Він може стати одним із експонатів майбутнього Музею монументальної пропаганди.

Перенести пам’ятник радянському військовому діячу Миколі Щорсу зі столиці до Каховки запропонував голова Херсонської облдержадміністрації Юрій Гусєв. За його словами, цей монумент міг би стати одним із експонатів Музею монументальної пропаганди, який він запропонував створити на території монументу «Легендарна тачанка».

Ми, дійсно, обговорювали цю ідею. Якщо буде вирішено створити такий музей у Каховці, то там міг би бути не лише пам’ятник Щорсу. Власне, чому його запропонували перенести до Каховки? Бо це – шедевр мистецтва. А якщо мова йде про створення музею, то варто говорити про зібрання в ньому саме шедеврів монументального мистецтва. Проте я б радив робити його музеєм на однієї лише «Тачанки». Бо якщо там буде багато експонатів, то така установа матиме більше шансів повноцінно функціонувати: вона буде більш цікавою людям і на його утримування реалістичніше буде знайти кошти. Якщо ж там буде один експонат, то я «вітаю» жителів Каховки: вони залишаться сам на сам зі своїми проблемами (пов’язаними з утриманням «Легендарної тачанки», – прим. автора), – прокоментував голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович під час круглого столу в Каховці 2 березня.

Антон Дробович (ліворуч) і голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв (праворуч) під час відвідин “Легендарної тачанки” 2 березня 2020 року. Світлина Олег Батурін

Водночас він доволі скептично розцінив ймовірність створення такого музею. І уточнив, що для остаточного рішення про перенесення пам’ятника Щорсу потрібна згода столиці.

Побачивши реакцію каховчан, у мене тепер великі сумніви. Але ми точно зробимо ще одну спробу провести обговорення, але на експертному рівні. Якщо ж винесені на ньому пропозиції не підтримає громада – перспективи створення музею я не бачу, – сказав Антон Дробович.

Нагадаємо, що про «вимогу УІНП» демонтувати монументи «Легендарна Тачанка» і «Дівчину в шинелі» 13 січня повідомив міський голова Каховки Андрій Дяченко. Хоча насправді лист УІНП містив лише рекомендації щодо цих пам’ятників.

У 2016 році в рамках декомунізації жителі Каховки запропонували ідею створення музею монументальної пропаганди, але керівництво міста її не підтримало. Нині цю ідею реанімував голова ОДА Юрій Гусєв. За інформацією УІНП, автором проєкту створення музею погодився стати відомий одеський художник Олександр Ройтбурд.
Пам’ятник Миколі Щорсу був встановлений у Києві в 1954 році на перетині вулиці Симона Петлюри і бульвару Тараса Шевченка. Після Революції Гідності з’явилися плани столичної влади з його демонтажу в рамках декомунізації.

Детальніше про круглий стіл і візит голови УІНП до Каховки читайте найближчим часом.

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я