Проте діяльність організації проросійського спрямування Каховська міська рада фінансувала без жодних питань.

Без жодної копійки фінансування з міського бюджету Каховська міськрада залишила у 2019 році місцеву громадську організацію “Учасники АТО “Скіф”. Деяким іншим ГО пощастило більше — товариство воїнів-інтернаціоналістів, яке об’єднує учасників загарбницьких воєн, що вів СССР в окупованих нею країнах, отримає 35 тис. грн. На міську організацію ветеранів України виділили 66 тис. грн. На міське товариство осіб з інвалідністю “Надія” – 35 тис. грн. І на громадське формування з охорони правопорядку “Щит” – аж 600 тис. грн., левова частка з яких буде спрямована на фінансове заохочення його членів.

На останній сесії Каховської міськради учасникам ГО “Скіф” довелося виправдовуватися, пояснюючи депутатам, чим вони займаються.

– У 2018 році ми провели і взяли участь на 27 різноманітних заходах, виїжджали провести в путь загиблих побратимів, виїжджали в зону проведення Операції об’єднаних сил. На 2019 рік ми просили, як і минулого року, виділити на “Скіф” 50 тис. грн. Однак депутати виключили це з відповідного проекту рішення. Я намагався зрозуміти, чому так сталось, почав запитувати у членів постійних депутатських комісій, – розповів керівник організації Андрій Кудрич.

Крім фінансування Каховська міськрада традиційно затягує розгляд і земельних питань по учасникам АТО і ООС. Приміром, останню сесію міськради 28 лютого було зірвано через небажання депутатів голосувати за порядок денний. Як пояснили обуреним ветеранам визвольної війни проти російського окупанта депутат Каховської міської ради від “Опозиційного блоку” Олександр Особа і депутат Херсонської облради від “Опоблоку” Павло Філіпчук, голосування за порядок денний провалилось через намагання міського голови Андрія Дяченка включити до нього біля 20 питань, що не виносилися на розгляд засідання постійних депутатських комісій 21 лютого. Переважна більшість з яких були суто земельними.

Депутат Херсонської обласної ради від Опоблоку Павло Філіпчук є неформальним керівником депутатів Каховської міськради від “Самопомочі”, “Батьківщини”, “Союзу лівих сил” і “Опоблоку”. Принаймні, останні відкрито виконують його прямі вказівки, як треба голосувати за ті чи інші питання.

Але далі — більше. Павло Філіпчук запевнив членів “Скіфа” в тому, що “Опозиційний блок” завжди був за підтримку цієї організації. Як з’ясувалося, депутат злукавив.

В тому, що питання фінансування ГО “Учасники АТО “Скіф” не виносилось на розгляд сесії, засумнівались і деякі інші депутати міськради. Приміром, обранець від того ж “Опозиційного блоку” Володимир Мироненко. Але як було насправді можна проілюструвати документами.

Ось, приміром, проект рішення, винесений на розгляд постійних депутатських комісій Каховської міськради 13 грудня 2018 року. В ньому депутатам пропонувалось виділити “Скіфу” на 2019 рік   50 000 гривень:

А ось фрагмент проекту рішення, винесеного на пленарне засідання Каховської міськради 20 грудня 2018 року. ГО “Скіф” у ньому теж був присутній, про що всім депутатам було добре відомо. В першу чергу — добре відомо депутатам від “Самопомочі”, “Батьківщини” і “Опозиційного блоку”, які заявили що два місяці працювали над проектом бюджету міста на 2019 рік. 

А ось які громадські організації пропонувала профінансувати з міського бюджету місцева організація “Опозиційного блоку”. “Скіф” у їхньому переліку відсутній взагалі:

-Мені соромно, що нам, депутатам, члени організації “Скіф” повинні доводити, що вони працюють і працюють добре. І ніхто [з депутатів Каховської міськради] не хоче показати себе винним у тому, що так сталось. Хоча не ясно, чому проігнорували “Скіф” і позбавили їх бюджетного фінансування, – заявила депутатка міськради від “Самопомочі” Оксана Радченко.

Оксана Радченко, лідер партії “Самопоміч”, міський голова Львова Андрій Садовий, Галина Гондарева і Сергій Яременко. Світлина Олександра Глущенка

Можливо, Оксана Радченко сказала правду, і вона дійсно не знала, що її колеги якимось чином позбавили “Скіф” фінансування. Проте визнавати це жоден із її колег не став.

В те, що такий крок народних обранців був цілком свідомим свідчить те, що традиційно в переліку громадських організацій, які стабільно отримувають фінансування з місцевого бюджету є організація ветеранів України. Кошти з ній депутати виділяли навіть тоді, коли остання за свого попереднього керівництва проводила відверто антиукраїнську діяльність, що багато разів висвітлювалось у пресі і соцмережах. Жодних питань щодо такого специфічного спрямування організації ніколи у народних обранців не виникало.

До речі, голова міської організації “Самопомочі”, депутатка Херсонської облради Галина Гондарева кілька років тому була в числі тих, хто пропонував припинити фінансування організації ветеранів. Тоді цю пропозицію підтримав виконавчий комітет Каховської міськради. За задумкою останнього, місто мало б запровадити конкурсну грантову систему. Це дозволило б більш прозоро використовувати бюджетні кошти. Сама Галина Гондарева зголошувалась навіть допомогти ветеранам у підготовці всіх необхідних документів. Однак депутати міськради, в тому числі її колеги з “Самопомочі” цю пропозицію проігнорували.

Проте не проігнорували пропозицію “Опозиційного блоку”. І не лише залишили ГО “Учасники АТО “Скіф” без бюджетного фінансування, а й продовжили сумнівну практику затягування прийняття рішень міськради з виділення земельних ділянок учасникам АТО і ООС.

Доповнення. У протоколі пленарного засідання сесії Каховської міськради від 20 грудня 2018 року можна дізнатися, хто був ініціатором внесення поправок до “Міської програми поліпшення життєзабезпечення, реабілітації, соціального захисту людей похилого віку та осіб з інвалідністю” – заступник міського голови Каховки, член виконавчого комітету Каховської міськради, депутат міськради від “Опозиційного блоку” Олег Потоскуєв. Проголосувати за запропоновані ним поправки закликала колег і депутатка від “Самопомочі” Лілія Суріна.

джерело: http://kakhovka-rada.gov.ua/ua/documents/za_2018_rik_947

Доповнення від 4 березня 2019 року

Представниця Каховської міської організації “Опозиційного блоку” Ольга Савельєва у Фейсбуці заявила, що “Опоблок” ніколи не був проти фінансування “Скіфа”. Мовляв, виникла якась помилка і “Скіфу” мали б ще в грудні 2018 року виділити 50 000 гривень, як і передбачалось проектом відповідного рішення.

джерело: https://www.facebook.com/groups/418327598363288

Однак на сесії Каховської міськради 31 січня 2019 року громадським організаціям міста депутати знову переглянули розмір фінансування. І вже вдруге в цьому переліку виявився відсутнім “Скіф”. І як і у вищенаведеному фрагменті протоколу сесії міськради від 20 грудня 2018 року жоден депутат від того ж “Опоблоку” не виступив з пропозицією виділити “Скіфу” хоча б якісь бюджетні кошти:

Фрагмент протоколу пленарного засідання сесії Каховської міськради 31 січня 2019 року. Джерело: офіційний сайт Каховської міськради

Як пояснив ветеранам АТО і ООС депутат Херсонської облради від “Опоблоку” Павло Філіпчук, “мы просто привыкли, что в городе есть три организации. Им деньги и выделили”.

Водночас він запевнив членів “Скіфа”, що “Опоблок” готовий підтримати цю організацію. Шанс виправити ситуацію у депутатів міськради з’явився 4 березня, коли мала відбутись позачергова сесія міської ради. Проте через відсутність кворуму ветерани АТО і ООС пішли з неї ні з чим.

В повному або майже повному складі на позачергову сесію міськради 4 березня не явились представники “Самопомочі”, “Опоблоку”, “Союзу лівих сил” і “Батьківщини”. Світлина: Олег Батурін

Обурені ветерани спробували переконати прийти на сесію депутатів від “Опоблоку” і пішли до офісу цієї партії. Однак присутня там депутатка міськради Олена Молчанова заявила, що вона надто зайнята, щоб приходити на сесію. Коли ж ветерани нагадали про дану Павлом Філіпчуком обіцянку, Ольга Савельєва у відповідь нагадала, що Філіпчук є депутатом обласної ради, і ніякого відношення до міськради не має.

Про ставлення міськради і представників певних партій до військових, які захищають територіальну цілісність України може засвідчити ще один красномовний факт. Як відомо, одним із полонених Російською Федерацією українських моряків, є житель Каховки Сергій Чуліба.

В інших містах України представники місцевої влади зробили все, щоб підтримати моряків і їх рідних, встановивши білборди. Приміром, як у Смілі в Черкаській області:

https://styler.rbc.ua/ukr/persona/podderzhali-zemlyaka-smele-poyavilis-bilbordy-1544795918.html

Або у Черкасах:

 

https://censor.net.ua/news/3105152/bigbordy_v_podderjku_popavshih_v_rossiyiskiyi_plen_moryakov_vms_ukrainy_melnichuka_i_kostyshina_razmestili

Як пояснила начальниця відділу організаційно-кадрової роботи, інформаційної політики та взаємодії з громадськістю Каховської міськради Оксана Мігас на засіданні виконкому міськради 19 лютого, кошти на встановлення білбордів соціального спрямування завжди передбачались Програмою висвітлення діяльності міської ради.

– Проте у 2019 році депутати без пояснення причин зменшили фінансування цієї програми з 198 000 до 48 000 гривень. Чому вони так зробили – неясно, – прокоментувала вона.

– До нас звертаються каховчани з запитанням: чому нема ніякої соціальної реклами на підтримку моряків. Ми відповідаємо: депутати зняли всі кошти на їх замовлення. Хоча вартість одного білборда становить лише 1 500 грн., – доповнив перший заступник міського голови Каховки Олег Кожем’якін.

За словами міського голови Андрія Дяченка, у 2018 році з бюджету міста на соціальну рекламу було витрачено 30 000 грн.

Виправити це упущення і профінансувати встановлення білборду на підтримку моряків закликала членкиня виконкому міськради, директорка Каховської школи №4, депутатка Херсонської облради від “Самопомочі” Галина Гондарева. Проте після засідання виконкому минуло вже два тижні, і новини про появу хоча б одного білборду так і не з’явились.

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я