На підтримку кримськотатарського активіста і інших бранців Кремля на Херсонщині проходять масові акції.

10 січня підконтрольний Кремлю “Верховний суд Криму” відмовив у задоволенні апеляційної скарги на подовження арешту незаконно затриманого окупаційною владою півострова кримськотатарського активіста з Генічеського району Едема Бекірова. Чоловіка арештували при в’їзді до Криму вранці 12 грудня 2018 року. Метою його поїздки було відвідування 78-річної матері і родичів. Невдовзі його доставили до будівлі “ФСБ Росії” в Симферополі і “звинуватили” в зберіганні зброї та вибухівки. Згодом “Київський районний суд” столиці автономії арештував його до 11 лютого.

Родичі Едема Бекірова одразу повідомили про загрозу його життю. За їх словами, арештований хворіє на цукровий діабет і є інвалідом першої групи: у нього ампутована нога. Також він нещодавно переніс операцію на серці. Про серйозні проблеми зі здоров’ям у слідчому ізоляторі заявляли і сам Едем, і його адвокат Іслям Вєліляєв, який наполягав перевести свого підзахисного під домашній арешт.

Едем Бекіров, архівна світлина

– Я сам не знаю, як я так довго протримався з таким переліком хвороб у СІЗО, але точно вам заявляю, що з кожним днем мені все гірше, – сказав Едем Бекіров.

– Мій підзахисний знаходиться на межі між життям і смертю. Йому потрібний постійний догляд, – підтвердив Іслям Вєліляєв.

За словами іншого адвоката Бекірова Алєксєя Ладіна, лікарі попереджають, що його підзахисний може будь-якої миті впасти в кому. “Вся інформація про стан його здоров’я підтверджується медичними документами на 87 аркушах”, – доповнив він.

– Утримання мого чоловіка у в’язниці означає для нього фактично смертний вирок, – занепокоєна дружина затриманого, заступниця голови Генічеської райдержадміністрації Гульнара Бекірова.

На підтримку Едема Бекірова в Генічеському районі вже відбулись дві акції з вимогою звільнити його і всіх бранців Кремля. Одна з них у Новоолексіївці (на фото), а інша на трасі Симферополь – Харків. Участь у них взяли представники різних національностей, а організаторами виступили члени громадської організації “Фонд Чорнобиля” і активіст із Генічеська Володимир Шпак.

Наступний мітинг на підтримку незаконно затриманих та засуджених окупаційною владою Росії українських громадян відбудеться в суботу, 12 січня об 11:00 в центрі Херсона, на площі Свободи, 1. Організатор акції, Херсонський міський Меджліс кримськотатарського народу нагадує, що протягом останніх п’яти років у Криму були вбиті, закатовані, несправедливо засуджені та зникли безвісти десятки громадських активістів.

Загалом у списку переслідуваних у Росії за політичними мотивами українців міститься близько ста прізвищ. Україна подала до Європейського суду з прав людини позов щодо порушення прав українських політв’язнів. У ньому детально описані справи 71 українця, які перебувають в російських в’язницях. В ці цифри не включені 24 українських моряка, захоплених у полон 25 листопада 2018 року.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я