Створений з ініціативи депутатів Каховської міської ради цілий відділ з питань депутатської діяльності займається отриманням протоколів про адмінправопорушення, заяв громадян на матеріальну допомогу і на поховання.

джерело: http://kakhovka-rada.gov.ua/files/zvity_vykonkomu/lipen2018.pdf

-так виглядає звіт роботи відділу з питань депутатської діяльності Каховської міськради за липень 2018 року.

В інші місяці відділ теж явно не обтяжений роботою: “працівниками відділу оформлено необхідні документи для надання матеріальної допомоги на поховання”, “прийнято 60 заяв на надання матеріальної допомоги на лікування”. Подібні звіти можна щомісяця знайти на офіційному сайті Каховської міськради.

джерело: http://kakhovka-rada.gov.ua/files/zvity_vykonkomu/berezen2018.pdf
джерело: http://kakhovka-rada.gov.ua/files/zvity_vykonkomu/serpen2018.pdf
http://kakhovka-rada.gov.ua/files/zvity_vykonkomu/traven2018.pdf

На тлі відділу у справах дітей, відділу містобудування та архітектури, відділу у справах молоді та спорту, управління освіти, відділу культури та багатьох інших структурних підрозділів міської ради звіти “депутатського” відділу виглядають доволі екстравагантно. Тим більше, що заяви від громадян на отримання матеріальної допомоги (важлива справа, в чому нема жодних сумнівів!) і на поховання в “білій хаті” приймали і раніше, коли цього відділу не існувало. І ніхто, наче, не скаржився.

Я ініціювала свого часу створення відділу з питань депутатської діяльності! – на спільному засіданні постійних депутатських комісій 18 жовтня нагадала депутатка міськради від “Батьківщини” Тетяна Гончарова.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100008245308642

Нагадала не просто так. Обуренню її не було меж. Адже ініціювати створення цілого відділу з двома штатними одиницями ініціювати вона ініціювала, “але в процесі її роботи з’ясовується, що все нівелюється” – заявила про своє неприємне відкриття народна обранниця.

Зрозуміти причини її обурення доволі просто. При обговоренні питання створення цього відділу депутати міськради не приховували, що справжню мету нового підрозділу вбачали у виконанні своїх забаганок. “Хочу, щоб цей відділ підготував за мене такий-то проект рішення міськради”, – не раз заявляли деякі депутати на сесійних засіданнях. Готувати необхідні документи самим або самостійно вивчати необхідні закони, щоб не потрапляти в якусь халепу і працювати в повній відповідності до чинного законодавства багатьом народним обранцям просто не приходило в голову. І не приходить досі.

Водночас депутатів попереджали про те, що як би вони не назвали новий відділ – “з питань депутатської діяльності” чи “з виконань депутатських забаганок” – він все одно підпорядковуватиметься міському голові, а не депутатській фракції “Батьківщина” або якомусь жителю міста за його гарні очі і красиву фігуру. У повній відповідності до того ж таки чинного законодавства.

Народні обранці попередження пропустили повз вуха. Тож завдяки їх рішенню громада отримала відділ, який займається суто канцелярською роботою: “ксерить” папери, приймає документи на поховання і іноді допомагає в проведенні сесій міської ради. І на все це витрачаються чималі кошти платників податків: не з власної же кишені депутати утримують “свій” відділ!

Втім, поведінка депутатського корпусу Каховської міськради давно мало кого дивує. Чого варті виступи на пленарних засіданнях сесій тієї ж Тетяни Гончарової (до речі, як кажуть, юристки за професією). Нагадаємо деякі з них:

“На предприятиях премия к 8 марта 500 грн. это потолок. Это на помаду”.

(з виступу в грудні 2017 року)

“Нехай у Новій Каховці його створюють!”

(з її виступу в травні 2018 року проти створення у Каховці інклюзивно-ресурсного центру при управлінні освіти міськради)

“Мы как представители громады знаете как уполномоченные представители от хозяевов. Потому что хозяева это все люди, которые плотят деньги. Понимаете, вы должны! Вот когда вы пишете юридическое заключение наверное подходить к этому вопросу вот так, а не просто взяли какую то норму к чему то приложили и где то там себе её интерпетировали. И вы говорите — вы ссылаетесь на норму права. Я вам просто для депутатов доходчивым языком объясню. Типа он имеет право подписывать все договора за исключением тех, которые предусмотрены именно утверждение рады ну вот есть такая формулировка и сейчас вы говорите о том что понимаете как полномочия относительно расхода денег это именно полномочия рады куда их тратить как потрачено и когда потрачены не так не туда то на самом то деле представительство интересов по этому вопросу, а мы понимаем что на самом то деле было должностное преступление, связанное с расходыванием денег, поэтому на самом то деле здесь нельзя говорить о том что это не полномочия рады потому что это причинно следственная связь. Причиной того мы решили потратить деньги так. Ну не мы, а предыдущая рада скажем так. Но это опять уполномоченные — хозяева. Деньги были потрачены по другому их интересы были нарушены и на самом то деле, если вы говорите о представительстве интересов, то наверное в их считается компетенции, потому что именно по этому вопросу идет представление интересов в суде. И я просто попрошу как коллега коллеге — вы юрист, у вас есть руководитель, и если на самом то деле ваш руководитель поступает неправильно если вы будете со своим мнением, вы уйдете отсудова и вас заберут с руками и с ногами, потому что вы будете настоящим специалистом. А вот так вот написать такое заключение под руководителя – вы сами знаете”

(з виступу у лютому 2017 року. Тетяну Гончарову обурили зауваження головного спеціаліста юридичного відділу Каховської міськради Віталія Коваля на підготовлений депутатом від Опозиційного блоку проект рішення міськради)

Що й казати – з такими юристами серед народних обранців депутатський корпус  Каховської міськради сьомого скликання ще може дуже далеко піти. І встигнути наробити ще чимало цікавих і явно неординарних справ.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я