Одна з них була названа на честь радянського військового, який брав участь у кривавому придушенні повстання в Угорщині в 1956 році.

Перейменувати Горностаївський заклад повної загальної середньої освіти №1 імені Героя Радянського Союзу Степана Цвіка та Козаче-Лагерський заклад початкової, базової середньої освіти імені Героя Соціалістичної Праці Миколи Квакуші найближчим часом планує Горностаївська селищна рада Херсонської області. Під час громадського обговорення цієї пропозиції від жителів громади не надійшло жодних зауважень.

– Потреба в перейменуванні виникла з двох причин: існуюча назва горностаївської школи №1 суперечить нормам Законам України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” та “Про освіту”. Крім того, ми вирішили зробити школу №1 базовим закладом освіти, а малокомплектні школи у Козачих Лагерях і Славному перетворити на його філії. Тож у будь-якому разі ми змушені приймати рішення про перейменування вказаних закладів, – прокоментував Горностаївський селищний голова Дмитро Ляхно.

За його словами, представники селищної ради спілкувалися з рідними Героя Радянського Союзу Степана Цвіка і отримали згоду на перейменування школи від його сина Валерія Цвіка.

– Ніякого спротиву намірам перейменувати заклад освіти ми не зустріли. Всі люди розуміють, що такі назви зараз не на часі. А як на мене від самого початку взагалі не варто було перейменовувати ці школи на честь героїв Радянського Союзу або Соцпраці, – додав Дмитро Ляхно.

Новою назвою горностаївської школи №1 імені Степана Цвіка буде “Ліцей №1 Горностаївської селищної ради Херсонської області”. Проте остаточно це рішення має прийняти селищна рада.

Степан Цвік

Нагадаємо, що з ініціативою присвоїти ім’я Степана Цвіка школі №1 виступив сам колектив закладу наприкінці 2011 року. Відповідне рішення було прийняте Горностаївською районною радою у 2012 році.

Степан Цвік працював у цій школі, а до того у військовому комісаріаті. Звання Героя Радянського Союзу він отримав у 1956 році за участь у відомому своєю жорстокістю придушенні повстань проти радянської окупації в Угорщині в жовтні того ж року. Наслідком цих кривавих подій у Будапешті стала масова еміграція угорців і остаточна втрата престижу СРСР серед інтелектуалів Заходу, чимало з яких вийшли з компартій своїх країн, вражені наочним прикладом жорстокості російського імперіалізму у його “радянсько-комуністичній” формі.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я