У 2018 році Владислав Мангер отримував у середньому 51 146 гривень щомісяця.

Майже в два з половиною рази дорожче став обходитися платникам податків голова Херсонської облради, член фракції “Батьківщини” Владислав Мангер. Якщо в 2017 році він за рік заробив на своїй посаді 247 011 гривень, то у 2018 вже 613 757 грн. Такі дані він оприлюднив у своїй декларації, розміщеній на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції. Тобто, в середньому щомісяця у минулому році він отримував 51 146 грн.

джерело: сайт НАЗК

За інформацією, наданою Владиславом Мангером, його зарплата складається з посадового окладу (15 400 грн./міс. з 18 травня 2018 року), доплати за ранг (150 грн./міс. з 18 жовтня 2018 року за 2 ранг), надбавки за вислугу років (20% від розміру окладу з урахуванням доплати за ранг з 25 квітня), надбавки за високі досягнення у праці (50% від розміру окладу і двох попередніх доплат) і щомісячної премії (100% від розміру окладу і всіх надбавок щомісяця за фактично відпрацьований час. Нині це складає 55 980 грн./міс.

Також до відпустки він, як і його заступники, отримує допомогу на оздоровлення в розмірі середньомісячної зарплати. “Рішення про встановлення вказаних надбавок, преміювання і надання матеріальної допомоги прийняті облрадою відповідно до вимог чинного законодавства”, – підсумовує Владислав Мангер.

Поки депутати облради призначають своєму голові цілком достойну, як для пересічного жителя Херсонщини заробітну плату, їх колеги з тієї ж таки “Батьківщини”, а також “Самопомочі” і “Опоблоку” з місцевих рад оголошують “священну війну” з “захмарними” зарплатами для своїх чиновників. Торік після обурення значно меншим ніж у Мангера рівнем окладів і премій посадовців у Каховці депутата облради від “Опоблоку” Павла Філіпчука його колеги з Каховської міськради від усіх вищенаведених партій зірвали прийняття бюджету громади на 2018 рік.

Цілком пристойним” нещодавно назвав зарплату у 10 000 грн./міс. для чиновника органу місцевого самоврядування депутат Каховської міськради від “Батьківщини” Руслан Романенко. Водночас ані його, ані представників інших названих партій зовсім не турбує значно більший розмір зарплати керівництва облради. І це за умови надмірно роздутих, як багато хто вважає, штатів самого апарату облради.

На додачу до цього 4 грудня облрада додатково виділила на зарплати і премії керівництву і співробітникам свого апарату на 2018 рік 1 498 119 гривень.

Ми вирішили запитати у депутатів облради від різних партій, в тому числі помічених у боротьбі з високими заробітками посадовців: чи є для них прийнятною нинішня зарплата Владислава Мангера? І скільки, на їх погляд, повинні заробляти чиновники?

Василь Борисов, голова фракції “Батьківщини” в Херсонській облраді, заступник головного лікаря Олешківської центральної районної лікарні:

– Як і у будь-якого посадовця, зарплата складається з тих чи інших нарахувань до основного окладу. Я не знаю всіх службових повноважень [Мангера] і як обраховується його зарплата. Можливо як для середньостатистичного жителя України вона завелика. Але не знаю, велика вона чи мала як для керівника вищої ланки обласного керівництва. Бо у нас чимало посадовців отримують по 20-30 тис. грн./міс. Можливо, треба також обговорювати це питання.

Зрештою, тут дивлячись з чим порівнювати. Для мене як бюджетника і працівника медичної галузі рівень зарплати [Мангера], можливо, зависокий. Але нехай це вже буде на сумлінні [того, хто її отримує].

Север’ян Кардава, член фракції Блоку Петра Порошенка, головний лікар Бериславської центральної районної лікарні:

– Мені здається, що це не надто високий рівень зарплати для чиновника такого рівня як Мангер. Хоча, хотілося б, щоб і у всіх була така ж гарна зарплата.

Віктор Забєлін, член фракції “Опозиційного блоку”, завідуючий ортопедо-травматологічним відділенням Каховської центральної районної лікарні:

– Я не хочу на цю тему розмовляти. Я не в курсі, скільки отримує Мангер.

– Проте ви ж голосували в грудні за виділення додаткових коштів на зарплату і премії співробітникам апарату облради!

– Це була одноразова премія.

Володимир Шадрін, голова фракції “Самопомочі”, директор ТОВ “Акватерм-Херсон”:

– Я цілком підтримую думку, що не може бути настільки високою зарплатою у чиновників. А у Мангера вона занадто велика. Тим більше, що він є заможною людиною (розмір його задекларованих за 2017 рік доходів і грошових активів склав 4 914 470 гривень, – прим. автора)

Але, може, по-іншому можна розглядати цю цифру? Може, він свою зарплату направив на благі цілі, на дитбудинки?

Ігор Йосипенко, член фракції Блоку Петра Порошенка, головний агроном ТОВ “СП “Злато Таврії”:

– Якщо ми хочемо якоїсь нормальної віддачі від спеціаліста, то у нього повинна бути достойна зарплата. Інше питання, що є багато проблем, які можна вирішити за рахунок цих коштів. Однак ці проблеми будуть завжди. Якщо ж ми хочемо питати з людини за її роботу і хочемо, щоб вона не крала, то треба їй платити відповідно.

Загалом я вважаю, що державні службовці повинні цінуватися вище за тих, хто працює в бізнесі. Державна праця має бути престижною. Бо сьогодні багато чиновників не дорожать своїм місцем. Мабуть, через це процвітає і корупція. А якби вони мали гідну зарплату, тоді б трималися за свої робочі місця і існувала б конкуренція за право отримати ту чи іншу посаду. Сьогодні ж гарних фахівців в тих чи інших відомствах не так і багато. Не хочу нікого образити, але на тому ж районному рівні їх практично немає.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я