Народні обранці з Каховки цілком могли б увійти до рейтингів найбагатших або найбрехливіших людей Херсонщини.

Сергій Дроздік, “Опозиційний блок”, підприємець

Сергій Дроздік ліворуч, джерело: http://fakti.ks.ua/aktualno/1146-kahovskie-selhozproizvoditeli-repilevskiy-i-drozdik-predlagayut-povysit-cenu-za-arendu-zemli.html

Доходи і грошові активи — 7 406 606 гривень і $650 000

46-річний директор приватного сільськогосподарського підприємства “Діамант” міг би стати фігурантом ТОП-100 найзаможніших жителів області.

У своїй декларації за 2017 рік він вказав загальну суму доходів своєї родини — 7 406 606 гривень, що складається з зарплати, доходів від надання майна в оренду, від відчуження нерухомого майна, від заняття підприємницькою діяльністю, дивіденди тощо. Також депутат облради задекларував $650 000 готівкою (за курсом валют на 31 грудня 2017 року це становило приблизно 18 240 000 грн.).

Декларація також містить 100 земельних ділянок у Дудчиному, Василівці, Зеленому Поді Каховського району, Каховці, Каїрах Горностаївського району, Щасливцевому Генічеського району, комплекс рибний стан у Каїрах, квартиру в Одесі, офіс, житловий будинок, магазин-ательє і магазин.

У власності Сергія Дроздіка і його дружини задекларовано 8 транспортних засобів, серед яких: автомобілі AUDI A8 2013 р. в., VOLKSWAGEN TRANSPORT 2007 р. в. вантажна TOYOTA TUNDRA 2007 р. в. і BMW Х5 2014 р. в.

Сергій Дроздік є власником ПСП “Діамант”, ПП “Клуб Данапріс” , ФГ “Нова Мар’ївка”. А його дружина є власницею ФГ “Пандора”.

Галина Гондарева, об’єднання “Самопоміч”, директорка Каховської школи №4

https://www.facebook.com/profile.php?id=100001848685984

Доходи в 2017 році — 1 117 382 гривні

Головний годувальник у родині депутатки облради — чоловік-підприємець. Торік, згідно її декларації, він заробив 882 181 грн. Загальний розмір задекларованих доходів родини Гондаревих становив 1 117 382 грн. Щоправда, депутатка невірно вказала джерела частини отримуваних доходів — приміром, гонорару.

У власності її родини — гараж, офіс і квартира на 81, 1 кв. м. у Каховці та легкова автівка Geely MK 1,5L 201 р. в.

Віктор Забєлін, “Опозиційний блок”, завідувач ортопедо-травматологічним відділенням Каховської центральної районної лікарні

джерело: http://fakti.ks.ua/aktualno/6260-sessiya-hersonskogo-oblsoveta-vii-sozyva-v-licah.html

Доходи — 222 231 грн.

Попри те, що в офіційній біографії Забєліна вказується його посада – завідувач ортопедо-травматологічним відділенням Каховської ЦРЛ (як воно є насправді), в декларації записано зовсім інше:

Дохід родини Забєліна складається з зарплати в лікарні (153 439 гривень за 2017 рік), пенсії його і дружини та страхових виплат.

Подружжя має дві квартири і гараж у Каховці та автомобіль Mitsubishi Lancer 2007 р. в. задекларованою вартістю 110 000 грн. З урахуванням цього майна Віктор Забєлін є заможнішим за наступного фігуранта даного рейтингу.

Павло Філіпчук, “Опозиційний блок”, голова постійної комісії з питань бюджету та фінансів виконавчого апарату Херсонської облради

https://www.facebook.com/profile.php?id=100006854204664

Дохід у 2017 році — 232 000 гривень

Декларація одного з, мабуть, найскандальніших депутатів обласної ради, без якого не обходяться різноманітні розборки, чвари і майже нескінченні обговорення на сесіях Каховської міської ради є найбільш феєричною в усіх сенсах у цьому рейтингу. І водночас може багато чого прояснити в резонансній історії з нещодавньою втратою громадою міста 2,5 мільйонів гривень.

Феєрична вона тім, що з усього майна і активів депутат вказав тільки отриману в 2017 році зарплату на загальну суму 232 000 грн.

Тут варто нагадати як наприкінці минулого року під час обговорення бюджету Каховки на 2018 р. на сесії міськради Павло Філіпчук разом зі своїми місцевими однопартійцями влаштували величезний скандал нібито через захмарні зарплати, що отримують міські чиновники. Дійшло навіть до зриву з прийняттям бюджету громади. Одним із головних “винуватців” цього було названо начальника відділу освіти Каховської міськради Михайла Гончара, який на думку представників “Опозиційного блоку” отримував торік чи не найбільшу зарплату. Проте з декларації останнього виходить, що начальник каховського відділу освіти отримував не набагато більше за самого Павла Філіпчука — 264 720 грн.

Фрагмент декларації Михайла Гончара

Ще більше, до речі, отримував в 2017 році заступник міського голови Каховки Іван Орєхов. Проте про нього чомусь згадати забули:

Фрагмент декларації Івана Орєхова

Тож, зривати прийняття бюджету і інших рішень варто було б згадуючи зарплати не лише каховських чиновників, а й оклад самого Павла Філіпчука. Поки до цього на сесіях Херсонської обласної ради не доходило. Мабуть, у них ще все попереду.

Проте головне в декларації депутата облради зовсім інше. Вказавши місцем своєї реєстрації Каховку, а місцем свого фактичного проживання Херсон у нього взагалі залишилась порожньою графа “Нерухомість”. З цього документа виходить, що голова постійної комісії з питань бюджету та фінансів обласної ради є безхатченком і ночує просто неба десь на лавочці в парку або на своєму робочому місці. Як би там не було, це є порушенням, адже навіть лавочку в парку йому варто було б усе таки вказати.

Не задекларовано у Павла Філіпчука жодних активів, заощаджень, рухоме чи нерухоме майно.

джерело: https://declarations.com.ua/declaration/nacp_56eb880f-c279-427a-9589-24aed8bd9156

Це здається дуже дивним з огляду на те, що депутата облради часто бачать за кермом білого автомобіля MITSUBISHI Lancer з номером ВТ 2523 АМ. З цією машиною мали місце навіть кілька пригод. 26 вересня 2016 року Павло Філіпчук звернувся до Каховського відділу поліції з повідомленням про пошкодження колес на цьому автомобілі невідомою особою. Сталося це біля будинку по вул. Велика Куликовська, 160. Причому, у своєму повідомленні депутат облради вказав, що машина належить йому.

А 28 вересня 2016 року до Каховського відділу поліції звернувся каховчанин Андрій Сєров з повідомленням про те, що близько 10:53 ранку біля будинку по вул. Мелітопольській, 153 з порушенням правил дорожнього руху було поставлено “автомобіль, що належить Павлу Філіпчуку”, через що сам заявник ледь не потрапив у ДТП.

Як припускають депутати Каховської міськради, вказана автівка може належати матері Павла Філіпчука. Проте в Єдиному державному реєстрі МВС Україні нам не вдалося знайти жодної інформації про наявність у Олени Філіпчук або батька, Ігоря Філіпчука, будь-якого транспорту.

Відсутність у депутата облради майна в повній мірі пояснюють дані з Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна. Виявляється, ще 21 січня 2011 року відділ державної виконавчої служби Каховського міськрайонного управління юстиції наклав арешт на все нерухоме майно в межах позовних вимог 122 535,79 грн., що належить Павлу Філіпчуку.

Нічого стягнути з депутата так і не вдалось, тому 15 січня 2015 року була винесена чергова постанова про арешт нерухомого майна боржника та оголошення заборони на його відчуження ВП № 45058288. 

Завдяки цим даним вдалося з’ясувати, чому депутат облради змушений “ховати” своє майно і залишати купу порожніх місць у своїй декларації. Чому він так вчинив, можна зрозуміти з рішення Каховського міськрайонного суду від 27 вересня 2010 року за справою № 2-1408/10 р. Позов проти Павла Філіпчука подав ПАТ АБ “Укргазбанк”. Позивач вказав, що 23 серпня 2007 року Філіпчук уклав із банком кредитний договір №311, за яким отримав кредит у сумі $17 425 зі сплатою відсоткової ставки за користування кредитом 12,5% річних терміном до 23 серпня 2014 року на придбання автомобіля SKODA FABIA, 2007 року випуску.

В забезпечення виконання своїх зобов’язань “Укргазбанком” з третьою особою було укладено договір поруки, за умовами якого той поручався перед позивачем за виконання Філіпчуком зобов’язань по кредитному договору. Звернутися до суду банк змусило порушення депутатом і його поручителем умов кредитного договору і невиконання своїх зобов’язань. “Укргазбанк” просив суд стягнути солідарно з відповідачів на свою користь борг у $14 382,22 і 3 823,77 гривень, включаючи пені та витрати по сплаті судового збору. Пізніше вимоги позову були уточнені: стягнути $13 905,26 (що на той час було еквівалентно 116 254,16 грн.) і 6 281,63 грн.

Павло Філіпчук до суду не з’явився, але позов банку було задоволено повністю.

 

Як вказано в ще одній ухвалі Каховського міськрайонного суду в цій справі від 5 липня 2017 року, 6 червня 2016 року постановою державного виконавця відкрито виконавче провадження з примусового виконання вищенаведеного судового рішення 2010 року. “На теперішній час рішення суду в повному обсязі не виконано, існує заборгованість у розмірі 128 017,29 грн.”, – вказано в останній ухвалі. Проте попри наявність заборгованості, депутат облради не вказав її в своїх деклараціях ані за 2017, ані за 2016 рік.

Більше того, державний виконавець Каховського МР ВДВС ГТУЮ звернувся до суду із поданням про встановлення тимчасового обмеження для боржника у праві виїзду за межі України до виконання ним зобов’язань, встановлених рішенням суду. Проте суд відмовив у поданні держвиконавця через ненадання “переконливих та достатніх доказів, які б вказували на доцільність та необхідність вжиття таких заходів”.

Попри відсутність у декларації Павла Філіпчука даних про його місце проживання у графі “Об’єкти нерухомості” (що само по собі є порушенням), у багатьох із вищевказаних документів вказувалися дві адреси у Каховці: Панкеєвська (Карла Лібкнехта), 128, кв. 132 і будинок садибного типу по вул. І. Золіна, 25. Останній згадується і в його офіційній біографії. За даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно він належить батькам народного обранця — Ігорю і Олені Філіпчукам.

Як Павло Філіпчук ставиться до депутатських зобов’язань і власній відповідальності перед громадою свідчать сумні наслідки, до яких призвела ініційована ним “велика міська комунальна реформа” у 2011 році. Через прийняті з його подачі незаконні, за визначенням суду, рішення Каховської міськради і умисне доведення до банкрутства економічно активного комунального підприємства “Наш дім” громада Каховки вже втратила 2,5 мільйони гривень і ризикує втратити щонайменше ще 25 мільйонів грн.

Сам Філіпчук трактує це не як втрату, а як нечувану перемогу для міста. Зокрема, він стверджує, що завдяки неповерненню боргів комунального підприємства на початку 2010-х років і через невиконання рішень судів місту “вдалося зекономити 654 тисячі доларів, або 17 мільйонів гривень” 

Історія зі спробою ухилитись від сплати боргів комунального підприємства і не виконувати відповідні рішення суду підозрілим чином схожа на особисту історію Павла Філіпчука з “втечею” від сплати заборгованості за кредитом 2007 року. До речі, якщо перевести взяті ним долари за нинішнім курсом, то вийде, що депутат облради заборгував банку більше ніж 360 тисяч гривень.

Несплата боргів, неявка на судові засідання, приховування особистого майна, в тому числі шляхом переписування на інших родичів, недомовки і умисні помилки при заповненні декларацій — далеко не нові методи обдурення державних виконавців, банків, держави і навіть власних виборців. Певною мірою це стосується і Павла Філіпчука. Якщо уважно вчитатись в вищенаведену статтю, можна побачити, що голова постійної комісії з питань бюджету та фінансів виконавчого апарату Херсонської облради в ній фактично закликає не сплачувати податки, не повертати податкові борги, не виконувати рішення судів і порушувати українське законодавство. Мовляв, пройдуть роки, про рішення судів усі забудуть, всі зекономлять і будуть багатими та щасливими.

За великим рахунком, людину таких поглядів на гарматний постріл не можна допускати до розподілу коштів з бюджету Херсонської області. Однак його не лише не відсторонюють від цих обов’язків, а залишають на вказаній посаді. Ще й сплачують заробітну плату за кошти платників податків. Значить, наш герой має всі шанси “прославитися” своїми геніальними методами економії не тільки в особистому і на каховському, а ще й на обласному рівні.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я