Через відсторонення з займаної посади міського голови Скадовська внаслідок корупційного скандалу курортне місто не змогло вчасно підготуватися до курортного сезону.

Весь Скадовськ сколихнув резонансний злочин, що стався наприкінці червня просто на міській Набережній. “Було скоєно напад на дівчину, їй нанесені дуже серйозні тілесні ушкодження. Знайти злочинця сподівалися завдяки камері відеоспостереження, що висить прямо в тому місці. Однак вона виявилася непрацюючою, як і всі інші, що були закуплені коштом громади в минулому році”, – каже начальник Скадовського міжрайонного відділення Управління поліції охорони в Херсонській області Андрій Балан.

світлина: Олег Батурін

За словами відстороненого з посади міського голови Скадовська Олександра Яковлєва, злощасна камера відеоспостереження є однією з восьми, що були придбані в минулому році: “Ми тоді оголосили конкурс на ProZorro, який виграла київська фірма. Вона запропонувала продати камери на 1000 грн./штуку дешевше. Вже потім з’ясувалось, що ця дешевизна якраз досягалась за рахунок ліцензії, без якої камери неможливо використовувати за прямим призначенням”.

Необхідні для придбання ліцензій 9600 гривень найближчим часом планують віднайти в місцевому бюджеті. Проте ця недбалість чиновників уже призвела до першої реальної жертви на самому початку курортного сезону. В тому, що мова йде саме про недбалість, не сумнівається й перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов. “Чиновники завжди повинні правильно прописувати тендерну документацію і конкретизувати свої вимоги, – пояснює він. – У подібних випадках варто звільняти тих осіб, які займалися закупками. Адже вони свідчать про тотальну некомпетентність або банальний саботаж”.

Місто без голови

3 квітня курортний Скадовськ залишився без міського голови. Саме цього дня Апеляційний суд Херсонської області залишив в силі постанову Скадовського районного суду від 28 грудня 2017 року про відсторонення від займаної посади Олександра Яковлєва за вчинення адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією за ч. 3 ст. 172-7 КУпАП. Суд заборонив Яковлєву обіймати посаду протягом одного року на підставі чотирьох протоколів, складених за фактом закупівель Скадовською міськрадою канцтоварів на загальну суму 1 167 гривень протягом 2016-2017 років.

Олександр Яковлєв. Світлина Олега Батуріна (з архіву)

Поштовхом для складення протоколів стала заява до поліції депутатки Скадовської міськради Ольги Бутенко, яка звинуватила міського голову в особистій зацікавленості у виведенні коштів з міського бюджету при закупівлі канцтоварів через юридичних осіб, пов’язаних з його дружиною. Невдовзі повноваження міського голови Скадовська тимчасово перейшли секретарю міськради Олегу Сокольчуку.

світлина: Олег Батурін

Ситуація зі зміною влади в місті призвела до затримки з підготовкою Скадовська до курортного сезону. Бо фактично нинішня команда заступила до роботи тільки 14 квітня і дорогоцінний час було втрачено, – вважає депутатка міськради від “Опоблоку” Галина Кабакова.

Разом із колегами на останній сесії Скадовської міськради вона озвучила, які саме проблеми існують сьогодні в місті. Це і порив труби, через яку стічні води міста зливаються просто в Чорне море. І безлад зі сплатою туристичного збору, особливо в приватному секторі. І запізнення з ремонтом доріг, неприбирання бур’янів і біда з бродячими собаками.

світлина: Олег Батурін

Якщо брати туристичний збір, то його переважно сплачують готелі і курортні комплекси. А приватний сектор, який найбільше обурюється поганим станом доріг та іншими недоліками, як правило, ані копійки не сплачує. Щодо ж собак, то у нас були виділені кошти на притулок. Його побудували, але акту введення в експлуатацію досі немає. Порахували, що стерилізація собаки коштуватиме 2 000 гривень. Як на мене, це дуже дорого. Тим більше, що вони без кінця з’являються і з’являються. Це схоже на розбазарювання бюджетних коштів, – додає Галина Кабакова.

світлина: Олег Батурін

Про те, що очисні споруди Скадовська експлуатуються з грубим порушенням екологічного законодавства не раз повідомляв директор Департаменту екології та природних ресурсів Херсонської облдержадміністрації Юрій Попутько. Причиною цього називався підземний аварійний порив, що порушив технологічний цикл роботи очисних. 

Порив має труба, що веде від очисних споруд у море. До нас приїжджали спеціалісти з водолазами, які провели відеозйомку місця пориву і запропонували три варіанти його усунення. Зупинилися на одному з них. Він передбачає підвезення спеціальної платформи розміром 4,5 на 10 метрів, на якій буде встановлено механізм для підводного зварювання. Для початку цих робіт вже виділено з бюджету Скадовська 100 тисяч гривень, бо вони є пріоритетом для міста. По-іншому ніяк нам не вдасться запустити нормальну роботу очисних споруд, – прокоментував секретар міськради Олег Сокольчук.

Секретар Скадовської міської ради. світлина: Олег Батурін

Якщо ж говорити про курортний сезон, то ми справді пізно стартанули. Саме місто до сезону в принципі готове. Маємо невеликі затримки щодо виконання робіт, адже я заступив до обов’язків міського голови тільки в квітні. Призначив я й в. о. директора комунального підприємства “Очисні споруди”, що надає послуги з благоустрою міста. Фактично ми отримали у спадок не працюючі очисні споруди і місто, яким практично ніхто не займався попередні кілька місяців. Бо всі чекали на рішення апеляційного суду по Яковлєву. Але тепер очисні працюють в нормальному режимі і коли ми усунемо порив труби, будемо знати, що вони повністю справляються з очисткою стічних вод, – розповів Олег Сокольчук.

Є у секретаря міськради й інші претензії до відстороненого міського голови: “Ним були самовільно торік зняті парапети з Набережної. Тепер ми передбачаємо шалені гроші на те, щоб їх відновити. Вартість робіт буде обчислюватися мільйонами гривень. Він думав, що тим самим врятує берег, але це призвело до того, що море почало знищувати пляжі. Там біда просто і для міста, і для прибережної зони”. 

світлина: Олег Батурін

Збільшення надходжень від туристичного збору до міського бюджету з 160 тисяч гривень у минулому році до 250 тис. грн у нинішньому сезоні сподівається секретар міськради. “Тут ми ставимо за мету не лише підняти цю планку, а й контролювати приватний сектор сплачувати комунальні послуги. Якщо вони приймають відпочиваючих, то хтось мусить платити за вивіз сміття, водопостачання і водовідведення”, – стверджує він.

світлина: Олег Батурін

У Лазурному не хочуть змін

Розташоване неподалік від райцентру курортне селище Лазурне кілька років тому назад теж опинилося в епіцентрі гучного корупційного скандалу. Попереднього селищного голову Руслана Коваленка було засуджено до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна за вимагання хабара в $90 тисяч з підприємця за “вирішення питання” передачі в безоплатне користування семи ділянок по 10 соток на березі моря і двох ділянок по 15 соток під АЗС. Причому, в цій схемі були замішані один із депутатів Лазурненської селищної ради та екс-заступник голови Скадовської райдержадімінстрації.

світлина: Олег Батурін

Верховній Раді України довелося призначати позачергові вибори селищного голови. Сам же Руслан Коваленко просто втік прямо з зали суду. Попри оголошення у міжнародний розшук, на сьогоднішній день його поки так і не затримали.

Нинішній 27-річний селищний голова Сергій Бєлік запевняє, що корупційний скандал з його попередником ніяк не впливає на розвиток громади. “Мені здається, це суто наша внутрішня кухня і не відборажається на тих же потенційних інвесторах. Думаю, вони побоюються вкладати свої кошти з інших причин, бо неподалік межа [з окупованим Кримом]. Але ми максимально намагаємось сприяти, щоб наша територія розвивалась”, – коментує він.

Сергій Бєлік. Світлина: Олег Батурін

Нищівні відгуки про відпочинок у Лазурному час від часу можна зустріти в соцмережах і в медіа. Частково з критикою погоджується і селищний голова. За його словами, значна кількість магазинів і кафе не мають елементарних урн і контейнерів для сміття та не укладають договори на його вивіз.

У жахливому стані знаходиться і дорога на Лазурне, хоча й до Скадовська вона не набагато краща. “Нам обіцяють зробити дорогу лише у вересні. І то зі слів заступника голови Скадовської РДА”, – розводить руками Сергій Бєлік.

світлина: Олег Батурін

Щоправда, багатьом подобається відпочинок у Лазурному, свідченням цього є переповнені пляжі і аншлаги в місцевих кафе. Як каже селищний голова, переважно сюди їдуть жителі західних і центральних областей: “Я дуже здивувався, коли дізнався, що цього літа багато тут є відпочиваючих і з Донецька. Чимало з них їдуть до лазурного сім’ями з дітьми”.

світлина: Олег Батурін

Вирішити чималу кількість проблем у Лазурному могли б шляхом утворення об’єднаної територіальної громади. На початку цього року деякі депутати селищної ради навіть ініціювали цей процес. За словами директорки Херсонського центру розвитку місцевого самоврядування Оксани Сілюкової до складу потенційної Лазурненської ОТГ мала б увійти Володимирівська сільрада. “Ця громада теоретично не проти цього об’єднання, проте їх дуже непокоїть хаос в адміністративному центрі. Мовляв, при таких можливостях розвитку, яке має Лазурне, селище виглядає занедбаним і неохайним. Тож чи буде приділятися увага другій громаді, що увійде до складу ОТГ?” повідомила вона.

світлина: Олег Батурін
світлина: Олег Батурін

Група депутатів Лазурненської селищної ради запропонувала Сергію Бєліку створити робочу групу і розглянути можливість утворити об’єднану громаду разом із Володимирівською сільрадою. “Це оптимальний варіант. Адже тоді на території ОТГ буде і акваторія Чорного моря, і лиман, що дозволить розробляти та реалізовувати великі програми з розвитку рекреаційного і туристичного потенціалу, залучати інвесторів для створення сучасних зон відпочинку”, – вважає депутат Борис Бондаренко.

світлина: Олег Батурін

Як стверджує Лазурненський селищний голова, ініціатива депутатів ні до чого не призвела. “Об’єднуватися ми не бажаємо, – пояснив він “Новому дню”. – У нас було громадське обговорення з цього питання, ініційоване депкорпусом. Біля 200 осіб взяли в ньому участь. Але більшість вирішила не доцільним створення ОТГ. Бо ми не є дотаційною селищною радою, маємо зараз бюджет у 13 мільйонів гривень разом із залишками минулого року. Ми живемо на кошти, що самі заробляємо і доєднувати до себе дотаційні села і потім їх тягнути не хочемо. Так вирішили люди. Якщо не помиляюсь, тільки семеро висловились “за” об’єднання”.

Ситуація в Лазурному свідчить про те, що велику роль при об’єднанні громад відіграють місцеві голови. Якщо Сергій Бєлік є противником реформи, то доволі непросто тим же депутатам селищної ради домогтися від нього проведення громадських слухань або інших необхідних для цього дій. В тому, що Лазурному доведеться пройти непростий шлях до кращого майбутнього і отримання тих можливостей, що дає реформа, впевнена і Оксана Сілюкова. “Справжній перлині області має нарешті пощастити”, – підсумовує вона.

Матеріал підготовлено завдяки підтримки OPEN Media Hub за рахунок коштів, наданих Європейським Союзом.

Ця стаття відкриває серію матеріалів, присвячених використанню коштів і проведенню публічних закупівель у межуючих з окупованих Кримом районах Херсонської області. Як сусідство з захопленим Росією півостровом впливає на життя громад? Як змінюється їх життя в умовах реформи децентралізації? Що відбувається у Новотроїцькому, Каланчацькому та інших районах “на межі” – читайте в наступних публікаціях.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я