Попри неприємний сюрприз від енергетиків у Стрілковому відсвяткували День села і відзначили багатьох його жителів.

Я просто шокована! Про такий подарунок я навіть і не мріяла!” – зізнається Тетяна Асєєва. Вже 48 років вона працює ветеринарним лікарем у Стрілковому Генічеського району. Розповідає, що нерідко доводиться виїжджати на виклики вночі: “Село у нас велике, а люди тримають і корів, і коней, і кіз. Сидіти без діла ніколи”.

З нагоди Дня села Тетяні Павлівні дістався один із головних подарунків — новенький мопед від спонсорів свята. “Кілька років тому ми дарували їй велосипед. Однак в її віці непросто крутити педалі по селу, що відтепер розстяглося на 23 км. Тому з радістю вручаємо цій чудовій жінці мопед”, – зазначив сільський голова Олександр Пономарьов. І додав, жартуючи: “Бензин — знайдем! Вчити — навчимо, навіть ведмеді вміють їздити на мопеді”.

Вручати цей і багато інших подарунків жителям Стрілкового довелося у темряві. 7 жовтня у розпал свята на всій Арабатській стрілці було відключено електроенергію. Як з’ясувалося, аварія сталася саме на стрілківській підстанції, причому без світла ризикував залишитися і Генічеськ. Місцевий РЕЗ направив бригаду і згодом підключив до резервної мережі Щасливцеве. До Стрілкового в суботній вечір електрики не доїхали і початку ремонтних робіт селянам довелося чекати аж до наступного дня.

Попри такий неприємний сюрприз мало хто пішов зі святкового вечора без подарунків. “Вперше День села ми відсвяткували 4 роки тому. Ми його запровадили, аби раз на рік приділяти увагу наймолодшим, найстаршим жителям Стрілкового, людям, котрі зробили великий внесок в його розвиток. Відтоді ми вручаємо також відзнаку “Почесний житель села”, ідею якої я перейняв у Новій Каховці, де колись працював. І я запам’ятав наскільки високо там цінується це звання”, – каже сільський голова.

За рішенням сільради, до оригінального нагрудного знаку кожному почесному громадянину додається 2000 грн. з сільського бюджету. За 4 роки такі відзнаки отримали 11 жителів Стрілкового, з них 4 — “новоспечених”. У тому числі Світлана Панфілова (на світлині ліворуч), котра більше 20 років пропрацювала інженеркою в дитячому таборі “Альбатрос”, була депутаткою сільської і районної рад. За словами Олександра Пономарьова, автомобільна дорога по всій Арабатській стрілці до Стрілкового свого часу була прокладена саме завдяки її інціативі і наполегливості.

– Є свято одночасного дня народження всіх жителів — ним є свято вашого рідного села, – звернувся до присутніх голова Генічеської райради Андрій Євстратов. – Нині про Стрілкове знають як про найбільше село на території України. А це означає, що й перспективи у вас дуже серйозні. Не сумніваюся, що дуже швидко Стрілкове почне розвиватися по-новому.

Саме святкування почалося з конкурсів на центральній площі села і частуванням усіх присутніх. Найбільше охочих виявилося взяти участь у конкурсах на краще домашнє вино, кращу страву, переможці яких отримали цінні призи. Популярністю користувалася й лотерея, в якій теж розігрувалося чимало цінних речей. Але головним на святі стало вшанування жителів Стрілкового — від найменшого до найстаршого. Подарунки були вручені, зокрема, родині Гавринтюк, котра цього року святкує золоте весілля. Не забули про Володимира та Катерину Буякевич, які разом прожили 55 років та про Миколу і Галину Троценків, які мають за плечима 64 роки подружнього життя.

За словами Олександра Пономарьова, віднині кожен житель села, якому виповнилося 95 і більше років отримуватиме до кожного дня народження по 500 гривень. “Ми багато чого встигли зробити за минулий рік і я аніскільки не сумніваюся, що з часом Стрілкове стане найперспективнішим селом в України. Пройде трохи часу і ми відзначатимемо свої свята в одному з кращих будинків культури в усьому Генічеському районі. Віднині ми стали найбільшим селом в Україні: його протяжність зросла з 7 до 23 км, а за площею – з 650 до 2490 гектарів. Завдяки цьому ми маємо можливість отримувати всі кошти від використання земель в межах населеного пункту до свого бюджету — раніше вони йшли до держбюджету”, – підкреслив він.

Збільшення площі села дає йому величезні перспективи — впевнений Пономарьов. Тому тут у найближчі роки сподіваються власним коштом побудувати дорогу, зайнятися питаннями благоустрою. “При мені держава двічі починала будувати тут дорогу. Були виділені навіть 8 млн. грн. проте освоїти їх так і не вдалося. Якщо ж інвестори клініки Козявкіна викуплять під нею земельну ділянку, наш бюджет зможе тільки від цієї угоди отримати 80 млн. грн. Ми зможемо зробити дуже багато. Бог дарував нам чудові природні можливості і ми розпоряджатимемося ними з урахуванням усіх наших здібностей”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я