Міський голова Каховки Андрій Дяченко зупинив дію чотирьох рішень Каховської міськради. В тому числі – “Про міський бюджет на 2019 рік”.

Необгрунтований нормами чинного законодавства і прийнятий з грубими порушеннями норм Бюджетного кодексу України”. Така характеристика прийнятого 20 грудня Каховською міськрадою рішення №1428/68 “Про міський бюджет на 2019 рік” міститься в розпорядженні міського голови Каховки Андрія Дяченка від 24 грудня про його зупинення.

Цього ж дня міський голова зупинив також три інших рішення міськради від 20 грудня – “Про програму економічного, соціального та культурного розвитку м. Каховки на 2019 рік та прогнозні макропоказники економічного і соціального розвитку міста до 2021 року”, “Про міську Програму підтримки діяльності Каховського міського громадського формування з охорони громадського порядку “Щит” на 2019 рік” і “Про затвердження звіту тимчасової контрольної комісії з питань забудови території біля будинку № 194 по вул. Мелітопольській”. Всі вказані рішення тепер будуть винесені на повторний розгляд позачергової сесії міськради.

Про те, що ці рішення ризикують отримати вето міського голови було зрозуміло вже під час сесії Каховської міськради, що відбулася 20 грудня. Адже запропоновані частиною депутатів поправки до програми економічного, соціального та культурного розвитку і до проекту міського бюджету на 2019 рік стали повною несподіванкою не лише для чиновників, які готували ці документи, а й для більшої частини депутатського корпусу. Всі ці поправки з’явились лише перед пленарним засіданням сесії і були озвучені лише під час голосування. Їх автори не спромоглися хоча б ознайомити з ними колег і присутніх з трибуни. Не став пояснювати позицію комісії з питань планування, бюджету, фінансів та оподаткування міськради і її голова Андрій Мовчан. Але це не завадило депутатам затвердити всі ці поправки більшістю голосів.

За які поправки до бюджету-2019 проголосували депутати

Для виконавчого комітету Каховської міськради депутати вирішили у 2019 році зменшити видатки на оплату праці на 4 076 704 гривень, на комунальні послуги і енергоносії на 130000 грн., “інші видатки” на 300 000 грн., видатки на висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування засобами масової інформації на 150 000 грн.

Дісталось і управлінню освіти міськради. Йому були зменшені видатки на оплату праці керівництва і управління на 266 428 грн., на комунальні послуги і енергоносії на 600 000 грн., “інші видатки” на 61 841 грн., на комунальні послуги загальноосвітніх шкіл міста на 800 000 грн., міжшкільного навчально-виробничого комбінату на 400 000 грн., на оплату праці педагогічних працівників на 499 283 грн.

Управлінню праці та соцзахисту населення міськради зменшили видатки на оплату праці на 1 487 232 грн., на придбання автомобіля Територіальному центру соціального обслуговування для забезпечення соціальними послугами людей з інвалідністю і осіб похилого віку на 450 000 грн.

Видатки на оплату праці на 79 488 грн. зменшені також відділу культури міськради, на 611959 грн. – фінансовому управлінню міськради, на 142 574 грн. – відділу у справах молоді і спорту міськради.

На 3 000 000 грн. зменшили депутати видатки на організацію благоустрою населених пунктів.

Водночас вони додали 150 000 грн. на придбання технічного обладнання для студії “Каховська школа кіно і телебачення” міського палацу культури “Меліоратор”.

Які зміни були внесені депутатами до інших програм

У програмі економічного, соціального та культурного розвитку м. Каховка на 2019 рік депутати міськради виключили наступні заходи:

  • капітальний та поточний ремонт будівлі виконавчого комітету міськради, придбання та ремонт автомобільного транспорту і забезпечення виконання інженерно-технічних умов будівлі виконкому. Зокрема, депутати виступили проти проведення ремонтно-оздоблювальних робіт на другому, третьому і четвертому поверхах “білого дому” на 398,7 тис. грн., ремонту санвузлів, заміни електромережі, елементів систем опалення, придбання меблів, кондиціонерів, принтерів та іншої техніки, заміни вікон, придбання інвентарю, включаючи вогнегасники, медаптечки і медикаменти.

  • Капітальний ремонт третього поверху будівлі міського палацу культури “Меліоратор” на загальну суму 1 459 200 грн.

    у коридорі на третьому поверсі міського палацу культури “Меліоратор”, світлини: Олег Батурін

    Було виключено також:

  • Проведення поточних, капітальних ремонтів та реконструкцій закладів культури на загальну суму 2 370 000 грн.

  • Придбання приладів обліку води для багатоповерхових будинків, розробку відповідних проектів і монтаж на 3 100 000 грн.

  • Придбання трактору за 1 038 721 грн.

  • Придбання автобусу на 30 місць за 1 319 000 грн.

  • Придбання та заміну теплового обладнання на 2 000 000 грн.

  • Придбання спецтехніки для утримання житлових будинків і прибудинкової території на 1 000 000 грн.

  • Придбання автовишки за 2 500 000 грн.

  • Утримання об’єктів благоустрою і монументу “Вічний вогонь” на загальну суму до 6000000 грн. (витрати на паливно-мастильні матеріали, оплата за воду для поливу зелених насаджень, зовнішнє освітлення, оплата праці озеленювачів і прибиральників та інші видатки).

  • Благоустрій та озеленення міста на загальну суму 4 130 000 грн.

Натомість вони вирішили доповнити програму капітальними ремонтами літніх павільйонів в дитсадках “Сонечко” і “Оленка” на 400 000 грн. і на капремонт приміщень дитсадків “Джерельце” і “Сонечко” на 360 000 грн.

Запропонували депутати збільшити обсяг фінансування міській організації ветеранів України з 54 000 до 70 000 грн.

Позиція депутатів: “Ми прийняли проривний бюджет”

Ми успішно, без особливих дискусій і дебатів проголосували за бюджет міста Каховки на 2019 рік. Всі залишились задоволені голосуванням, адже було зекономлено (а подекуди збережено від розкрадання) більше 10 мільйонів гривень“, – прокоментував депутат Каховської міськради від “Батьківщини” Руслан Романенко. 

За його словами, завдяки цьому рішенню депутатів було:

– зменшено премії виконкому (при цьому збережено різні доплати до зарплати у вигляді матеріальної допомоги, вислуги, надбавки за інтенсивність і т.і. ) до 20% замість 60%.

– зменшено видатки на канцелярію (до речі, яка закупляється у відомому всім магазині “Скрепка”) , адже навіть простий письмовий папір, який коштує 105 грн./пачка з ПДВ був забитий у бюджеті по 130 грн. Навіть на простих олівцях і туалетному папері умудрились “приклеїти навар”!

Навіщо депутати зменшили видатки на енергоносії? Руслан Романенко пояснив це так: “Ми провели маленький аудит по використанню електроенергії виконкомом і управлінням освіти. Звернулись ми в Каховський РЕМ із запитом: скільки [цими структурами] було потрачено електроенергії за 11 місяців 2018 року? Побачили, перемножили. Вони просять на 30% більше. Ми подумали — може, це у зв’язку зі збільшенням тарифу? Перемножили, і все одно на 15% виходить більше, тому ми всі ці 30% зняли. Ми не знаємо, чи буде піднята ціна [на електроенергію]. Якщо піднімуть — додамо коштів”.

Руслан Романенко. Джерело: https://www.facebook.com/profile.php?id=100011539902539

Навіщо у запропонованому проекті бюджету було це зроблено? Все просто: тоді проводиться внутрішнє перерозподілення коштів уже на цілі, які депутатам невідомі. І так майже в кожній строці бюджету! Ми постарались не піти на конфлікт із владою, а просто перерахували по справедливих цінах товари і послуги і внесли поправки у бюджет. На щастя, в залі вистачило відповідальних депутатів, яких, в принципі, громадяни і делегували у міську раду для захисту їх інтересів, щоб проголосувати ці правки і вчасно прийняти збалансований бюджет міста. Були профінансовані майже всі нагальні програми, заходи та видатки на всі сфери життя міста, – підкреслив Руслан Романенко.

Пообіцяв депутат зберегти для чиновників міськради і її управлінь зарплати “на досить пристойному рівні”, в межах 10 000 грн./міс. на кожного.

Але ж наш мер добре вміє маніпулювати людьми через премії і різні доплати: от і виходить, що люди, які мовчки тягнуть на собі роботу виконкому отримують 6 тисяч грн. зарплати, а наближені, лояльні до мера по 12-17 тис. грн., а сам мер – 30 тисяч гривень. Я не проти високих зарплат, я проти маніпулювання ними.

Я дуже поважаю співробітників виконкому, але вони теж повинні звертатись до мера з вимогою справедливого розподілу фонду зарплати між усіма працівниками і тоді можна буде розмовляти про збільшення доплат. А то одним все, а іншим крихти, – додав Руслан Романенко.

Зменшення видатків на благоустрій він теж вважає справедливим: “Комунальне транспортне підприємство має два способи господарювання: за рахунок бюджетних коштів і госпрозрахунковим шляхом. Ми ж хочемо отримати відповідь на питання — як розподіляються кошти, зароблені цим комунальним підприємством внаслідок його діяльності? Адже це ж теж наші громадські кошти. Коли буде відповідь, тоді ми будемо готові внести необхідні зміни до бюджету в частині дофінансування”.

Свою позицію щодо запропонованих змін до бюджету на шпальтах газети “Каховська зоря” озвучив і депутат міськради від “Самопомочі” Сергій Яременко. Зокрема, він обурився завищеними зарплатами місцевих чиновників і закладеними в проекті бюджету-2019 видатки на їх відрядження, в тому числі закордонні.

Загалом він нарахував 14 мільйонів гривень “нераціонального розподілу бюджєтних коштів”.

Павло Фылыпчук. Джерело: https://www.facebook.com/filipchuk.pavlo

Проривним” назвав міський бюджет-2019 і депутат Херсонської облради від “Опоблоку” Павло Філіпчук. “У цьому році як ніколи нам вдалось конструктивно вибудувати попередню роботу над головним фінансовим документом міста.

Результатом цієї роботи стала економія більше ніж 12 мільйонів гривень!” – заявив він.

Позиція міського голови: “Це був шабаш”

Про те, що буде вето на прийнятий міськрадою бюджет, Андрій Дяченко попередив одразу після сесії.

Це був шабаш. Позиція депутатів зрозуміла: не дати, все порізати. Чому вони так роблять, зрозуміло. Адже якщо проаналізувати нашу роботу, вона зводить нанівець усі сподівання їх майбутніх кандидітів на посаду міського голови і кандидатів від партій. Бо ми вже зробили більше, ніж усі попередні міські голови разом узяті. А через рішення депутатів постраждали б усі. Це б вплинуло і на погіршення якості прибирання міста, і на опалення в дитсадках і школах. А урізання зарплат чиновників призвело б до того, що з міськради розбіглися б усі спеціалісти, – пояснив Андрій Дяченко.

Андрій Дяченко. Джерело: https://www.facebook.com/Andrej.Diachenko

В обгрунтуванні зауважень до рішення Каховської міськради про міський бюджет на 2019 рік вказано, що воно є “необгрунтованим нормами чинного законодавства і прийнятим з грубими порушеннями норм Бюджетного кодексу”.

Міський голова вважає, що видатки загального фонду бюджету міста по головним розпорядникам коштів відповідно до поправок, внесених депутатами міської ради на 2019 рік на загальну суму – 124 69,5 тис. грн. є менше, ніж затверджено рішенням – 340 620,78 тис. грн., чим грубо порушено норми статті 7 Бюджетного кодексу України. А саме: порушено принцип збалансованості – повноваження на здійснення витрат бюджету мають відповідати обсягу надходжень бюджету на відповідний бюджетний період.

Обсяг витрат бюджету не відповідає обсягу надходжень бюджету.

“Зменшення видатків на оплату праці співробітників органів місцевого самоврядування з нарахуваннями на загальну суму 6 665,4 тис. грн. значно погіршить умови оплати праці у порівнянні з 2018 роком”, – стверджує в своєму розпорядженні Андрій Дяченко.

Схожі висновки містяться і в розпорядженні про зупинення рішення міськради “Про програму економічного, соціального та культурного розвитку м. Каховки на 2019 рік…”.

Це рішення суперечить меті та цілям Програми і є антисоціальним,

адже в ньому нехтуються цілі цієї програми, такі як: удосконалення матеріально-технічної бази виконкому, закладів культури, поліпшення якості дорожньої транспортної інфраструктури, розвиток соціальних послуг, реформування житлово-комунального господарства, водозабезпечення, впровадження ресурсно- й енергозберігаючих технологій, благоустрій та озелення міста”, – пояснює в розпорядженні Андрій Дяченко.

З обґрунтуванням зауважень до рішення міськради “Про затвердження звіту тимчасової контрольної комісії з питань забудови території біля будинку № 194 по вул. Мелітопольській” можна ознайомитись тут.

З обґрунтуванням зауважень до рішення міськради “Про міську Програму підтримки діяльності Каховського міського громадського формування з охорони громадського порядку “Щит” на 2019 рік” можна ознайомитись тут.

Відповідно до зазначених розпоряджень міського голови, повторний розгляд рішень міськради, дію яких зупинено, буде внесено на позачергову сесію міськради.

На ній же депутатам буде запропоновано повторно розглянути питання щодо структури міськради і її виконавчих органів.

Мільйон направо — мільйон наліво

Позиція депутатів Каховської міськради в чомусь є продовженням ситуації річної давнини. В грудні 2017 року вони зірвали прийняття міського бюджету на 2018 рік, протестуючи проти захмарних, на їх думку, зарплат чиновників міської ради. Найбільш активними противниками збільшення зарплат були представники “Опозиційного блоку”, “Самопомочі”, “Батьківщини” і “Союзу лівих сил”. Водночас представники усіх цих партій в Херсонській облраді, в тому числі депутати, які представляють Каховку, 4 грудня 2018 року виділили з обласного бюджету майже 1,5 мільйонів гривень на зарплати і премії співробітників апарату облради. За підрахунками журналістів, через таке рішення облради посадові особи її апарату мали отримати в грудні в середньому 25 000 грн. преміальних. У тому числі один із головних противників високих зарплат і премій чиновникам Павло Філіпчук.

– Через різке урізання депутатами міськради видатків на зарплату чиновникам у Каховці вона вже зараз є значно нижчою ніж в інших громадах області, – розповів перший заступник міського голови Каховки Олег Кожем’якін. – У нас і до цього з сусідніх ОТГ намагалися перетягнути потрібних спеціалістів. У тій же Зеленопідській ОТГ Каховського району зарплата стартує від 10 000 грн. на місяць “на руки”, не враховуючи додаткових доплат. Я не знаю, чи багато буде бажаючих у Каховці працювати на “голі” ставки, які у головних спеціалістів є мізерними. Невисокі вони і у начальників відділів.

Наразі ясно одне: протистояння між депутатами і міським головою Каховки буде і далі загострюватися. І може призвести до нових домовленостей між обома сторонами, як це було не раз. Хоча в цій історії звертає на себе увагу те, що вперше серед ініціаторів змін до міського бюджету і супутніх до нього програм не було вже згадуваного депутата Херсонської обласної ради від “Опозиційного блока” Павла Філіпчука. А це може суттєво змінити тактику депутатів міськради.

Філіпчук до прийнятих міськрадою рішень мав дуже опосередковане відношення. Впевнений, що більшість із запропонованих змін виявились для нього великою несподіванкою.  Навряд чи йому приємно було бачити, що депутатам вдалося досягти згоди між собою без його участі. Насправді головними ініціаторами цих змін були окремі депутати міськради від “Опоблоку”, “Самопомочі”, “Батьківщини” і “Союзу лівих сил”. Вони вивчили бюджет і внесли свої пропозиції, щоб позбавити міського голову можливості маніпулювати місцевим бюджетом на свою користь. Зменшення видатків управлінню освіти спочатку не планувалось. Ці пропозиції були внесені окремими депутатами з метою помсти особисто керівнику управлінню освіти міськради Михайлу Гончару. Тут їх мотивами було те, що їм свого часу не вдалося домогтися зняття з посади цього чиновника і довести його причетність до корупційних оборудок, у наявність яких вони переконані, – на умовах анонімності пояснив представник однієї з представленої у міськради партій.

Утім, повірити в щирість дій депутатів заважає гучна історія з втратою громадою міста 2565652 гривень в квітні 2018 року. До цього призвело фіктивне доведення Каховською міськрадою і її виконавчих органів до банкрутства активно діючого підприємства “Наш дім”. Персональну відповідальність за це неодноразово і публічно висловлював Павло Філіпчук. Він же назвав і другого причетного до цієї історії – заступника міського голови Каховки Івана Орєхова. 

Нагадаємо, що на квітневій сесії депутатський корпус мовчки проголосував за виділення цієї суми з бюджету. Ніхто з народних обранців не сказав жодного слова обурення. Ніхто не запропонував стягнути втрачені мільйони з винних осіб — принаймні спробувати. Ніби 2,56 млн. грн. для Каховки це не гроші, а копійки, на які не варто звертати уваги.

Якщо ж тоді депутати з такою легкістю віддали таку суму з бюджету, чому тепер вони почали переживати за долю значно менших сум у 22 000 грн. (на придбання води для управління праці, центру надання адміністративних послуг та інших відділів міськради), 100 000 грн. (орієнтовна сума, передбачена в проекті бюджету на канцтовари для міськради) і т. п.? Коли вони були більш щирі і справді вболівали за свою громаду? Коли дозволяли незаконно банкрутувати КП “Наш дім” чи тепер?

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я