Готовність виконувати забаганки чиновників дозволила депутатам Каховської міськради отримати високооплачувані робочі місця в «білому домі» і комунальних підприємствах міста.

«Не дозволити міському голові Каховки Андрію Дяченку грабувати та знищувати наше рідне місто і покласти край беззаконню!» Таку обіцянку одразу після останніх місцевих виборів чотири роки тому дав тодішній депутат міськради від «Опоблоку», а нині прибічник проросійської «Опозиційної платформи – За життя» («ОПЗЖ») Павло Філіпчук.

Під його пильним керівництвом чимала частина каховських депутатів – однопартійців, представників «Самопомочі» та «Батьківщини» – почала тривалу «війну з беззаконням». Кілька років поспіль вони зривали безліч сесій міськради, прийняття бюджетів міста і важливих місцевих програм, намагалися оголосити імпічмент міському голові та щедро поливали брудом усіх його ставлеників.

Чвари в Каховці не припинилися і з переходом Павла Філіпчука до Херсонської облради. Він залишив за собою почесну посаду «смотрящєго» в міській раді і надалі продовжував керувати діями місцевих народних обранців.

Після кількох років скандалів і чвар «смотрящій» вирішив, що «краще поганий мир, ніж добра сварка» і вирішив помиритися з міським головою. Ціною цього миру стали призначення на посади директорів та заступників директорів комунальних підприємств міста і посадовців міськради родичів, друзів, колег Філіпчука. А також «ручних» каховських депутатів, які влаштувались у теплі кабінетики та дуже недешеві для громади крісла і забули про свої старі непорозуміння з чиновниками.

Екс-опозиція: Павло Філіпчук зі своїми колегами по офісу Опоблоку Ольгою Дядів (ліворуч) та Оленою Молчановою (праворуч).

Разом із лояльністю зникла й їх принциповість у відстоюванні інтересів громади. Сесії міськради за останні півроку засвідчили, що майже всі колишні опозиційні депутати виявились готові розподіляти бюджетні кошти направо і наліво, не завдаючи собі клопоту хоча б ознайомитись з виданими їм проектами рішень. Приміром, для затвердження бюджету міста на 2020 рік їм знадобилось менше 5 хвилин, тоді як сусідня Новокаховська міськрада ретельно вивчала свій бюджет кілька днів поспіль, а на своїй сесії 24 грудня обговорювала майже годину.

Схоже, депутати Каховської міськради за вказівкою «головного смотрящєго» погодились закрити очі на грубі порушення регламенту, використання коштів платників податків, розподіл землі та інші рішення, які їм подають на затвердження. І, судячи зі зростанням особистих доходів народних обранців, така поведінка щедро оплачується.

Ми спробували розібратися, наскільки щедро.

Колишні опозиціонери

1. Павло Філіпчук – (був у 2015 році) підприємець/(зараз) голова комісії Херсонської облради

Доходи одного з головних бенефіціарів Каховської міськради Павла Філіпчука з переходом на посаду голови постійної комісії з питань бюджету та фінансів виконавчого апарату облради суттєво виросли. Якщо в 2017 році він отримав зарплату в 232 тис. грн., то вже в 2018 р. – 578,8 тис. грн., причому в окремі місяці вона доходила до 116 тис. грн./міс.

джерело: декларації про доходи Павла Філіпчука за 2016, 2017 та 2018 роки

«Мирова» з міським головою Каховки допомогла Філіпчуку працевлаштувати свого батька інженером КП «Комунальне транспортне підприємство». На цій посаді Ігор Філіпчук займався підготовкою технічного завдання скандально відомої реконструкції центральної площі міста біля районного будинку культури.

2. Володимир Мироненко – адвокат/секретар міськради

Володимир Мироненко, світлина Олега Батуріна

Найбільшим кар’єрним злетом може похвалитись 36-річний обранець від «Опоблоку», адвокат Володимир Мироненко. Депутатський мандат він отримав тільки в 2017 році, а вже минулої осені його обрали секретарем міської ради.

Він був одним із тих каховських депутатів, які заявили про перехід до проросійської «ОПЗЖ» і створення однойменної фракції у міськраді, фактично зрадивши партії, що привела їх до влади. Він же й очолив фракцію.

Першою його ініціативою на посаді секретаря стала покупка за рахунок платників податків двох кава-машин. На них в листопаді 2019 року виділили 42 тис. грн. «Тепер депутатам не доведеться підніматися поверхом вище, щоб попити каву. Вони зможуть зробити це у сесійній залі», – обіцяв Володимир Мироненко. Щоправда, цих кава-машин у сесійній залі досі так ніхто і не побачив. А одну з них згодом помітили в кабінеті самого секретаря.

Зарплата Мироненка на новому місці в жовтні 2019 року становила 11,5 тис. грн. У листопаді – 24,1 тис. грн., з яких 1,1 тис. грн. премія і 8 тис. грн. разова допомога.

У своїй декларації за 2018 рік він вказав дохід від адвокатської діяльності 286 тис. грн. На початку 2019 року він продав одну зі своїх машин і придбав нову Chery Tiggo 7 за 546 тис. грн. Хоча виручених від продажу грошей і його доходів на таку покупку було явно недостатньо.

3. Олена Молчанова – безробітна/заступниця директора КП «КТКЕ»

Можливості, які відкрились перед безробітною на момент отримання депутатського мандату Оленою Молчановою можна охарактеризувати коротко – «схопила Бога за бороду». Добре знайомий з нею по роботі ще в каховському офісі «Партії регіонів» Павло Філіпчук пристроїв її на роботу в місцевому представництві «Опоблоку». Завдяки цьому бідна депутатка отримала, нехай невеличке, але стабільне джерело доходів. Якщо в 2016 році вона задекларувала зарплату свою і чоловіка в 22 254 грн. (тобто, її родина з 4 чоловік жила лише на якихось 1854 грн./міс.), то в 2018 р. – доходи виросли мінімум учетверо. Хоча насправді вони стали ще більшими, оскільки чоловік депутатки від «Опоблоку» відправився на заробітки до Євросоюзу.

Проте справжній успіх до неї прийшов наприкінці 2019 року. 1 листопада її без конкурсу призначили на посаду заступника директора КП «Каховтеплокомуненерго». Спеціально під неї в штатному розкладі підприємства запровадили цю посаду. Ми запитали у директора КП «КТКЕ» Євгена Дядіва, в чому була така необхідність. Відповідати він не захотів, заявивши, що «ця інформація не становить суспільний інтерес».

Олена Молчанова (ліворуч) та Ольга Дядів (праворуч)

До речі, сам нинішній начальник є чоловіком її найліпшої подруги Ольги Дядів, яка представляла інтереси Павла Філіпчука в суді за його позовом проти газети «Новий день» і разом із Молчановою працювала в офісі «Опоблоку». Наприкінці 2019 року Ольгу Дядів, мабуть, за заслуги перед обласним депутатом призначили на одну з  посад у КП «КТП». Пощастило, як бачимо, і її чоловіку Євгену, якого призначили директором «КТКЕ», уклавши з ним контракт на 9 місяців.

4. Олег Потоскуєв, безробітний/заступник міського голови Каховки

Призначення колишнього безробітного, а згодом головного інженера ТОВ «Підземметалозахист» заступником міського голови влітку 2018 року супроводжувалось грубим порушенням ним антикорупційного законодавства. За це після припису Національного агентства з питань запобігання корупції йому оголосили догану.

Проте в немилість у очільника міста Андрія Дяченка він потрапив через своє голосування в якості депутата за суттєве скорочення витрат з бюджету на капремонти бюджетних закладів і оплату праці чиновникам 20 грудня 2018 року. Мер назвав Потоскуєва «паразитом, який все руйнує» і закликав його «бути чоловіком та добровільно піти у відставку».

Невдовзі розмови про його відставку припинились. Олег Потоскуєв перестав ставити чиновникам незручні питання і почав голосувати так, як від нього вимагає керівництво.

Слухняність чиновника-депутата почали щедро оплачувати. За півроку в 2018 році він отримав на посаді заступника міського голови 203 тис. грн. – це щонайменше четверо більше за зарплату на попередньому місці роботи за весь 2017 рік.

У січні-листопаді 2019 року йому нарахували 251,2 тис. грн.

Щоправда, розмір щомісячної «разової допомоги» Потоскуєва є значно нижчою за інших посадовців міськради. Приміром, у жовтні і листопаді йому нараховували по 8 тис. грн. разової допомоги, тоді як секретарці міського голови Кристині Хмель, начальниці відділу оргкадрової роботи Оксані Мігас, головній архітекторці Сєрвіназ Джепаровій лише в жовтні нарахували по 15 тис. грн., а начальниці юридичного відділу Людмилі Чиркіній – 20 тис. грн. разової допомоги. І це не враховуючи окладу, премій та всіх інших доплат.

5. Олександр Особа – голова правління ОСББ «Першотравнева, 30-а», фахівець Каховського заводу електрозварювального устаткування

Висуванець «Опоблоку», член фракції «ОПЗЖ» завжди голосував так, як «підказував» своїм депутатам «смотрящій» Філіпчук. Також Особа був одним із ініціаторів перевірок комунальних підприємств міста – зокрема, в частині правильності встановлення тарифів на централізоване опалення в «Каховтеплокомуненерго».

Щоправда, ніяких результатів жодна з цих комісій так і не надала. Єдине, чим може похвалитись Особа зі своїми однодумцями – незабутніми скандалами з тими керівниками комунальних підприємств, які чимось особисто їм не сподобались. А після призначення директором КП «КТКЕ» Євгена Дядіва, чоловіка старої знайомої «шефа» фракції «ОПЗЖ» в міськраді Павла Філіпчука колишні опозиціонери взагалі втратили будь-який інтерес до тарифів на тепло.

джерело: декларації про доходи Олександра Особи за 2016, 2017 і 2018 роки

6. Наталя Скін – голова місцевого «товариства воїнів-інтернаціоналістів», пенсіонерка

Наталя Скін отримала депутатський мандат від «Опоблоку» тільки у 2018 році, тож майже не встигла застати часи, коли її фракція була в жорсткій опозиції до міського голови.

Нічим особливим її діяльність у міськраді не запам’яталась. Скін голосує так, як і інші її колеги по фракції. За свою нинішню лояльність до чиновників очолювана нею організація отримує стабільне фінансування з міського бюджету. Хоча кілька років тому лунали пропозиції взагалі його припинити. Та, судячи з усього, згодом з цією ідеєю розпрощалися.

7. Іван Короткий – юрист ПрАТ «КЗЕЗУ» – головний спеціаліст відділу економіки, комунального майна та землі Каховської міськради

Свого часу обранець від «Опоблоку» Іван Короткий був на крок від втрати свого депутатського мандату. Причиною цього можна назвати відносну незалежність народного обранця. Про це свідчить хоча б те, що він не перейшов до новоствореної фракції «ОПЗЖ» в міськраді під головуванням нового секретаря міськради Володимира Мироненка.

Проте в цілому Іван Короткий останнім часом слухняно виконує накази «зверху» та не ставить незручних запитань на сесіях міськради. Вочевидь, за це він і був винагороджений посадою в одному з відділів виконкому міськради.

Зросли завдяки слухняності та депутатському мандату і його доходи. Якщо за весь 2018 рік Іван Короткий заробив майже 43 тис. грн., то тільки в березні – листопаді 2019 року, після працевлаштування в міськраді майже втричі більше – 123,2 тис. грн. Крім того, Короткий є й одним із отримувачів непоганих премій від керівництва, яка іноді більше ніж втричі перевищує його оклад.

 

8. Олександр Тернавський – підприємець, голова ГО «Таврійське товариство захисту тварин»

Депутат від «Батьківщини» довгий час був достатньо послідовним критиком міського голови. Зокрема, він виступав проти рішень виконавчого комітету про влаштування ярмарків сільгоспвиробників у мікрорайоні Свєтлово. Щоправда, за цим стояв радше особистий інтерес, адже через ці ярмарки з їхніми низькими цінами він втрачав клієнтів у своїх магазинах.

Остаточно лояльним до чиновників міста Тернавський став після створення громадської організації, яка взялась за вирішення проблеми безпритульних собак. Її діяльність міськрада радо погодилась профінансувати з місцевого бюджету. Крім того, Тернавський отримує матеріальне заохочення за виконання обов’язків старшого трьох кварталів (тоді як його колега з «ОПЗЖ» Олена Молчанова керує тільки двома кварталами).

Доходи Тернавського за останні роки теж зросли. Якщо в 2016 році він задекларував 364,8 тис. грн. заробітку, то в 2018 році майже 1 мільйон.

9. Руслан Романенко – підприємець

Один із найвпливовіших бізнесменів Каховки, депутат міськради від «Батьківщини» кілька років поспіль збирався оголосити імпічмент міському голові Андрію Дяченку. Але замість мера він вирішив відправити «у відставку» самого себе: в жовтні 2019 року Романенко склав депутатські повноваження. Як пояснив він сам,

«пішов я з депутатства, бо коли хороше яблуко лежить біля гнилого, то і воно погниє».

Незадовго до цього від його опозиційності не залишилось і сліду. Така зміна сталася після того як він почав незаконно будувати яхт-клуб з домом відпочинку та спортивними об’єктами на самовільно захопленій земельній ділянці рекреаційного призначення в прибережній зоні. Цей факт 22 березня 2019 року встановила постійно діюча комісія Каховської міськради, а згодом його підтвердив і сам Романенко.

Одночасно підприємець ініціював зменшення території дендропарку з 15 до 10 га. Андрій Дяченко пояснював це бажанням Романенка прибрати «зайву» ділянку природно-заповідного фонду собі, коханому. Можна сказати, що це йому вдалось. Останнім рішенням, за яке проголосував в якості депутата Романенко стало надання дозволу виконкому на розробку проекту землеустрою щодо організації і встановлення меж території дендропарку орієнтовною площею 10 га, як і хотілось народному обранцю.

Попри те, що екс-депутат є людиною далеко не бідною, залишилось незрозумілим, де він узяв необхідні для свого яхт-клубу гроші. Адже відповідно до його декларації, у 2018 році він заробив, включаючи отриману спадщину, лише 441 тис. грн., а його дружина – біля 1 млн. грн. Навіть задекларованих ним заощаджень у 2,53 млн. грн. власних і 2,4 млн. грн. дружини теж явно не вистачило б на цілий яхт-клуб.

10. Сергій Яременко – підприємець

Сергій Яременко праворуч

Власник служб таксі у Каховці і Новій Каховці, депутат міськради від «Самопомочі» з 2015 року був одним із найбільш непримиренних опозиціонерів. Чиновники відповідали йому взаємністю. Газета «Каховские новости» та міський голова Андрій Дяченко неодноразово звинувачували його в ухилянні від сплати податків та нелегальному працевлаштуванні співробітників.

Прославився Яременко й серією гнівних публікацій проти розтринькування коштів платників податків. Але у 2019 році різко припинив ставити незручні запитання щодо бюджету і став слухняно голосувати за запропоновані проекти рішень.

Замість критики на його сторінці у Фейсбуці тепер можна побачити безліч реклами мережі салонів ювелірних магазинів в Україні та Росії, які працюють за принципом, що нагадує сумнозвісну «МММ».

11. Олександр Глущенко – головний технолог Каховського заводу електрозварювального устаткування

Депутат від «Самопомочі» завжди підтримував опозиційну більшість. Після примирення останньої з керівництвом міста, він вирішив не відставати від своїх колег. Про це свідчить хоча б те, що як голова комісії з питань регламенту, етики Каховської міськради Глущенко перестав звертати увагу на численні порушення регламенту міськради під час голосування. Приміром, 7 листопада 2019 року на сесії міськради «забули» затвердити порядок денний, через що всі 33 прийняті на ній питання можуть вважатися нелегітимними.

Сам міський голова кілька років тому звертав увагу на те, що Глущенко не оприлюднює в своїх деклараціях доходи від фото і відео зйомки. Не виключено, що саме це й стало причиною його лояльності до очільника Каховки. Мовляв, «ми закриваємо очі на твої гріхи, а ти взамін закриваєш на наші».

12. Лілія Суріна – молодша юристка-консульт «Віндкрафт-Україна» /екс-секретар міськради

У свої 22 роки донька одного з найвпливовіших бізнесменів лівобережжя Херсонщини, депутата облради від «Опоблоку» Сергія Дроздіка стала секретарем Каховської міськради. Щоправда, сама вона заперечувала свій кар’єрний зріст з батьківським впливом. Знаменитою стала її фраза про те, що стати секретарем їй допомогло збирання сміття в парку.

Попри належність до опозиційної на той час фракції «Самопомочі» Лілія Суріна нічим особливим як депутатка та секретар міськради не запам’яталась. Більше того: у грудні 2016 року обласна організація Комітету виборців України визнала її дії такими, що суперечили передвиборчій програмі «Самопомочі».

Восени 2019 року, вже перебуваючи в декретній відпустці,  вона вирішила відмовитися від свого мандату та від посади секретаря.

«Люди мера» і його союзники

1. Володимир Колушкін – співробітник міськрайонного управління юстиції / начальник відділу державної реєстрації Каховської міськради

Володимир Колушкін у центрі

У перший же рік свого депутатства член партії «Європейська солідарність» отримав посаду в міськраді і став одним із найбільш високооплачуваних чиновників. Якщо в 2017 році його зарплата становила 222 879 гривень, у 2018 році – 303 766 грн, то тільки за січень – листопад 2019 року він отримав 406 940 грн. Причому, крім щедрих щомісячних премій (у межах 12-17 тис. грн.), у 2019 році йому нараховували й щомісячну разову допомогу (приміром, у жовтні вона становила 15 тис. грн.).

Значно менше за Колушкіна отримували, приміром, начальниця юридичного відділу Людмила Чиркіна, головна архітекторка міста Сєрвіназ Джепарова, начальник загального відділу міськради Геннадій Рашевський, який має вищий ранг та інші чиновники.

2. Анатолій Перчиць – заступник директора ТОВ «Любимівка» / директор КП «Каховтеплокомуненерго» – директор КП «Котельщик»

Майже разом із депутатським мандатом однопартієць міського голови Каховки Анатолій Перчиць з «Європейської Солідарності» отримав посаду директора КП «Каховтеплокомуненерго». І став об’єктом критики і відвертих знущань від опозиційних колег на чолі з Павлом Філіпчуком.

Депутати міськради вимагали від Андрія Дяченка звільнити Перчиця і блокували надання КП «КТКЕ» поворотної фінансової допомоги для забезпечення теплопостачання міста в зимовий період. Критика на його адресу припинилась 2 вересня 2019 року, коли Перчиця призначили директором іншого КП – «Котельщик» та поклали на нього обов’язки директора КП «Каховська міська друкарня». Новим же директором КП «КТКЕ» став чоловік подруги й колеги Павла Філіпчука Євген Дядів.

Після цього колишня опозиція забула про всі свої претензії до цього підприємства. У 2019 році КП «КТКЕ» було надано з міського бюджету поворотну фінансову допомогу в 350 тис. грн. та фінансову підтримку в 2,057 млн. грн.

Що стосується доходів самого Анатолія Перчиця, то в 2017 році на посаді директора КП «КТКЕ» він отримав 167 тис. грн. А в своїй декларації за 2018 рік він узагалі «забув» вказати свою зарплату.

Зарплата Перчиця в 2019 році істотно зросла. В окремі місяці він отримував більше 50 тис. грн. Щоправда, разом із окладом йому нараховували премії, відпускні, матеріальну допомогу на оздоровлення і компенсацію за відрядження. Найменше йому нарахували зарплату в квітні – 18 806 грн., найбільше – в березні – 46 876 грн. і в липні – 51 309 грн. Виплати за його відрядження сягали 7,7 тис. грн. у квітні і 11,3 тис. грн. у червні.

3. Анна Садова – редакторка приватної газети «Каховские новости» / начальниця відділу культури міськради

Колишня редакторка видання, яка в Каховці має репутацію «газети міського голови» вирішила відмовитись від журналістики і почала кар’єру чиновника з посади спеціалістки організаційно-кадрового відділу. Останні роки вона – начальниця відділу культури.

За останній рік значно зросла й її зарплата. Якщо в 2018 році вона отримала 170 324 гривень, то протягом січня – листопада 2019 року – вже майже 290 тис. грн. На додачу до окладу, доплат за ранг, надбавки за високі досягнення та матеріальну допомогу їй нараховували й премії. Зокрема, в серпні 2019 року її премія склала майже 29 тис. грн., у вересні – майже 18 тис. грн., у жовтні – майже 12,5 тис. грн.

4. Артем Трофимчук – підприємець / директор КП «КТП»

Член партії «Європейська солідарність» Трофимчук на момент отримання депутатського мандату був підприємцем. Згодом він очолив КП «Котельщик», а 6 лютого 2019 року став директором КП «Комунальне транспортне підприємство».

Дізнатися розмір його зарплати нам не вдалось. У відповідь на наш інформаційний запит Артем Трофимчук написав, що ці дані «є в електронних деклараціях посадових осіб».

Натомість подавати декларації про свої доходи він явно не звик. В Єдиному державному реєстрі декларацій на сайті НАЗК знайшовся лише один заповнений ним документ за 2018 рік. У ньому Артем Трофимчук вказав, що отримав за цей період біля 200 тис. грн. зарплати.

Згідно його декларації, він був єдиним годувальником родини протягом усього 2018 року та не мав жодних заощаджень.

5. Людмила Бендеберя – голова ОСББ / директорка територіального центру соціального обслуговування міськради

Депутатка-пенсіонерка від «Самопомочі» Бендеберя отримала мандат, будучи головою одного з ОСББ. Але на відміну від опозиційно налаштованих у перші роки колег вона поводилась доволі лояльно до керівництва міста. Через це у березні 2019 року її призначили директоркою КП «Котельщик», а з серпня – директоркою Територіального центру соцобслуговування Каховської міськради. За що її почали жорстко критикувати її ж однопартійці. Але після того як учорашні опозиціонери почали теж влаштовуватися на гарних посадах, всі причетні вирішили зробити вигляд, що ніякого цькування Людмили Бендебері й не було.

Зарплата на нинішній посаді у неї на тлі багатьох її колег невелика і протягом вересня – листопада 2019 року становила 15 415 грн./міс.

6. Олексій Кропачов – безробітний/робітник в приватній фирмі

Член «Радикальної партії Ляшка» був одним із перебіжчиків до проросійської «ОПЗЖ». Згідно його декларацій до 2018 року включно він був безробітним, безхатченком і в деякі роки (приміром, 2018-го) не мав узагалі ніяких доходів.

Включити його кандидатуру до виборчого списку від партії Ляшка, за словами депутата міськради Дениса Цінського, рекомендував сам міський голова. Останній з Кропачовим був добре знайомий. Не випадково той невеликий час у 2016 році працював директором ТОВ «Юран і К», керівником якого є Тетяна Дяченко – дружина міського голови.

7. Юрій Заремба – контролер Каховського РЕМ «Херсонобленерго» / технік з благоустрою КП «КТП».

Депутат від «Відродження» не був помічений у скандалах разом із колишньою місцевою опозицією на чолі з Філіпчуком. Більше того: під час останніх спроб імпічменту міському голові навіть став на його захист.

Доходи Юрія Заремби-депутата ніколи не були високими. Посаду в КП «КТП» він отримав у 2018 році, де заробляє на рівні середньостатистичного співробітника цього комунального підприємства. За інформацією директора КП «КТП» Артема Трофимчука, в жовтні 2019 року середня зарплата в «КТП» становила 9680 гривень.

8. Людмила Соколова – секретарка директора КП «ККК» / головна спеціалістка архівного відділу міськради

Депутатка від «Відродження» також ніколи не конфліктувала з владою міста. З часом їй вдалось з посади секретарки КП «Каховська керуюча компанія» перейти головною спеціалісткою до відділу ведення Державного реєстру виборців, а з червня до архівного відділу міськради.

Зросли й її доходи. Якщо її зарплата за весь 2016 рік склала лише 41 300 грн., то тільки в липні 2019 року разом із відпускними вона отримала 41 854 грн.

Щоправда, на тлі інших чиновників зарплата Людмили Соколової доволі «середня». Приміром, у квітні, серпні, вересні і жовтні вона отримала в межах 13 тис. грн./міс.

9. Олег Потапенко – безробітний / інженер-технолог міського водоканалу

10. Володимир Яхно – водій ПАТ «ДСУ-12» / майстер міського водоканалу

Безробітний на момент отримання депутатського мандату від партії «Укроп» Потапенко нині працює в водоканалі. Доходи він має не великі: згідно його декларацій значно більшу зарплату заробляє дружина.

Не розкішно живе, судячи з поданих декларацій, колега Потапенка по «Укропу» Володимир Яхно. Його зарплата в 2018 році становила біля 105 тис. грн.

Місця роботи в комунальному підприємстві і Потапенко, і Яхно отримали, будучи депутатами. І міцно тримаються за них, голосуючи в унісон з міським головою та лояльною до нього більшістю.

 

Колишні «люди мера»

1. Михайло Грек – директор КП «КТКЕ» – начальник КВУ «Каховський водоканал» / безробітний

Михайло Грек у центрі

Звільнення вірного члена команди і однопартійця міського голови з посади начальника водоканалу в травні 2018 року стало одним із перших гучних скандалів, що засвідчив про проблеми в «промерській» депутатській групі. На захист свого керівника тоді стали працівники комунального виробничого управління, однак Андрій Дяченко проігнорував їх запрошення прийти на збори колективу і відмовився від пояснень.

Відтоді Михайло Грек перестав приходити на сесії міськради. Нині він тимчасово безробітний.

2. Ірина Гончарова – начальник відділу місцевого управління Пенсійного фонду / екс-секретар міськради

У жовтні 2019 року депутати Каховської міськради так поспішали звільнити свого секретаря Ірину Гончарову та працевлаштувати на її місце «людину Філіпчука» Володимира Мироненка, що не стали звертати на численні порушення регламенту міськради та чинного законодавства, які це супроводжували.

Своє бажання звільнити Гончарову її однопартієць, міський голова Андрій Дяченко пояснив туманно. Мовляв, її чоловік мав якийсь конфлікт з директором КП «КТП» Артемом Трофимчуком. «Ірина Гончарова образилась і стала грати в свою гру на зло всім», – заявив мер. Хоча до того він висловлював захоплення результативністю її роботи на посаді секретаря. Зокрема, саме Гончаровій він приписував виявлення величезної кількості земельних ділянок, якими користувались без жодної сплати до бюджету.

Насправді в немилість вона потрапила після ініціювання питань з аудиту комунальних підприємств міста, реорганізацію КП «Котельщик» та протестів проти необдуманих витрат з міського бюджету. За ці пропозиції її й покарала депутатська більшість, якій були не потрібні зайві клопоти.

На посаді секретаря міськради Ірина Гончарова заробила в 2018 році 336 тис. грн., а у січні – жовтні 2019 року – 327 тис. грн. Що значно вище, приміром, ніж у заступника міського голови Олега Потоскуєва.

Зараз Гончарова повернулась на свою попередню роботу до ПФУ.

3. Олександр Салтиков – підприємець – помічник нардепа Сергія Хланя у 2015-2019 рр. 

4. Ігор Хомінець – підприємець

Обидва однопартійці міського голови теж перестали бути членами його команди. Дружні стосунки між Дяченком і Салтиковим припинились після того, як народний депутат Сергій Хлань програв останні вибори до Верховної Ради.

Натомість Хомінець, один із найбагатших депутатів міськради та найвпливовівший благодійник і підприємець міста в 2015-2017 рр. після хвороби взагалі відійшов від життя Каховки.

І Салтиков, і Хомінець давно не відвідують сесії міськради.

Залишки опозиції

1. Павло Пуляєв – заступник міського голови / головний інженер ТОВ «ТерраТарса Україна»

Депутат від «Опозиційного блоку» після Революції гідності залишив посаду чиновника. В міськраді він спочатку працював у тандемі з Павлом Філіпчуком, жорстко разом критикуючи міського голову. Але згодом той вирішив припинити війну з мером, через що розсварився з Пуляєвим. Небажання останнього миритися з Дяченком і спільно розподіляти бюджетні кошти призвело до зняття з Пуляєва обов’язків голови фракції «Опоблоку» в міськраді: ці повноваження передали більш ручному Олегу Потоскуєву.

На сьогодні Пуляєв залишився найпослідовнішим критиком міського голови. А перехід до приватного сектору дозволив йому значно покращити свої статки. Приміром, у 2018 році його зарплата склала 654 тисячі гривень – у середньому більше ніж 50 тис. грн./міс. Що свідчить про те, що добре заробляти каховські депутати можуть не лише завдяки лояльності до чиновників і гарним посадам у бюджетній сфері.

2. Оксана Радченко – директорка міжрайонного центру зайнятості

Оксана Радченко праворуч

Представниця «Самопомочі» завжди була відсторонена від своїх більш скандальних колег по фракції. Часто вона підтримувала позицію колишньої опозиційної більшості. Проте після переходу останньої до числа такої ж лояльної більшості, не стала поступатися своєю незалежністю при голосуванні в міськраді.

Попри загальну підтримку позиції своєї фракції, Радченко разом із Пуляєвим залишається на опозиційному боці. Хоча в деяких питаннях вона все ж таки воліє не висловлювати свою думку. А під час голосування за окремі резонансні проекти рішення її можна просто не зустріти в сесійній залі.

І «нашим», і «вашим»

1. Тетяна Гончарова

Депутатка від «Батьківщини», юристка каховської бізнес-імперії екс-депутата Руслана Романенка є людиною далеко не бідною. Через це вона могла б бути незалежною від підкилимних домовленостей і політичних ігор.

Проте разом із більшістю своїх колег по міськраді вона виступає то на боці опозиції, то навпаки. Про подібну поведінку в народі кажуть: «І нашим, і вашим».

2. Віктор Пархоменко

Найстарішого депутата міськради, члена «Батьківщини» 66-річного Віктора Пархоменка свого часу його ж однопартійці хотіли позбавити депутатського мандата, щоб замінити на більш ручного «слугу народу». Приводом для цього стали звинувачення, нібито той торгує самогоном.

Пархоменко працював охоронцем на різних підприємствах – останнім часом, у комунальному готелі «Таврія» в центрі Каховки. Завжди доволі лояльно ставився до посадовців міста.

3-4. Денис Цінський, Віктор Амелін

Денис Цінський

Члени Радикальної партії Олега Ляшка завжди були союзниками то одних, то інших груп у міськраді. У кожного з них були причини для лояльного ставлення до керівництва міста. Приміром, доходи Цінського від підприємницької діяльності в якості юриста були невеликими (22,6 тис. грн. за весь 2017 рік і 105 тис. грн. у 2018 р.). Деякий час його збирались призначити директором одного з комунальних підприємств міста, однак щось не склалось.

А Віктор Амелін узагалі не проявив себе як депутат з бодай якоюсь позицією. Не часто його можна зустріти й на сесіях міськради.

5. Роман Шевирін

 

Член «Опоблоку», підприємець Шевирін особливо ніяк себе не проявляв і майже завжди голосував так, як і депутатська більшість.

До числа екс-опозиціонерів він потрапив після того, як у міськраді здійнявся гомін стосовно земельних ділянок у прибережній зоні житломасиву Свєтлово, виділених під так і не встановлені вчасно тимчасові споруди. Згодом про цю справу забули, а Шевирін як один із її дійових осіб перетворився на лояльного до влади депутата.

Саме це, мабуть, і посприяло суттєвому зростанню його доходів. Якщо в 2017 році він задекларував свій заробіток у розмірі 73 650 гривень, то у 2018 році вже трохи більше за 1 мільйон гривень.

Доходи Романа Шевиріна у 2017 та 2018 році.

6-7. Андрій Мовчан, Маргарита Скрипніченко

Слабким місцем депутата від Союзу лівих сил Андрія Мовчана завжди була відсутність у нього офіційної роботи. Через це міський голова Андрій Дяченко неодноразово звинувачував його у приховуванні доходів.

Андрій Мовчан

Разом із своєю партійною колегою Маргаритою Скрипніченко обидва депутати часто були ситуативними союзниками опозиції і голосували так, як скаже «смотрящій» Філіпчук. Проте всерйоз їх екс-опозиціонери не сприймали ніколи. А після принижень Мовчана у пресі Філіпчуком представники лівих сил зайняли дещо відсторонену позицію. Однак назвати їх цілком не лояльними до влади народними обранцями було б перебільшенням.

Коментар

«Політична корупція не є суто каховським явищем»

За кількістю отриманих місцевими депутатами посад в органах місцевого самоврядування або комунальних підприємствах Каховська міськрада обігнала навіть сусідню Нову Каховку. Якихось істотних змін в цій міськраді з 2015 року не сталось. Кар’єрним ростом за прикладом каховчан новокаховські «слуги народу» похвастати особливо не можуть. Та й склад опозиційних або «провладних» депутатських груп там не змінився.

Проте ситуація в Каховці не є унікальною для України – стверджує голова Комітету виборців України в Херсонській області Дементій Бєлий.

Використання владних переваг і своїх депутатських мандатів для власної вигоди є типовим проявом політичної корупції, – констатує він. – Існують різні способи отримання депутатами гарних бюджетних посад. Один із них – демонструвати свою лояльність керівництву міста шляхом голосування за запропоновані ним проекти рішень без зайвих питань. Інший – сформувати свою більшість у міськраді і таким чином отримати право самостійно розподіляти ті чи інші посади «серед своїх».

Подібна ситуація характерна, приміром, для Херсонської міськради. Кілька років тому тодішній народний депутат Олександр Співаковський подавав до Верховної Ради законопроект, який передбачав обмеження щодо отримання народними обранцями бюджетних посад. На жаль, ця пропозиція не була підтримана.

Тому поки я міг би порадити виборцям не голосувати на наступних виборах за тих депутатів, які завдяки своїм мандатам отримують бюджетні посади і на сесіях своїх рад займаються вирішенням власних інтересів.

Інфографіка та дані декларацій: declarations.com.ua

Світлини: з особистих сторінок у Фейсбуці депутатів Каховської міськради

Доповнено. 17 січня 2020 року в 00:30 – змінений та доповнений другий абзац, присвячений Оксані Радченко.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я