження теж можна ознайомитись при вході до адмінбудівлі.

Світлина: Олег Батурін

Проте про обмеження доступу громадян і журналістів в ньому нема жодної згадки. Відсутні вони і в постановах Кабінету Міністрів, на які посилається очільник Каховки.

Незрозумілий охоронець, який перекриває вхід до кабінетів каховських чиновників.Світлина: Олег Батурін

Як ми повідомляли, запроваджені в Каховці обмеження для журналістів є грубим порушенням Конституції та як мінімум шести Законів України. Та суперечать словам Президента України Володимира Зеленського, який у своєму зверненні від 16 березня пообіцяв, що «роботу у звичайному режимі мають продовжити усі без виключення органи державної влади», включаючи органи місцевого самоврядування.

Також у Каховці з’явилась інформація про відправлення у відпустки за власний рахунок освітян.

– Педагогів і технічний персонал закладів освіти примусово хочуть відправити у відпустки без збереження зарплати. Про це мені розповідають директори каховських шкіл. Поки мова йде про 5 днів. Але не здивуюся, якщо потім ці відпустки подовжать до 14 або 21 днів. За що будуть жити люди – нікому не цікаво, – розповів колишній начальник управління освіти міськради Михайло Гончар.

Не заперечують цю інформацію керівники закладів освіти. Щоправда, говорити про це відкрито вони відмовляються. А ось начальниця управління освіти міськради Олександра Аркуша все заперечує:

– Це не відповідає дійсності. Всі наші педагоги перебувають на середньооплачуваному заробітку і у всіх них зараз багато роботи. З дитсадками ситуація трохи інша, остаточного рішення поки нема. Ми враховуємо роз’яснення Міносвіти і освітянських профспілок. Та чекаємо на остаточне розпорядження міського голови.

Ми спробували отримати коментарі щодо запроваджених обмежень в міськраді та неоплачуваних відпусток у міського голови Андрія Дяченка. Але зв’язатись з ним на момент підготовки матеріалу не вдалось.

Нова Каховка: людей з міськради не проганятимуть

Набагато простіше виявилось отримати інформацію про заходи, запроваджені у зв’язку з карантином у Новій Каховці .

Як запевнив заступник міського голови Олег Тарабака, жодних обмежень у доступі місцевих жителів до будівлі міськради тут нема. Також тут не планують відправляти посадовців виконкому в неоплачувані відпустки.

– У нас максимально запроваджено роботу в дистанційному режимі для окремих співробітників. Запроваджені й інші обмеження, відповідно до постанови Кабінету Міністрів. Проте якщо хтось прийде у міськраду і захоче звернутися до якогось посадовця – ніхто його не проганятиме, – запевнив Олег Тарабака.

Міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 17 березня затвердила алгоритм дій органів управління та цивільного захисту населення в разі виявлення випадків зараження на коронавірус серед населення. А з 12:00 18 березня тут, як і по всій Україні, припиняють свою роботу автовокзал, ринки, перукарні, фітнес-центри, кафе, ресторани.

Горностаївка: чиновники від людей не ховатимуться

Жодних обмежень станом на 17 березня не запровадили в адмінбудівлях Горностаївської селищної ради: до місцевих чиновників у цей день можна було потрапити без проблем.

Райдержадміністрація 17 березня затвердила положення про перевірку торгівельних приміщень магазинів, аптек, ринків та установ району.

– 18 березня ми ще маємо один день на підготовку, а потім районна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки буде ходити і контролювати, як суб’єкти господарювання дотримуються запроваджених обмежень. У перший раз вони будуть попереджувати. А вже в другий – штрафувати. Ми запроваджуємо не захмарні штрафи, але сподіваємось, що підприємці з розумінням поставляться до цих обмежень, – розповів селищний голова Дмитро Ляхно.

Водночас у РДА через карантин рекомендують громадянам обмежити особисте звернення до працівників апарату та структурних підрозділів.

– У випадку особистого звернення рекомендуємо мати при собі засоби індивідуального захисту, не брати з собою дітей, в кабінети заходити по одній людині, – радить перша заступниця голови Горностаївської РДА Тетяна Ющенко.

 

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я