Каховська міськрада проігнорувала вимоги українського законодавства і відмовилась зносити пам’ятник «Легендарна тачанка». А також дала зрозуміти, що подальша доля монумента її мало цікавить.

Майже через п’ять років після заборони в Україні пропаганди комуністичного та націонал-соціалістичного режимів у Каховці згадали, що місто досі не виконало вимоги Закону. Нагадав їм про це лист, підготовлений ще 4 грудня 2019 року керівництвом Українського інституту національної пам’яті (УІНП).

Більше ніж через місяць про отримання цього листа повідомив міський голова Каховки Андрій Дяченко. Його слова про нібито ультимативну вимогу негайного знесення пам’ятників «Тачанки» і «Дівчині в шинелі» від УІНП мали вибуховий ефект. Але він пообіцяв «боротися за збереження монументів до останнього».

Питання їх збереження винесли на засідання виконавчого комітету 14 січня і позачергової сесії міськради 16 січня. І виконком, і депутати одноголосно прийняли звернення до Президента України, прем’єр-міністра, голови Верховної Ради України, голови Херсонської облдержадміністрації та народного депутата Володимира Іванова зі зверненням «щодо збереження видатних пам’яток у Каховці».

Олег Батурін

Також міськрада відмовилась виділяти 190 тис. грн. потрібних, за словами Дяченка, для демонтажу обох пам’ятників. «Депутати не підтримали рішення про демонтаж «Тачанки», – заявив він. Крім того, міський голова заявив, що на сесію запрошувались представники УІНП. Але вони на неї не прибули.

Підтримати «Тачанку» на сесію прийшло більше півсотні каховчан. У «кращих» радянських традиціях зігнали на неї й працівників місцевого водоканалу. Присутні запевняли, що без «Тачанки» місто проіснувати ніяк не зможе, закликали не чіпати «нашу історію» і зберегти монументи. Проте переважна частина виступів і загальна атмосфера в залі нагадували партійне засідання епохи Брєжнєва.

Світлина: Олег Батурін

Ми спробували розібратися, що відбувається з каховськими пам’ятниками і чи справді їх мусять негайно демонтувати.

Чи врятують «Тачанку» звернення до Президента України?

Ні.

Всі звернення міськради до Президента, Верховної Ради, ОДА та інших структур все рівно прийдуть на розгляд до УІНП, оскільки він, відповідно до Положення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України, є центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері відновлення та збереження національної пам’яті українського народу. Відповіді, які отримає міськрада, будуть такими самими, як і в уже отриманому листі, – коментує начальник відділу аналізу регіональних особливостей УІНП Богдан Короленко.

В УІНП нагадують, що обидва каховські монументи є «символікою комуністичного тоталітарного режиму, оскільки присвячені подіям, пов’язаним з діяльністю Компартії, із встановленням радянської влади на території України, переслідуванням учасників боротьби за незалежність Україну у ХХ столітті».

Проте загрозою «Тачанці» є не лише «декомунізація». Більше 15 років пам’ятник перебуває в занедбаному вигляді і потребує реставрації.

– В листопаді 2019 року до нас приїздила [обласна] інспекція по охороні пам’яток історії та культури і склала припис на наш відділ і міськраду з вимогою привести «Тачанку» до ладу, зробити там освітлення та відеоспостереження, – повідомила на сесії начальниця відділу культури Каховської міськради Анна Садова.

Також вона запропонувала створити робочу групу з обстеження пам’ятників. Що викликало обурення у частини депутатів: мовляв, це ж можна було зробити значно раніше.

«Якщо «Тачанку» не знесуть, вона цілком може з часом розвалитись просто через недбалість міста», – невесело припускають у соцмережах каховчани.

Чому на «Тачанку» звернули увагу тільки зараз?

– Коли я отримав лист УІНП, то подумав, що це просто жарт і переварював інформацію. А коли зрозумів, що то не жарт, почав діяти, – так пояснив майже місячну затримку зі своєю реакцією на лист Інституту національної пам’яті міський голова Андрій Дяченко.

За його словами, увагу на «Тачанку» не звертали раніше, бо ніяких вимог її демонтувати раніше до міськради не надходило.

Світлина: Олег Батурін

У свою чергу в УІНП нагадують, що обов’язок виконувати вимоги Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» в частині демонтажу пам’ятників «Тачанці» та «Дівчині в шинелі» покладений саме на Каховську міськраду.

– Ще у далекому 2015 році вона мала провести слухання та консультації з містянами, митцями, експертами й усіма бажаючими, організувати всі процедури, які вважала за потрібне і прийняти рішення про долю «Тачанки», – каже голова УІНП, кандидат філософських наук Антон Дробович.

В усьому винний Інститут національної пам’яті?

Ні.

Хоча у Каховці багато хто вважає інакше. В бажанні знищити «символ міста» УІНП особисто звинуватив міський голова. А під час сесії представників Інституту присутні не раз називали «негідниками» і «дурнями».

Під час сесії Каховської міськради 16 січня. Світлина: Олег Батурін

– Своєю поведінкою міськрада і міський голова Каховки вкотре продемонстрували традиційні пороки місцевого самоврядування: правове невігластво, популізм і колективну безвідповідальність. Те, що Дяченко представляє як «жорстку вимогу Інституту знести і утилізувати пам’ятники» є банальною популістичною маніпуляцією. УІНП не вимагає демонтажу, а лише надає рекомендацію їх демонтувати, – пояснює Богдан Короленко.

Прикладом маніпуляції з боку Дяченка він називає його заяву про не приїзд представників УІНП на сесію міськради.

– Це якісь нереалізовані фантазії градоначальника Каховки, бо ніхто з УІНП не лише не обіцяв приїздити до Каховки, але й не знав про таку «пропозицію». Нас ніхто на сесію не запрошував, – стверджує Богдан Короленко.

Чи можна зберегти «Тачанку»?

Так.

Перш ніж демонтувати пам’ятник, його необхідно виключити з переліку об’єктів культурної спадщини національного значення, де він перебуває як пам’ятка монументального мистецтва, на відміну від «Дівчини в шинелі».

Натомість діюче законодавство, як наполягає УІНП, передбачає обов’язковий демонтаж «Тачанки».

– Проте ніхто не заважав і не заважає придумати будь-який інший спосіб, щоб вона перестала бути символом тоталітарної окупації. Ми за цивілізоване рішення та здоровий суспільний діалог. Усі будуть тільки радіти сучасному креативному ходу, неочікуваній ідеї або асиметричному рішенню. На жаль, цього ніхто в Каховці не зробив, – констатує Антон Дробович.

Одним із варіантів збереження «Тачанки» могло б бути створення на її місці музею тоталітаризму або «парку радянських скульптур». Подібні ідеї вже успішно реалізовані в Одеській і Сумській областях. У Каховці ж її озвучували ще в 2016 році на засіданнях міської комісії з питань декомунізації. Але тоді в місті цю ідею не підтримали.

Замість Каховської міськради її взявся втілювати голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв. Поки каховські чиновники і депутати ініціювали безглузді рішення, які нічого для збереження пам’ятників дати не здатні, він уже звернувся до голови УІНП Антона Дробовича з пропозицією створити біля «Тачанки» Музей монументальної пропаганди.

Антон Дробович і Юрій Гусєв обговорюють ідею створення в Каховці музею монументальної пропаганди. Світлина з ФБ Юрія Гусєва

Судячи зі слів Юрія Гусєва, той цю ідею радо підтримав. Узгоджене це питання вже і з міністром культури України Володимиром Бородянським.

Чи виконала Каховська міськрада вимоги декомунізаційного законодавства?

Міськрада в своїх рішеннях стверджує, що так. Але це не правда.

В 2016 році міський голова Андрій Дяченко відмовився перейменовувати вулицю Жовтневу, яка підпадає під вимоги УІНП про декомунізацію. А пам’ятник радянському воєначальнику Міхаілу Фрунзе демонтували лише влітку 2019 року під страхом міського голови бути притягнутим до кримінальної відповідальності. За його ж словами, йому загрожувало до 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Ситуація з «Тачанкою» і «Дівчиною в шинелі» доводить, що до повної декомунізації міста ще далеко. І водночас вказує на те, що питання збереження цих пам’ятників керівництво і депутатів Каховської міськради мало цікавить. Інакше, чому вони звернули на них увагу тільки зараз? І чому обмежились стандартними зверненнями-відписками до державних посадовців замість того, щоб дослухатись до експертів і зробити бодай щось не лише для збереження, а й для відновлення «Тачанки»?

 

 

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я