Чиновники визнали, що проводили тендери з грубими порушеннями.

Спроби чиновників від освіти Каховки «нахімічити» з майже 14 мільйонами гривень, передбаченими на харчування дітей в дитсадках і школах «зам’яти» не вдалось. Факти порушень своїх підлеглих уже визнала начальниця управління освіти міськради Олександра Аркуша.

– Розпорядженням міського голови була створена комісія з перевірки ситуації з закупівлями. Її висновки ми отримали 2 березня. Виявилось, що тендерні закупівлі продуктів насправді проводились з порушеннями законодавства, що можна було прослідкувати на сайті «Прозорро» та в рішеннях Антимонопольного комітету, – повідомила вона на сесії міськради 5 березня.

За словами Олександри Аркуші, за результатами перевірки відповідальній за проведення закупівель начальниці відділу розвитку освіти міста управління освіти Наталії Щербак винесено догану.

– Проте після роботи комісії Щербак пішла на лікарняний, – зауважила вона.

Також вирішили покарати в. о. начальника управління освіти Оксану Паталашку, яка ніякого відношення до тендерних закупівель не мала. Вона теж отримала догану – до речі, вже другу за останній місяць.

Цікаво, що перед початком роботи комісії Олександра Аркуша запевняла, що ніяких порушень у тендерних закупівлях не було і стверджувала, що нема жодних підстав для дисциплінарного стягнення її підлеглих. Всю провину за зрив тендерів вона поклала на «недосконалість системи державних закупівель «Прозорро». Насправді ж ця система визнана однією з найбільш ефективних у боротьбі з неефективним використанням бюджетних коштів в Україні і навіть отримала визнання як одна з кращих практик у сфері публічних закупівель у світі.

Наталія Щербак

Нагадаємо, що після призначення Наталії Щербак за особистою ініціативою міського голови Андрія Дяченка в управлінні освіти почались масові порушення тендерних закупівель продуктів. Незаконні дії чиновників підтвердили в Антимонопольному комітеті України та Держаудитслужбі. Частину продуктів посадовці вирішили закуповувати у своїх знайомих підприємців, в обхід «Прозорро». Також вони безпідставно визнавали переможцями торгів підприємців з числа «ручних» депутатів міськради і родичів підлеглих самого Андрія Дяченка.

Махінації з закупівлями призвели до серйозних перебоїв у поставках продуктів. А в ясла-садку №4 «Горобинка» навіть годували дітей молоком з вичерпаним терміном придатності.

Як запевнила Олександра Аркуша, нині перебоїв у поставках продуктів до дитсадків і шкіл Каховки вже нема.

– Ми знову запустили тендерні процедури. Поки ж уклали договори з тими постачальниками, з якими ми співпрацювали торік. В усіх закладах уже є м’ясо, яйця, вершкове масло та інші продукти, – заявила вона.

– Від управління освіти ми вимагали, щоб усі постачальники продуктів супроводжували їх усіма відповідними документами, як вимагає законодавство. Саме до цього у нас і були зауваження, – прокоментував начальник Каховського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Іван Місюра. – Зрештою, управління освіти нас запевнило, що вони мають усі супровідні документи. Ми обов’язково це перевірятимемо і триматимемо ситуацію під контролем.

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я