Катерину Статнік поховають в Новій Маячці Олешківського району.

Однією з загиблих під час катастрофи пасажирського літака Міжнародних авіаліній України 8 січня була уродженка Нової Каховки, бортпровідниця Катерина Статнік. Інформацію про її загибель підтвердили мати дівчини в одному з коментарів у Фейсбуці та голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв.

«Серед загиблих членів екіпажу в Тегерані стюардеса Катя Статнік. Катюша – наша випускниця 2009 року. Всі пам’ятають цю красиву, усміхнену, добру дівчину! Вона не заслужила на таке коротке життя і жахливу смерть. Спокою твоїй душі, дорогенька! Батькам і близьким бажаю сил і мужності», – повідомила у Фейсбуці колишня класна керівниця загиблої з новокаховської школи №8 Світлана Атаманська.

Поховають Катю в смт Нова Маячка Олешківського району, де в останні роки переважно проживають батьки загиблої.

Катерина (праворуч) з сестрою та матір’ю

Про катастрофу пасажирського літака стало відомо 8 січня орієнтовно о 6:00 ранку за тегеранським часом, або 4:30 за київським, після зльоту з тегеранського аеропорту ім. Імама Хомейні. Літак Боінг-737 мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран – Київ. На його борту перебувало 177 осіб: 168 пасажирів і 9 членів екіпажу. Чимало пасажирів летіли цілими родинами, з дітьми. Всі вони загинули.

Рейс авіакомпанії МАУ Тегеран – Київ користувався популярністю серед подорожуючих до Ірану, а також до інших країн через відносну дешевизну та зручні стиковки з іншими рейсами. Серед загиблих було 11 громадян України, 82 – громадянина Ірану, 63 канадця, 10 шведів, 4 афганця, по 3 німців і британців.

За повідомленнями деяких ЗМІ, однією з причин авіатрощі могло стати потрапляння в літак ракети: нібито іранські військові помилково збили пасажирський авіалайнер. Проте прес-служба посольства України в Ісламській Республіці Іран цю версію спростувала і ймовірною причиною катастрофи назвала аварію двигуна. Згодом це повідомлення прес-служба посольства видалила.

Натомість 9 січня представники Пентагону, співробітник розвідки США і розвідки Іраку повідомили, що літак МАУ був збитий зенітною системою Ірану. Про це пише Newsweek. Про ймовірність влучання в літак ракети Ірану з посиланням на джерела написали CNN і CBS News.

За словами інформаторів американських медіа, літак МАУ перестав передавати дані через кілька хвилин після зльоту і незабаром після того, як Іран запустив ракети на військових базах, де розміщені американські і союзні війська.

Вважається, що літак був уражений створеною в Росії ракетно-повітряною системою Tor-M1, відомою НАТО як Gauntlet“, – повідомили Newsweek три офіційні особи.

Два джерела з Пентагону вважають, що інцидент стався випадково, протиповітряна оборона Ірану, ймовірно, була активна після ракетного обстрілу.

Під час брифінгу в Борисполі 8 січня технічний директор МАУ Олександр Шафієв повідомив, що літак авіакомпанії був цілком справним.

«Літак 2016 року випуску. Отриманий безпосередньо з заводу «Боінг», до цього не експлуатувався ніде. Зауважень щодо матчастини не було. Останню перевірку проходив 6 січня, зауважень ніяких не було. Літак був справний, від екіпажу ні по прильоту в Тегеран, ні перед вильотом жодних зауважень не було», – повідомив він.

Також у МАУ заявили, що екіпаж був досвідченим, тож помилку пілотів там теж виключають.

Це перша авіакатастрофа МАУ з людськими жертвами. Через трагедію Президент України Володимир Зеленський перервав свій відпочинок в Омані і повернувся до Києва.

Після катастрофи Україна заборонила польоти українських авіаліній в повітряному просторі Ірану до появи остаточних результатів розслідування щодо причин катастрофи.

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я