За цим фактом поліція відкрила кримінальне провадження.

Спостерігачі громадянської мережі “Опора” зафіксували ознаки непрямого підкупу виборців з боку кандидата в народні депутати України в 185 окрузі від партії “Опозиційна платформа — за життя” Павла Філіпчука. Про це було одразу повідомлено правоохоронцям. За даним фактом Каховський відділ поліції почав досудове розслідування провадження, відкритого за ч. 3 ст. 160 Кримінального кодексу України.

джерело: сайт “Опора”

З’ясувалось, що 25 червня Павло Філіпчук як кандидат в народні депутати подарував центральним районним лікарням Іванівки і Нижніх Сірогоз сертифікати на придбання кондиціонерів за кошти, виділені “Благодійним фондом Павла Філіпчука”. Про це було повідомлено на сторінках вказаного благодійного фонду і самого кандидата у Фейсбуці. Спостерігачі “Опори” зафіксували даний факт з наявністю ознак можливого непрямого підкупу громадян.

Ч. 14 ст. 74 Закону “Про вибори народних депутатів України” прямо забороняє проведення передвиборчої агітації, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання матеріальних цінностей за законом є непрямим підкупом виборців. Те, яким чином “Благодійній фонд Павла Філіпчука” здійснив вручення сертифікатів лікарням дозволило звернутися до правоохоронців. Хоча це не є ноу-хау лише цього кандидата. Загалом на Херсонщині ми нараховуємо біля 10 “благодійних фондів” різних кандидатів у нардепи. І є підстави сумніватися в дотриманні ними умов діяльності цих фондів, жорстко прописаних у чинному законодавстві, – прокоментував координатор довготермінового спостереження громадянської мережі “Опора” в Херсонській області Максим Єлігулашвілі.

Також 5 липня представники “Опори” повідомили про ймовірне порушення ч. 14 ст. 74 Закону “Про вибори народних депутатів України” з боку благодійного фонду іншого кандидата з 186 округу, самовисуванця Євгена Рищука. Спостерігачі громадянської мережі зафіксували, що цей фонд організовує безоплатні поїздки до кінного клубу Grand Prix, власником якого є сам Рищук для жителів округу, по якому він балотується.

Нагадаємо, що навесні цього року Павло Філіпчук, який нині є депутатом Херсонської обласної ради від Опоблоку, погрожував “переламати коліна” журналісту обласної газети “Новий день”, голові ГО “Європростір” Олегу Батуріну. Павло Філіпчук відомий також своїми скандальними ініціативами в якості депутата Каховської міськради від Партії регіонів і Опоблоку. Зокрема, з його вини навесні 2018 року бюджет громади Каховки втратив 2,56 мільйонів гривень, які довелося заплатити за борги незаконно доведеного до банкрутства за ініціативи Павла Філіпчука комунального підприємства “Наш дім”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я