Поїздку спортсменів на сумнівний турнір фінансували в тому числі з місцевого бюджету.

Як справжніх героїв нещодавно на Херсонщині зустрічали учасників відкритого Кубку світу серед дітей, юнаків, юніорів та дорослих World Cup WKB з кіокушин карате, що відбувся в столиці Чилі 19-20 жовтня.

Херсонців привітав сам голова облдержадміністрації Юрій Гусєв. Радіти було від чого: з протилежного кінця світу наші спортсмени привезли одразу 14 медалей. Більшість із них здобули звання чемпіонів світу. Всього ж Херсонщину на змаганнях у далекому Сантьяго представляли біля 20 спортсменів.

Чемпіонами світу у різних категоріях стали Олеся Беленко з Херсона, Денис Дучинський з Нижніх Сірогоз, Ауріка Побиванець з Іванівського району, Олександр Гриненко з Каховки та безліч інших учасників з Херсонської, Полтавської, Запорізької та інших областей України. Загалом, за повідомленнями деяких ЗМІ, збірна України на цьому чемпіонаті посіла перше місце за кількістю золотих нагород з-поміж більше ніж 20 країн світу.

За наших учасників можна було б лише порадіти, якби не дивні речі, пов’язані з чилійським турніром. Перш за все, жодної інформації про тріумфальну участь величезної херсонської збірної так і не вдалося розшукати ані на сайті самого чемпіонату, ані на інших іноземних інтернет-ресурсах. Малоінформативними виявились й сторінки чилійського Кубку світу у соцмережах. Якби не численні світлини самих учасників і їхніх нагород, складалося б враження, ніби цього турніру взагалі не було.

Участь кожного спортсмена в турнірі теж була не з дешевих. Левова частка грошей йшла на переліт до Сантьяго через Італію і Бразилію. Ці витрати каратисти покривали здебільшого самостійно або за рахунок спонсорів. Приміром, спортсмену з Нижніх Сірогоз допомогли місцеві фермерські господарства. А поїздка юного каховчанина Олександра Гриненка та його тренера була профінансована з місцевого бюджету. Їхня подорож до Сантьяго обійшлась платникам податків у 75 тис. грн. Що викликало неоднозначну реакцію в Каховці, адже сума допомоги на лікування онкохворим дітям у місті є в десятки разів меншою.

На участь у неофіційному Кубку світу юного каховчанина Олександра Гриненка з бюджету громади витратили 75 тисяч гривень. Світлина: сторінка Каховської міськради у Фейсбуці

Навіщо з бюджету міста витратили такі кошти, якщо в держбюджеті закладаються видатки на участь наших спортсменів на міжнародних турнірах? В Єдиному календарному плані фізкультурно-оздоровчих і спортивних заходів України на 2019 рік, затвердженому наказом Міністерства молоді та спорту можна побачити сотні турнірів з олімпійських та неолімпійських видів спорту в різних куточках світу, куди можуть їздити за рахунок платників податків українські спортсмени.

Проте відкритий Кубок світу World Cup WKB з кіокушин карате в розділах куміте і ката, що відбувся в Сантьяго 19-20 жовтня не включений до цього Єдиного календарного плану, тому є неофіційним. Міністерство не має правових підстав для фінансування участі національної збірної команди України з кіокушин карате в цих змаганнях, – прокоментував заступник міністра молоді та спорту України Олександр Ярема.

Збірна України з кіокушин карате у Сантьяго

Як пояснив на умовах анонімності один із херсонських тренерів з карате, через неофіційність змагань у Чилі всі отримані нашими спортсменами чемпіонські титули не зможуть піти їм у залік. Приміром, для здобуття звання майстра спорту.

Не розумію, навіщо з бюджету Каховки виділяли для поїздки на цей турнір такі чималі гроші. Вони ж знали, що чемпіонат є неофіційним! Та й, наскільки мені відомо, батьки Сашка Гриненка є людьми небідними, тож цілком могли самостійно або за допомогою спонсорів, як це робили інші, покрити свої видатки, – поділився наш співрозмовник.

На його думку, херсонським спортсменам варто було б брати участь у більш авторитетних турнірах і домагатись фінансування своїх поїздок із державного бюджету. Відповідальніше ставитись до витрат з місцевих бюджетів мали б і самі громади. Принаймні, щоб не спричинити своїм марнотратством появи черг з бажаючих поїхати ще на якийсь сумнівний турнір до Чилі, Канади або Нової Зеландії за рахунок платників податків.

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я