Їхні оклади разом із преміальними нерідко перевищують 50 тисяч грн. на місяць.

Цілком таємною вважають інформацію про розмір своїх зарплат керівники комунальних підприємств Каховки. Про це свідчать відповіді на інформаційні запити, направлені до них автором цих рядків.

Відмовився розкривати розмір своєї зарплати і зарплати свого попередника Олександра Зайцева директор КП «Комунальне транспортне підприємство» Артем Трофимчук. У своїй відповіді він порадив пошукати цю інформацію самостійно «в електронних деклараціях посадових осіб».

Не став давати відповіді на запит і призначений у жовтні 2019 року директор КП «Каховська керуюча компанія» Віталій Спіжов. «Ця інформація відноситься до конфіденційної», – написав він.

Ще далі пішов начальник «Каховського водоканалу» Володимир Ячменьов. З його відповіді виходить, що підприємство може надавати лише обмежені види інформації: наприклад, про структуру тарифів або норму споживання води. Також він згадав про те, що водоканал є стратегічним підприємством. «В умовах ведення гібридної війни та тимчасової окупації деяких областей нашої країни з боку Росії нема жодного логічного пояснення, навіщо потрібно надавати вам [таку] інформацію», – відповів він.

На момент підготовки матеріалу не надійшли відповіді з КП «Житловик Свєтлово» та КП «Котельщик». А лист до КП «Каховська міська друкарня» повернувся з поміткою «за даною адресою одержувач відсутній». Хоча це підприємство обліковується як активно діюче, а сам інформаційний запит був відправлений за офіційною його адресою, вказаною в усіх державних реєстрах. За повідомленням міського голови Каховки Андрія Дяченка, обов’язки директора друкарні покладено на нинішнього директора КП «Котельщик» Анатолія Перчиця.

Не став приховувати інформацію про зарплати лише призначений 2 вересня 2019 року директор «Каховтеплокомуненерго» Євген Дядів. Він відповів, що його попередник Анатолій Перчиць протягом 2019 року отримував часом більше 50 тис. грн./міс. Щоправда, разом із окладом йому нараховували премії, відпускні, матеріальну допомогу на оздоровлення і компенсацію за відрядження. Найменше йому нарахували зарплату в квітні – 18 806 грн., найбільше – в березні – 46 876 грн. і в липні – 51 309 грн. Виплати за його відрядження сягали 7,7 тис. грн. у квітні і 11,3 тис. грн. у червні.

Розмір зарплат попереднього директора “Каховтеплокомуненерго” у 2019 році Анатолія Перчиця. Джерело: відповідь на інформаційний запит

Не став відставати від попередника і новий директор. У вересні Євген Дядів отримав 22 846 грн. плюс компенсацію за відрядження в 3807 грн. У жовтні його зарплата становила 53 168 грн. плюс 2538 грн. за відрядження.

Розмір зарплати директора “Каховтеплокомуненерго” Євгена Дядіва. Джерело: відповідь на інформаційний запит

Натомість головний інженер «Каховтеплокомуненерго» протягом року отримував зарплату вдвічі, а то й втричі меншу ніж у директора.

Розмір зарплати головного інженера “Каховтеплокомуненерго”. Джерело: відповідь на інформаційний запит
Розмір зарплати головного інженера “Каховтеплокомуненерго”. Джерело: відповідь на інформаційний запит

Втім, Євген Дядів не став надавати всю запитувану інформацію щодо топ-посадовців свого підприємства. “[Тому що] вона не стосується Вас особисто та не є такою, що становить суспільний інтерес“, – написав він.

Враховуючи, що розмір окладів у керівників комунальних підприємств приблизно однаковий, можна припустити, що колеги Євгена Дядіва отримують рівноцінні зарплати, премії та матеріальну допомогу. Тобто, біля 50 тис. грн. і вище щомісяця.

Приміром, зарплата колишнього директора КП «Каховська керуюча компанія» Олександра Проценка, згідно контракту, який діяв з 9 жовтня 2018 року по 8 жовтня 2019 року, становила 18007 грн./міс., без урахування преміальних.

Фрагмент контракту з попереднім директором КП “Каховська керуюча компанія”

А посадовий оклад начальника сверхсекретного водоканалу Володимира Ячменьова складає зараз 25368 грн./міс. Цю інформацію взято з його ж наказу від 2 вересня 2019 року, який без проблем вдалося знайти в інтернеті.

Відмова керівників комунальних підприємств надавати інформацію про рівень своїх зарплат є порушенням Закону України «Про доступ до публічної інформації». Тож я відправив скарги до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини з вимогою притягнути посадовців до адміністративної відповідальності.

До речі, попередня подібна скарга мала неприємні наслідки для посадовця Херсонської облради, який вчасно не надав відповідь щодо заробітної плати голови постійної комісії з питань бюджету та фінансів облради Павла Філіпчука. Навесні 2019 року головного спеціаліста відділу документообігу, контролю та забезпечення діяльності керівництва виконавчого апарату облради Федора Кіяницю оштрафували за це на 425 грн.

Нагадаємо, що захмарні розцінки на централізоване опалення в Каховці спровокували минулої зими хвилю обурення. Для перевірки правомірності встановлення тарифів «Каховтеплокомуненерго» була навіть створена спеціальна депутатська комісія міськради. Проте розбиратися в цьому питанні народні обранці не захотіли і жодних результатів своєї роботи представляти громадськості не стали.

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я