Вартість реконструкції знову зросла, а виконувати роботи вирішили в обхід “Прозорро”.
Проводити реконструкцію центральної площі в Каховці компанія, яка виграла тендер, більше не буде. 11 грудня замовник робіт — КП “Комунальне транспортне підприємство” розірвало з нею договір. За словами директора КП “КТП” Артема Трофимчука, оголошувати новий тендер він не буде. Всі роботи вирішили провести в обхід системи публічних закупівель “Прозорро” зусиллями самого комунального підприємства.
Реконструкцію площі мали завершити до кінця цього року. Проконтролювати кожен крок робіт обіцяв й міський голова Каховки Андрій Дяченко.
Проте не так сталося, як гадалося.
Каховська міськрада з самого початку планувала провести реконструкцію зусиллями місцевих комунальників. Одразу два комунальні підприємства – “Каховська керуюча компанія” та “Каховський водоканал” стали учасниками публічних закупівель. Проте несподівано для них виграла маловідома київська компанія “Левміськбуд”, яка запропонувала зробити реконструкцію майже на 200 тис. грн. дешевше за місцевих конкурентів — за 3,87 млн. грн. Невдовзі після цього вона приступила до демонтажу старої плитки і… призупинила всі роботи. Зруйнована площа одразу стала об’єктом критики і глузувань каховчан над своїм керівництвом. Чиновники, у свою чергу, звинуватили підрядника у зриві календарного графіку виконання робіт.
За словами першого заступника міського голови Олега Кожем’якіна, “Левміськбуд” вимагав від замовника робіт сплати авансу. Але цих коштів від міста підрядник так і не дочекався.
З тендерної документації виходило, що винним у зриві робіт стало саме КП “КТП”. Адже воно було зобов’язане перерахувати підряднику 30% авансу. В договорі підряду вказано: “Підрядник приступає до виконання робіт протягом 1 робочого дня з моменту отримання попередньої оплати”. 
За технаглядом ми підряднику виплатили 85 тис. грн. і на тому з ним розпрощалися, – розповів директор КП “КТП” Артем Трофимчук.
Він вважає, що сам підрядник зірвав реконструкцію.
-”Левмськбуд” – компанія молода, ніби амбіційна і яка нічого не має. Ми не бачили сенсу далі з ними колупатися.

Це геморой, – заявив він на позачерговій сесії міськради 13 грудня.

– Ми самі будемо виконувати роботи за проектом, без цих “Прозорро”. Завдяки цьому зекономимо на фінансуванні і прискоримо сам процес. Дай Бог усе буде добре і ми до 1 травня все закінчимо.
Проте вартість реконструкції площі таки зросте майже на 400 тис. грн. Як заявив Артем Трофимчук, вона становитиме вже 4,2 млн. грн. Утім, без деяких тендерних процедур обійтися не вдасться. За словами Трофимчука, готовий проект реконструкції буде розділений на різні види робіт і деякі з них виставлятимуть на “Прозорро”.
Наприклад, закупку арматури, бетону, плитки. Але все одно це буде значно оперативніше і конкретніше, – запевнив він.
А щоб у КП “КТП” не виникло проблем при отриманні коштів, міський голова Андрій Дяченко запропонував на одній з наступній сесій міськради “змінити деякі види робіт, які це підприємство може виконувати в рамках програми з благоустрою міста”.
З захопленням пропозиції обійти тендерні закупівлі сприйняли депутати міськради. І з готовністю прийняли рішення про виділення додаткових 970 тис. грн. КП “КТП” з місцевого бюджету.
У свою чергу директор ТОВ “Левміськбуд” Андрій Крамаренко відкидає усі звинувачення на адресу своєї компанії і стверджує, що винним у зриві робіт було саме КП “КТП”:
– Саме замовник не виконував умови підписаного нами договору. Ми почали демонтаж старої плитки без сплати авансу. Коли ми надали рахунок, щоб пришвидшити роботи, КП “КТП” не надало ніякої відповіді. Вони не казали нам узагалі нічого. Не знайшли ми порозуміння й з Каховською міськрадою. Тому ми погодилися розірвати договір, оскільки співпрацювати далі з ними було неможливо. Ми встигли здійснити на 80% демонтажні роботи, отримали за них кошти і вирішили розпрощатися. Тим більше, у нас і без того зараз багато різних цікавих проектів. Витрачати ж час на те, щоб не працювати і вирішувати якісь політичні питання в Каховці ми вирішили недоцільним.
За словами Андрія Крамаренка, компанія була готова вчасно і якісно здійснити реконструкцію площі.
Це був дуже гарний і не складний проект. Сподіваюся, наступний підрядник зможе його втілити. Головне, щоб він мав порозуміння з замовником, – підкреслив він.
Провести реконструкцію центральної площі в Каховці намагаються вже більше шести років. Спочатку місто виготовило проект вартістю 1,54 млн. грн. Однак згодом від нього відмовились: депутатам міськради не сподобалось те, що проектанти передбачили на площі фонтан. З їхньої ініціативи виготовили новий проект, уже на 5,6 млн. грн. Новою “фішкою” в ньому було використання гранітної плитки. І вже тоді депутат міськради від “Батьківщини” Руслан Романенко пропонував закупити її у його “знайомого Льоні” в обхід “Прозорро”.
Тепер же його пропозицією, схоже, вирішили скористатися комунальники і чиновники.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я