Перечекавши всі формальні тендерні процедури, депутат Каховської міської ради від партії “Батьківщина” Руслан Романенко домігся свого: в обхід ProZorro допомогти знайомому підряднику Льоні отримати замовлення на мільйони гривень з кишень платників податків Каховки.

“Старт робіт по реконструкції площі ДК Фрунзе. На фото підрядчики і замовники робіт. Іде обговорення будівельних моментів, цін на матеріали та на роботи. Думаю, всіх буде цікавити сумарна ціна об‘єкта- кошторис обіцяю виставити. На цій темі попросив би не спекулювати. Я доступний по телефону і вживу- запитуйте, пропонуйте, буду старатись почути кожного. Наперед прошу вибачення у городян за незручності в центрі міста. Термін виготовлення плитки три- чотири місяці , до проплати грошей дійшли тільки тепер і роботи треба почати в цьому році, інакше знову сесії, експертизи підвищення цін і таке інше. Тому будівельні роботи почнуться за якийсь час, потім зима, а завершенні будуть в березні- квітні 2019 року. Зимою будуть проведенні роботи по електрифікації, винесенню старих та облаштуванню нових комунікацій. Тому прошу вибачити за незручності і за ялинку в незвичному місці( де саме-вирішує КТП)”, – таке повідомлення в Facebook 19 жовтня залишив депутат Каховської міськради від “Батьківщини” Руслан Романенко, додавши до нього наступні світлини:

Серед присутніх на світлинах депутат Каховської міської ради від “Опозиційного блоку” Роман Шевирін впізнав знайомого – Леоніда.

джерело: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=649524328775558&set=pcb.1910722362568337&type=3&__tn__=HH-R&eid=ARBs0x9R6UiD2ithb6Fgob-L27_bW-qkQPP2fmDyNVyL2p_FvGnwXEbdo4UIpnrsKVtaEGyuOSBgzaq5

Нагадаємо, що через відсутність бажаючих брати участь у відкритих торгах на реконструкцію площі перед районним будинком ім. М. Фрунзе і вулиці Миру у Каховці проведення цих робіт довелося відкласти. “Ми двічі оголошували тендер і двічі він закінчувався безрезультатно. Нині ми його відправили на доопрацювання. Як дорікали потенційні підрядники — в запропонованому проекті мали місце недоліки. Приміром, були занижені ціни на будматеріали, не врахований сьогоднішній рівень зарплат робітників. Адже кошторис проекту прораховувався в жовтні — листопаді 2017 року, і відтоді відбулися деякі зміни”, – пояснював у кінці серпня цього року директор КП “Комунальне транспортне підприємство” Олександр Зайцев.

Вартість реконструкції вулиці Миру була розрахована на рівні 6,44 мільйони гривень. Планувалося, що всі роботи по ній завершать до кінця 2018 року. Аналогічна ситуація і з проектом реконструкції центральної площі біля Каховського районного будинку культури ім. Фрунзе. Попри те, що з ініціативи депутатів Каховської міськради вартість робіт по ній була збільшена з 1,54 млн. грн. до 5 640 853 гривень, бажаючих взятися за її реконструкцію теж не знайшлось.

На думку Олександра Зайцева, це може бути пов’язано з прописаними в проекті умовах, за якими учасник торгів має надати докази наявності у нього не менше 30% від необхідної кількості гранітної плитки термообробленої Покостівського родовища.

Саме на її використанні наполягали депутати міськради.

Проектом реконструкції площі вже цікавилися декілька місцевих і одна херсонська фірми, – розповів директор КП “КТП”. – Як на мене, він має більше шансів на реалізацію найближчим часом ніж проект по вулиці Миру. В разі успішного проведення публічних закупівель є реальна можливість до кінця цього року зробити більшу частину робіт, передбачених цим проектом. А щось доведеться відкласти на наступний рік.

 

До чого тут Руслан Романенко і його знайомий Льоня, ми вирішили нагадати нашим матеріалом, надрукованим в червні 2017 року в херсонській обласній газеті “Новий день”:

Три мільйони віддамо Льоні”

Порушити закон, організувавшии корупційну оборудку закликав своїх колег депутат Каховської міськради від “Батьківщини” Руслан Романенко.

Мені простіше, якщо ми покладемо відповідальність на Сашу і підрядника Льоню. Тож давайте як виключення приймемо рішення про виділення необхідних коштів в обхід “Прозорро”! Не думаю, що за це можуть когось покарати”, – заявив депутат міськради, директор ТОВ “Тройка” Руслан Романенко на сходці у центрі Каховки 13 червня.

світлина: Олег Батурін

Темою цієї зустрічі стало питання реконструкції центральної площі біля районного будинку культури ім. Фрунзе. Попри те, що сам проект уже давно готовий, депутати міськради з 2015 року так і не спромоглися виділити кошти і дати старт роботам. Спочатку їм не сподобалася ідея встановити на площі фонтан. А потім їм прийшла думка покласти там не бетонну плитку, а гранітну. За словами директора КП “Комунальне транспортне підприємство” Олександра Зайцева, це призведе до здорожчання вартості реконструкції — з 1,54 мільйона гривень до орієнтовно 2,8 млн. грн.

Повідомлення про нову задумку депутатів викликало бурхливу реакцію каховчан. Одним ідея дуже сподобалася, іншим категорично ні. “Навіщо витрачати мільйони на граніт, коли величезна кількість вулиць, починаючи з центральної частини міста взагалі не має асфальтового покриття? Для чого така розкіш?” – обурюються вони.

За словами ж Романенка, гранітна плитка може пролежати сто років. Міський голова Каховки Андрій Дяченко вважає це поганим аргументом: “Я проти гранітної плитки, тому що це дорого. Крім того, з часом урбаністика змінюється. А якщо через 20-30 років каховчани захочуть повністю змінити дизайн площі? Чому ні? Також я категорично проти площі без фонтану. Нехай він буде не мегарозкішний, простенький. Але в такому місті як наш це дуже потрібна річ, тим більше на центральній площі”.

Аби переконати каховчан, Руслан Романенко привіз на сходку зразки гранітної плитки (на фото) і розповів у кого її можна придбати за найнижчою ціною. За його словами, виділяти необхідні мільйони гривень з міського бюджету потрібно неодмінно в обхід системи публічних закупівель “Прозорро”:

– Давайте візьмемо все в свої руки. З “Прозорро” ми отримаємо скадовський варіант, коли переможець електронних торгів не встиг покласти плитку на тамтешню Набережну до початку нинішнього курортного сезону, – пояснив він.

світлина: Олег Батурін

Пропозиція Романенка виглядала як цілковита нісенітниця. Тим більше, що до того він багато разів вимагав покарання для чиновників-корупціонерів, які намагаються розпиляти кошти платників податків. Однак тут він геть забув про свої принципи і запропонував використати корупційні схеми. Не збентежила ця ідея і жодного з присутніх на сходці його колег — приміром, із партії “Самопоміч”. Виходить, якщо дуже хочеться порушити закон, то нічого страшного? “Своїм людям” можна?

В разі прийнятті міськрадою рішення про виділення 2,8 млн. гривень в обхід “Прозорро” ви готові його виконати?” – поцікавився я у Олександра Зайцева. “Депутати можуть приймати будь-яке рішення. Але за законом закупівлі на суму від 200 тисяч гривень і вище повинні проводитися виключно через систему “Прозорро”. Я зобов’язаний дотримуватися чинного законодавства. Бо потім питати будуть з мене, а не з депутатів”, – відповів він.

Цікаво, що присутні на сходці згодом визнали, що крім довговічності ніяких інших переваг у гранітної плитки нема. “І в неї, і в плитки бетонної вистачає проблем. Той же граніт розриває часом швидше, ніж бетон. По цій же причині всі роботи необхідно замовляти у однієї особи. Небажано, щоб плитку поставляв один, а клав її інший. Бо в разі виникнення проблем вони будуть перекладати провину один на одного і замовнику робіт буде непросто щось довести”, – зауважив каховчанин Сергій Яковенко. Руслан Романенко визнав, що граніт має свої особливості, однак наполягає таки на розділі робіт: плитка — окремо, укладка — окремо. Проте на якому варіанті остаточно зупиняться народні обранці буде вирішено найближчим часом.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я