Що відбувалось 8 березня 2014 року.

Вперше з початку військової операції з захоплення Криму російські військові вторглися на материкову Україну. Близько 15:00 представники регулярних збройних сил РФ почали захоплювати адміністративні приміщення, мінувати поля, встановлювати прикордонні стовпи на території Чонгарської сільради. Це викликало обурення місцевих. На знак протесту жителі Чонгарської сільради встановили на будинках українські прапори.

Акція протесту проти окупації в північному Криму 8 березня 2014 року. Світлина Олега Батуріна

Окупація Чонгара Російською Федерацією продемонструвала всю слабкість військової організації України і безпорадність перед російською агресією. Стало зрозуміло, що далі Росія може окупувати Херсон, Харків – всю територію України, яку тільки захоче.

Близько 17:30 російські агресори відкрили вогонь по прикордонному українському літаку на межі Херсонської області з АР Крим.

А тим часом у Криму 8 березня окупанти відключили п’ятий український телеканал – СТБ. Замість нього включили на трансляцію пропагандистський телеканал “Звєзда”.

Вперше 8 березня росіяни атакували не лише застави українських прикордонників та військові частини, а й членів сімей українських прикордонників – цивільних громадян. Першим став напад на людей в селищі Щолкіне Ленінського району. Вони вигнали цивільних на вулицю вночі, обікрали їх і, погрожуючи вбивством, наказали зібрати свої речі і йти на всі чотири сторони.

Близько 10 ранку російські окупаційні війська захопили республіканський військовий комісаріат на вул. Київській у Сімферополі. До будівлі зайшли близько 100 колаборантів окупантів на чолі з відставним генералом – Кузнєцовим.

Українська частина в Донузлаві під облогою окупантів. 8 березня 2014 року. Світлина Олега Батуріна

Поки українська влада бездіяла і мовчки спостерігала за військовою агресією проти військових і цивільних, на спонтанні акції протесту по всьому Криму і Херсонщині вийшли жінки і підлітки. Найбільш масові мітинги відбулись у Керчі на вул. Маршала Єрьоменка.

Пам’ятаю, що під час перебування в Криму і на окупованих українських кораблях в Донузлаві 8.03.14 ще було відчуття, що Україна може захистити себе. Що Україна не буде здаватись мовчки ворогу. Дуже слабке, майже безнадійне, але було.

За кілька днів, після чергової поїздки до Криму, це відчуття зникне остаточно.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я