«Інтереси громади відстояти не вдалось».

Тишком-нишком Каховська міськрада на одній з останніх своїх сесій надала дозвіл виконавчому комітету на розроблення проекту землеустрою щодо організації і встановлення меж території природно-заповідного фонду «Дендропарк». Рішення, за мовчазної згоди чиновників, підтримала більшість депутатів. Нікого не збентежило навіть те, що міський голова Андрій Дяченко оголосив результати «сигнального» голосування як остаточні. Хоча вид такого голосування взагалі не передбачений чинним регламентом Каховської міськради.

результати сигнального голосування з питання дендропарка, скріншот з сайту Каховської міськради

Прийняття такого рішення з явним порушенням регламенту ще з півроку тому уявити собі було абсолютно неможливо. Саме тоді колишній голова фракції партії «Батьківщина» в міськраді Руслан Романенко разом із колегами-депутатами планував достроково відправити у відставку Андрія Дяченка, а паралельно ініціював зменшення території дендропарку з 15 до 10 га. Здійснити це бажання тоді йому не вдалось: в березні міськрада прийняла рішення про розробку технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель природно-заповідного фонду “Дендропарк” на площі саме в 15 га. Керівництво міста заявило, що завдяки цьому воно сподівається чітко визначити межі дендропарку, його площу та присвоїти йому кадастровий номер.

джерело: сайт Каховської міськради

Зацікавленість Руслана Романенка, який в середині жовтня склав із себе повноваження депутата міськради, була більш ніж прозорою. Адже незадовго до цього він розпочав будівництво яхт-клубу з домом відпочинку і різноманітними спортивними об’єктами в прибережній зоні, що згодом підтвердив він сам. Про незаконність цієї забудови неодноразово заявляла й Каховська міська рада. За інформацією останньої, ще 22 березня 2019 року постійно діюча комісія міськради встановила «факт самовільного захоплення земельної ділянки та незаконне будівництво» на землях рекреаційного призначення.

скріншот з офіційної сторінки Каховської міської ради у Фейсбуці

– [На цьому місці] я хочу відновити човнову станцію. За призначенням землі там можна будувати об’єкти фізкультури та дозвілля, – виправдовувався Руслан Романенко.

З різкою критикою на адресу депутата виступав міський голова Андрій Дяченко:

Такі люди як Романенко вважають, що вони можуть робити в місті все, що їм заманеться. На їхню думку можна самовільно зменшувати розмір дендропарку на 5 гектарів, які можна забрати в своє користування, змінивши призначення земельної ділянки і знизивши її оцінку без жодних рішень міської ради. Тепер вони засипають акваторію Дніпра і ведуть там самовільне будівництво, – пояснював очільник міста, пообіцявши, що не збирається ставити підпис під рішенням, яке може призвести до скорочення території дендропарку до 10 гектарів.

Тодішня секретар міськради Ірина Гончарова стверджувала, що в усіх наявних документах площа дендропарку становить 15 га.

Насправді ще в 1970-ті роки з цих 15 га виділялись ділянки під тодішній дитячий табір «Лісова казка», санаторій-профілакторій заводу залізобетонних виборів, колишню човнову станцію, але відповідні зміни тоді так і не були внесені. А проведена згодом інвентаризація земель дендропарку так і не була офіційно затверджена, – пояснила Валентина Івченко, яка багато років очолювала відділ земельних ресурсів Каховської міськради.

Коментуючи ситуацію з забудовою Руслан Романенко зізнався, що мав особисті домовленості з міським головою.

«Дяченко сказав: «Будуй! Документи в порядку, залишилось лише винести рішення про проведення аукціону [на земельну ділянку]».  А тепер я готовий заплатити всі штрафи, демонтувати все і залишити як було», – запевняв він.

скріншот коментаря Руслана Романенка у Фейсбуці від 3 квітня 2019 року

За словами Романенка, в будівництво яхт-клубу він планував вкласти власні кошти. «Тільки щоб очистити акваторію від намулу і очерету потрібно приблизно від 1,2 до 1,8 млн. грн. Я вже не кажу про причальну стінку», – пояснював він у квітні 2019 року. Попри те, що екс-депутат є людиною далеко не бідною, залишилось незрозумілим, де б він узяв необхідні для яхт-клубу гроші. Адже відповідно до його декларації, у 2018 році він заробив, включаючи отриману спадщину, лише 441 тис. грн., а його дружина – біля 1 млн. грн. Навіть задекларованих ним заощаджень у 2,53 млн. грн. власних і 2,4 млн. грн. дружини теж явно б не вистачило на цілий яхт-клуб.

Вочевидь, не без впливу цієї історії змінювалась і поведінка народного обранця. Якщо до моменту протистояння міськради з забудовою на березі водосховища Руслан Романенко набув слави непримиренного критика міського голови та чиновників, то пізніше від його опозиційності не залишилось жодного сліду. Без домовленостей тут явно не обійшлось. Надто несподівано, ще й без жодних пояснень і він, і його колеги по міськраді відмовились від оголошення імпічменту Дяченку. Навряд чи випадковим є й те, що одразу ж після рішення по дендропарку Романенко склав з себе повноваження депутата.

світлина зі сторінки Каховської міської ради у Фейсбуці
історії з незаконною забудовою було присвячено чимало статей у місцевих медіа
коментарі представників влади газеті “Каховские новости”

Напрочуд спокійно коментує це рішення і міський голова. За його словами, всі звернення до поліції за фактом незаконного будівництва закінчились нічим. А на питання – чи вдалось в цьому питанні відстояти інтереси громади, розводить руками:

Ні, не вдалось. Єдині мої зауваження стосувались того, щоб там був прохід до паркової зони з південного боку та з центральної частини міста, – пояснив він.

Нічого поганого в прийнятому з порушенням регламенту рішенні міськради по дендропарку не бачить начальниця юридичного відділу міськради Людмила Чиркіна.

Це лише дозвіл на розроблення проекту землеустрою, яке потім погоджуватимуть представники Держгеокадастру з іншої області України. Свої висновки нададуть також екологи та інші служби. Тож остаточна площа може бути визначена і в 10, і в 15 га. Але питання там не в площі, а в правильності розробки земельної документації, – каже вона.

Людмила Чиркіна зізналась, що дуже б хотіла, щоб площа дендропарку залишилась, як і колись, 15 га.

– Проте яке рішення буде прийняте остаточно, я не знаю, оскільки це є компетенцією міської ради, – підсумувала вона. –  І тут уже все залежить від совісті самих депутатів.

 

Світлина автора, зроблена навесні 2019 року

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я